Recension
- Svarta ballader (CD) Sofia Karlsson
- 2005
- Bonnier Amigo
Starkt. Brusande. Varmt.
Lyssna
Externa länkar
- Sofia Karlsson
- Artistens egna hemsida.
Alldeles nyligen gick min farmor bort. Hon föddes som fattig statarunge. Jobbade hela sitt liv efter folkskolan. Som piga, som tjänstefolk, i bageri och i storkök. Studier var det aldrig tal om, även om farmor hela livet läste. Hon kunde både recitera och deklamera poesi och prosa. Den kunskapen hade hon fördjupat genom cirklar inom ABF.
Dan Andersson låg farmor varmt om hjärtat. Precis innan hon reste från oss hade min pappa tagit med sin gitarr. Han spelade och sjöng ”Till min syster”. Trots smärtan och en allt svagare kropp så rörde farmor på ögonen.
Det där fick mig att börja lyssna på Sofia Karlssons ”Svarta Ballader” igen. Den var bra redan förut, men nu förstår jag Dan Anderssons storhet. Han fångar nämligen det sköra och det starka. Mitt bland starka furor finns den mjuka och så känsliga mossan.
Det är poesin som är så stark hos Dan Andersson. Verserna står för sig själva. De slår an en sträng av naturromantik som få lyckas med. Dan Andersson skriver om längtan, om tröst och hopp som få. Det är folkligt. Smutsen, ensamheten och isoleringen bryts ständigt mot kärlekens värme, festens brännvin och kamratskapets trygghet.
Sofia Karlsson har byggt en bro till min barndoms möte med Dan Andersson. Det romantiska, urskogens ensamhet och längtan efter närhet.
Sofia Karlsson har gjort en folklig visskiva (trots hennes skolning). Både nya och gamla tonsättningar vitaliserar. Både gamla och nya musiker hjälper skivan att leva. Eller snarare får Dan Anderssons poesi nytt liv. Vänder sig till oss nu. Mer än 80 år efter att den skrevs.
Farmor kunde mycket av Dan Anderssons poesi utantill. Hon kunde utan bok ge oss â€Gunnar vägmanâ€. Det var fantastiskt. Fast som barn eller tonåring hade jag inte vett att uppskatta det. Nu inser jag vilken skatt farmor bar på. Det är skönt att fler bär den vidare.
”Jag har sett honom sitta bland unga
invid dörren på hemgjord stol.
Jag har hört Gunnar Vägman sjunga
till sin gnälliga gamla fiol.
Jag kan minnas den reslige finnen,
och hans blick under buskiga bryn,
när han drog sina fagraste minnen
från sin ungdom i Mattina-byn.
Det var skämtsamma låtar från logen
och visor han själv hade smitt –
han var gammal som bygden och skogen,
och hans hår var glesnat och vitt.”
Publicerad: 2007-03-06 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-20 17:51
14 kommentarer
För i helv…
#
Skumma brallour.
#
Denna ständiga rädsla för skolning… jag tror nog Karlssons skolning är en del av att hon har kunnat göra en så "folklig" visskiva.
#
Bra skrivet, det bästa på länge jag läst på dsc. Vet inte om det är en tia men.
#
bra skrivet, men skivan verkar inte vara kul någonstans.
#
din farmor var nog en större artist än sofia, peter. det här är nämligen värdelöst.
#
Jag antar att Marcus Birro har den här.
#
Jag antar att många av er som sågar den här skivan inte har lyssnat på den. Bra recension av en bra skiva.
#
Jag blev oerhört besviken på den här skivan efter alla hyllningar när den kom ut.
Karlsson lyckas inte fånga känslan i lyriken alls, det är väl framfört men ungefär lika personligt och känsligt som en lägenhet i en Notar-annons.
#
Bra recension dock, hade hellre sett att den handlade om en bättre uppdatering av Andersson, tex Staffan Hellstrands "Hemlös".
#
Tycker det är en underbara skiva och Sofia Karlson gestaltar den på ett utmärkt sätt. Kanske behöver man ha sett de blånande bergen och den bräckliga ensamheten i finnmarken för att förstå. Dan Anderson veckan i slutet av Juli rekomenderas i allmänhet och Knallis mila där man kan få höra Nisse Munck tolka Dan Andersson, Nils Ferlin m.fl. i synnerhet.
#
Det var, förbanne mig, det finaste jag läst på länge.
#
det är ju rätt ointressant om det är en bra recension när artisten inte intresserar en för fem öre.
…3h kvar till nästa recension…
#
hej, sofia, har vuxit upp med Dan Andersson och jag tycker du gör en helt lysande återgivning av hans texter. Helt ödmjukt hoppas jag att du driver din linje vidare. Sensibelt, glädjefullt och känslosamt. Maria
#
Kommentera eller pinga (trackback).