dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Weibenfalk: Ishjärta
Ishjärta (CD) Weibenfalk
2006
Dreamix
7/10

Om ensamhet, tvåsamhet och dumhet

Lyssna

Sök efter skivan

Ibland måste det kännas hopplöst. Du gör din musik och strävar på. Vill nå fler som lyssnar. Men du råkar röra dig i en fåra som är upparbetad på såväl bredden som djupet. Förknippad med en, eller kanske två, personer i ett litet land med förbittrade veta-bättre-typer och jantes allra största vänförening.

Du kunde valt en lättare väg.

En som inte gjort det är Thomas Weibenfalk. Han har spänt musklerna och gjort en egen skiva istället. DIY – men hur oindie som helst. Weibenfalk står med gitarren på höften och målar buttert episka bilder av det postindustriella lagomland han lever i. Han sätter sig bakom ratten och funderar i mil efter mil på vad fan som händer. Precis som sin trettio år äldre själsfrände Ulf Lundell. Och han låter väldigt mycket som just Lundell. Men den gamle, inte den unge.

Weibenfalk matar tunga slag mot lagomlandets mjukdelar när han reflekterar över ensamhet, tvåsamhet och dumhet. Det är uppenbart att han inte känner sig hemma i medieklimatet. Starka, frustrerade ord och meningar läggs i det yttersta lagret ovanpå långsamt framåtfarande låtar omsorgsfullt arrangerade med stråkar, körer och det obligatoriska munspelet.

”Ishjärta” är en imponerande skiva. Egenhändigt gjord, men med ett ljud som bara skriker stort skivbolag och tevereklam. Det finns egentligen inget jag kan gnälla på. Möjligen att det blir lite enahanda ibland.

Men om du är det minsta svag för ensamma mil bakom ratten med Lundell eller Winnerbäck som enda sällskap kan Weibenfalk vara värd din uppmärksamhet. Häromdagen kom jag på mig själv i en kö upp på Liljeholmsbron med att sitta och skriksjunga med i refrängen till storslagna ”Leva igen”.

”Pränta in tron på dig i mitt huvud igen
Slå in den, tvinga mig med våld, men ge mig den
Jag vill leva igen”

Med stora, stora bokstäver. En låt som efter bara ett par veckor känns som den alltid funnits. Hur bra som helst. Liksom berättelsen om de trasiga två i ”Pilot” och de ensamma grubblerierna i ”Mil efter mil”.

Det är i dessa storvulna låtar Weibenfalk briljerar. När det går långsamt och med eftertanke. På precis lagom lite för mycket allvar för att det ska kännas avspänt. En aning för navelskådande och självömkande. Helt underbart pretentiöst.

Precis som jag själv skulle låtit på skiva. Och som Lundell gjort de senaste femton-tjugo åren. Som Winnerbäck låtit sedan ”Singel”. Och det är just det som talar emot Weibenfalk. Han har inte riktigt dessa herrars briljans i textförfattandet, ännu. Och det lilla, lilla landet brukar inte ha plats för allt för många artister i samma genre. Men jag hoppas på Weibenfalk.

För det här är bra. Riktigt bra. Och jag vill höra mer.

Fredrik Welander

Publicerad: 2007-02-05 00:00 / Uppdaterad: 2007-02-05 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4035

14 kommentarer

Hur kan man namedroppa Lundell och Winnerbäck för att sedan påstå att det är bra? Prettomusik!

Medlem 2007-02-05 00:11
 

Varför måste alla singer/songwriters ha ett munspel? Det hade varit roligare med en bastuba.

Idol-Paul Medlem 2007-02-05 00:24
 

What phire said.

Medlem 2007-02-05 09:10
 

Men Jamie T då?

Medlem 2007-02-05 12:06
 

Weibenfalk är fan ta mig bland det sämsta jag hört någonsin. Tro mig.

Medlem 2007-02-05 13:26
 

…han ville bara bli pilot… *asg*

Medlem 2007-02-05 13:29
 

Jag väntar på Mika.

Medlem 2007-02-05 14:25
 

cake sale, isolation years och the shins har släppt skivor… också får man läsa om Weibenfalk?! vart är världen på väg?

Medlem 2007-02-05 15:33
 

Ja det där var riktigt dåligt. Sick Lundell-komplex och bajsnödiga texter. För att inte snacka om den förställda rösten.

Medlem 2007-02-05 16:08
 

SLuta tjat om Jamie T din tönt! Han är värdelös och skivan hans låter bajs i alla avseenden.

Medlem 2007-02-05 20:49
 

haha Jamie T han är ju den nya wonderkiden! wfet ny musik som Omnivore magnetics och sådant! Yeah!

Medlem 2007-02-05 22:44
 

Jag känner Weibenfalk personligen och kan säga att han är en av dom bästa artister jag hört. Jag skriver också egen musik i samma genre som jag brukar kalla Lundell-genren. precis som Uffe, Winnerbäck, Weibenfalk… Och jag har sett honom spela live ett antal gånger. Han hade en gång i tiden ett Ulf Lundell-coverband tillsammans med min far och Weibenfalk har ingen förställd röst. Skivan är egenproducerad och inspelad i en liten men dock proffsig studio i lilla Nybro, Småland. Ni kan bara inte säga att han är dålig. För han är genialisk.
/”Mr. Musicman”

Robin Oregistrerad 2007-04-13 15:03
 

Vem fan har hört talas om Jamie T ,eller cake sale som också nämns ovan. Är det bara någon form av ghetto -musik. Och Lundell är den enda trovärdiga artist vi har idag. Att bli musiker tar 20 år. Att bli popstjärna tar en kvart. Och sedan är du glömd lika fort.Ta och väx upp era brats. Den värsta musik.Förresten, det är inte musik, fel av mig, är R´n´b och hip-hop och sånt jävla skit.Prata i 280 till något som låter som en båtmotor. Men okej, bra sätt att lära sig ord, yeah, aha, yo. Men kom med lite fler stavelser va.

MP Oregistrerad 2007-07-10 13:20
 

okej lite ojämn skiva, men LEVA IGEN och ishjärta: världsklass

klasse Oregistrerad 2007-10-28 15:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig