dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The End: Elementary
Elementary (CD) The End
2007
Relapse Records/Border
7/10

Elegant balansgång

Lyssna

Sök efter skivan

Ett av 2007 års hittills mest emotsedda skivsläpp är här. Anledningen stavas en liten mp3-fil vid namn ”Animal”, som jag laddade ner från skivbolagets hemsida.

Jag har sneglat åt The End tidigare, men aldrig kommit mig för att kolla upp dem. Det har alltid slutat med att jag läst någon recension som sågat dem eller hyllat dem för saker jag brukar uppfatta som dåliga. Jag har dragit mig för att kolla upp dem själv. Men med ”Animal” föll bitarna på plats.

Låten sparkar igång i grindtempo, men det är först när tempot tas ner som de fångar mig; när gitarrerna harmoniserar och när Aaron Wolff sjunger i stället för brölar. Och det är där som storheten ligger med ”Elementary”.

Elegant rör de sig mellan hårt och stämningsfullt på ett sätt som de flesta andra band bara kan drömma om. Samtidigt levereras textrader som får mig att reagera. ”I am the selfish beast I am” sjunger Wollf över gitarrharmonier med släpande trumkomp i botten och det sätter sig rätt i magen. ”I can't take another false alarm” skriksjunger han över dramatiska mollackord, och musiken rycker tag i mig.

Ska jag vara ärlig tilltalar de hårda partierna inte mig alls. Det är när de närmar sig emotionell hardcore de är som bäst. Småproggigt, Tool- eller Deftones-doftande, stämningsfullt. Visst har riffen, stundtals feta och Meshuggah-besläktade, sin charm – men det är främst som katalysator till de mer stillsamma partierna de fyller sitt fulla syfte.

Som så många andra håller de inte den höga nivån hela vägen ut och skivan infriar inte riktigt vad ”Animal” utlovade i decembermörkret. I mitten blir det väl mycket lugna tongångar och låtarna svävar ut i något abstrakt universum jag inte riktigt känner mig hemma i. Eller så är det kanske de bitarna jag kommer att hitta när skivan har fått sin beskärda del i spelaren. Som med alla bra skivor.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-02-13 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 16:31

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4043

16 kommentarer

Doctor´s Advocate! Kom igen nu för fasen.

Det där orkar man ju inte lyssna på.

Americanmoneyeasy Medlem 2007-02-13 00:45
 

Lyssna på Tomas. Det här måste vara en av de bästa hårda skivor som släppts den här sidan millenieskiftet. Animal är fantastisk, (hittade också den på Relapse hemsida), liksom The Never ever aftermath, The Moth and I, men det går ju inte glömma sista låten And Always… vilket annat band som helst hade förr eller senare dundrat på med fläskiga gitarrer, men The End litar på att de skriver grymma låtar och att Aron Wolff har en grym jävla stämma… magiskt.

Medlem 2007-02-13 01:09
 

som TDEPs "Miss Machine"?

Medlem 2007-02-13 01:28
 

jahaaaaa, var det tomas lundström som recenserat denna skiva? syntes inte på omslaget. det gör det aldrig.

Medlem 2007-02-13 02:06
 

satan själv: ja, "Elementary" och "Miss Machine" nämns i samma sammanhang på en hel del ställen, men jag hör det inte riktigt. Kan handla om att jag aldrig föll för "Miss Machine" förstås.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-02-13 09:56
 

Tycker mig höra likheter med The Mars Volta, som jag själv tycker är mycket bättre. Bra recension dock.

FiaLotta Medlem 2007-02-13 11:53
 

Fast låten heter ju Animals…

Medlem 2007-02-13 15:08
 

renberg: Det där har varit lite förvirrande. Har noterat både "Animal" och "Animals" och valde att gå på den som stod på den fysiska promon jag fick skickad. Det råder väl dock knappast någon tvekan om vilken låt som avses…

Tomas Lundström Redaktionen 2007-02-13 16:20
 

Det här är riktigt, riktigt bra de ligger tom. i min friendslista på myspace. Idag älskar vi dagensskiva igen.

Medlem 2007-02-13 17:43
 

Tomas: Det där med promos ska man inte ta på allvar, märkligt nog. Sprang på en Metallica Load-promo där första spåret heter Ain't My Ditch…

Medlem 2007-02-13 22:49
 

renberg: nej, det är sant, promos kan vara virriga. Hittade över tio fel på en DRI-platta en gång.

Men jag har fortfarande inte sett något officiellt, och även i mitt iTunes heter den "Animal"…? Vad baserar du "Animals" på, nedladdningsspåret? Får se vad det står på mitt riktiga ex när det anländer…

Tomas Lundström Redaktionen 2007-02-13 23:12
 

Tomas: Ja, det var väl Relapse som jag grundade det på.

http://www.relapse.com/ecards/TheEnd/

The finished track listing for Elementary is as follows; "Dangerous”, “The Never Ever Aftermath”, “Animals”, “The Moth and I”, “Throwing Stones”, "My Abyss", "Awake?", "A Fell Wind", "In Distress", and "And Always…"

Medlem 2007-02-13 23:34
 

På the end's myspace står det "animals" på skivan står det "animal" Det är ingen ordning på nånting, ni får ringa och fråga.

Medlem 2007-02-14 01:23
 

om man läser texten till låten förstår man att "Animal" nog är rätt eftersom låten är i jag-form.

Medlem 2007-02-14 16:36
 

Jag som förväntade mig det gamla fina brit-psychbandet the end.

Medlem 2007-02-18 15:05
 

Årets platta anser jag!!

Så många klockrena låtar. The Never Ever Aftermath, Animals, Throwing Stones, My Abyss, The Moth And I

…och låten ”And Always…” är nog en av väldens bästa låtar som någonsin gjorts. Fantastisk!

Henrik F Oregistrerad 2007-06-28 15:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig