dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Fibes, Oh Fibes!: Emotional
Emotional (CD) Fibes, Oh Fibes!
2006
Pluxemburg/Playground
7/10

Jordnötssmör!

Lyssna

Sök efter skivan

Fan, ännu ett värdelöst improvisationsköp!

Bara för att expediten i skivaffären rekommenderar skivan behöver det inte betyda att den är värd 169 kronor. Bara för att framsidan är vacker behöver inte musiken tilltala dig. Skärpning Niklas! Som vanligt när jag är uttråkad står jag framför rekommendationshyllan på Bengans och stirrar. Men för en gångs skull leder min manliga och naiva intuition faktiskt till någonting överraskande bra.

Emotional känns som en väldigt osvensk skiva, fråga mig inte varför, men det är väldigt sällan man hör dessa rytmer och falsetter i råkalla norden. De sex göteborgarna lyckas skapa en ömklig, mjuk, intensiv och framförallt modern soulpop som är väldigt svår att värja sig från. Det är stilrent, välproducerat, pompöst och samtidigt lågmält och väldigt sensuellt.

Det Fibes, Oh Fibes! lyckas med är att hinna en balans mellan det pulserande drömmandet och den avslagna verkligheten. Det blir aldrig för svulstigt och sällan för lättsmällt. Lagom är ett ord som skulle kunna beskriva denna uppföljare men det känns lite för svenskt i sammanhanget. Det är just det osvenska och pulserande som gör det så intressant.

Den starka inledningen innehåller framförallt den smaskigt flottiga ”Goodbye Beloved Once” och de efterföljande och lika euforiska ”Get Up” och ”Can't Be So”. Under dessa spår är det väldigt svårt att förneka Fibes, Oh Fibes!. Men precis som debutalbumet ”Still Fresh” så dalar det lite väl mycket ibland. Det blir stillastående, tempofattigt och drygt halvvägs in tappar jag delar av mitt intresse. Och helt plötsligt blir det flottiga en nackdel. De avslutande spåren känns delvis som för mycket jordnötssmör smakar: alldeles för mycket och samtidigt ingenting. Även om avslutningen står för ljuspunkter i bland annat ”Sillhouette” och ”LA Girls”.

Helhetsintrycket så här i efterhand är ändå övervägande positivt. För det känns som att jag inte borde gilla det här. Jag borde inte ha köpt skivan och jag borde definitivt inte rekommendera det vidare. Men, Fibes, Oh Fibes! är verkligen som jordnötssmör; ingen tycker egentligen om det, för det smakar ingenting. Men ack och ve, då och då fångar det oss alla.

Niklas Öhman

Publicerad: 2007-03-17 00:00 / Uppdaterad: 2007-03-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #4080

11 kommentarer

Jag köpte skivan på Rocks för ett tag sedan, mest för att den endast kostade 89 kronor och rekommenderats så varmt i recensioner.

Personligen blev jag besviken på skivan, vilket verkar vara en åsikt jag är ensam om. Kanske berodde det hela på att genren inte är min typ. Eller att hela den svenska skribentkåren är crap.

Fin recension hursomhelst.

Ekolod Medlem 2007-03-17 00:33
 

fibes, oh fibes! är underbara. i min värld iallafall. förra skivan var ännu bättre. men kasnke är get up och cant be so det bästa. fibes, oh fibes har räddat mig många gånger!

Medlem 2007-03-17 01:31
 

Bra recension. Och skönt att slippa höra om det där förbannade Amerika-bandet.

Idol-Paul Medlem 2007-03-17 01:31
 

Pontus lillebror?

giiiistav Medlem 2007-03-17 10:32
 

Bra skrivet, fin text. Dock tycker jag personligen att FoF är ren skit. Vitt slödder som tror att dom är soulgossar eller nåt. Inte alls min påse. Frugan hemma älskar dock detta av nån konstig anledning. Kanske det är grejen med FoF – tjejmusik.

Medlem 2007-03-17 11:14
 

det är inte tjejmusik bara för att det är soft! jag gillar som fan och var ingen tjej senast jag kolla.. dessutom är det lite fel att sägar tjejmusik eller?

Medlem 2007-03-17 13:32
 

Värdelös musik.

Medlem 2007-03-17 13:35
 

Jag är lite trött på dessa. Jag är lite trött på all musik idag. Väntar just nu på The Soulshake Express första album "Heavy music" som kommer i vår. Ett tips, mina goda vänner! Nu ska jag bli svinfull. Hörs.

SupportGoodMusic Medlem 2007-03-17 13:39
 

*petrus

giiiistav Medlem 2007-03-17 19:10
 

Ja, Giiistav… Petrus är min storebror. Jag är hans lillebror…

NiklasÖhman Medlem 2007-03-20 13:40
 

Fin recension! Måste dock erkänna att jag aldrig hört en ton från FoF. Men det får det bli ändring snart. Håll ett hörn av Tyresölyan – jag vill hälsa på.

Petrus Medlem 2007-03-20 13:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig