dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tomas Andersson Wij: En introduktion till Tomas Andersson Wij
En introduktion till Tomas Andersson Wij (CD) Tomas Andersson Wij
2007
Universal
9/10

Ny chans för de som missat

Lyssna

Sök efter skivan

”En introduktion till Tomas Andersson Wij” är just vad det låter som. Det känns inte så mycket som en best of-platta eller en enkel samlingsskiva, utan mer som ett sätt att låta de som missat allt få en ny chans. Kanske byggs den känslan på av att skivan inte innehåller det klassiska samlingsplattematerialet, utan blandar singlar, b-spår och nya låtar. Huller om buller i en enda härlig röra. En enda härlig resa genom Sverige.

Om man pratar om Tomas Andersson Wij kommer man osökt in på texterna. Han har kallats pretentiös, någonting han själv motsätter sig att vara, vilket är fullt förståeligt. Vem vill erkänna sig vara pretentiös? Jag kan förstå att kritiker tycker att det blir för känslofyllt, för intimt, för allvarligt ärligt. Men det är texterna som utgör en stor del av Andersson Wijs utstrålning och tjusning. Det är en personlig bild han bygger upp för lyssnaren, och jag får för mig att allt han sjunger om har hänt honom själv personligen. Och även om det inte är så känner jag igen mig i den Sverigeteckning han ritar.

För Tomas Andersson Wij är främst en Sverigeskildrare, och det är någonting som löper som en röd tråd genom hela skivan. Sverige i ett litet format, som i ”Tommy och hans mamma” och nya singeln ”Hälsingland”, eller från norr till söder som i ”Blues från Sverige”. Men bilden av landet vi bor i är inte bara rosa, ljus och full med rondellhundar. Den är stundtals svart, ångestframkallande och längtande efter något annat. Trots det hör man kärlek i orden. Som i ”Mellanstora mellansvenska städer”:

”Fast jag ofta längtar bort
är jag kvar här ändå
i den värld som jag känner och begriper”

”En introduktion till…” tar mig verkligen med storm, och låtarna får mig stundtals att le, stundtals att bryta ihop. Och det är ett bra betyg. Skivan innehåller fyra nya låtar som håller lika hög klass som de tidigare. Överraskande är bonusspåret. Jag känner igen det direkt, men det tar ett tag att förstå att det är faktiskt är Carolas schlagerdänga ”Evighet” som strömmar in i öronen. Fast i Tomas Andersson Wijs lugna, akustiska gitarr-tappning. Är det ironi eller allvar frågar jag mig, men beslutar mig för att det är ännu ett vackert sätt att skildra Sverige på.

Madelene Holm

Publicerad: 2007-02-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-02-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Lördag, Recension | Recension: #4040

10 kommentarer

Jag har verkligen inte förstått grejen med Tomas Andersson Wij, så jag antar att jag får tjuvlyssna lite på den här skivan och se om han kan upplysa mig.

Medlem 2007-02-10 00:07
 

Kul att han här får den uppskattning han är värd. Nya "Hälsingland" är en underbar, ångestfylld hyllning till ens rötter. Pretentiöst eller ej, njut!

thesajt.se Medlem 2007-02-10 00:57
 

Danielssons tystnad är lika anmärkningsvärd som redaktionens. Varför? Danielsson var ju oskyldig, hello!

Medlem 2007-02-10 09:56
 

Dagensskiva kan byta namn tycker jag. Till dagens popskiva. Eller dagens visskiva. Eller dagens singer/songwriterskiva. Mängden aggresionshämmad musik här skrämmer mig och inte ens arg skåning orkar vara obstinat längre. Hjälp.

Medlem 2007-02-10 10:42
 

Aril Brikha och Wij. Nästan lika naturligt som Clipse och Kicki Danielsson.

Medlem 2007-02-10 11:09
 

eller varför inte dagensdotshop.com? hälften av allt som recenseras kommer därifrån, och betyget blir aldrig lägre än 8 på ett dotshopsläpp.

Medlem 2007-02-10 11:16
 

dagensdotshop, hahaha

Medlem 2007-02-10 12:16
 

Ja, ta bara bort dagensskiva.com så att jag slipper bry mig tillräckligt för att bli trött på att nån slumrande förutsägbar gäst recenserar uppenbart kass musik som tomazzzzz. En kvinna dessutom, herregud.

Medlem 2007-02-10 17:52
 

Samtalsforum kring Tomas Andersson Wij:

http://forumtaw.link.se

Magnus Norberg Oregistrerad 2007-11-25 17:34
 

[…] är på det sättet som Dagens Skiva beskriver ”En introduktion till Tomas Andersson Wij” när den släpptes i slutet av februari 2007. Det […]

En introduktion till Melissa Horn | mrnyceguy's Oregistrerad 2016-01-09 11:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig