dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mando Diao: Ode to Ochrasy
Ode to Ochrasy (CD) Mando Diao
2006
Capitol/EMI
9/10

Lyssna nu din jävel!

Lyssna

Sök efter skivan

Plötsligt händer det. Bitarna faller på plats och jag hittar ett nytt band som gör låtar som gör mig euforiskt lycklig. Trots att jag inte trodde det. Det börjar när gitarren i första låten siktar in sig och basen spänner musklerna. Trummorna startar hetsigt och sparkar in dörren på vid gavel. Mando Diao tvingar sig in i mitt liv och skriker ”Lyssna nu, din jävel!”.

”Welcome Home, Luc Robitaille” golvar mig nästan. ”Killer Kaczynski” för mig närmare och när ”Long Before Rock’n’Roll” tonar ut är jag övertygad, frälst och förvirrad. Är det verkligen Mando Diao jag lyssnar på? Bandet som tidigare inte gett mig särskilt mycket mer än noll och intet.

Nu står de här som den självklaraste sak i världen. Med ett gäng låtar som får mig att komma ihåg varför jag älskar rockmusik. Ett naivt driv, slamrande komp och skränig sång som förmedlar klyschor. Så bra att hälften vore nog. Fånigt och stenhårt på samma gång.

Låt efter låt får mig att le som byfånen i avkroken från helvetet. Jag kan inte låta bli att bli förälskad i ”You Don’t Understand Me”. Måste fuldansa till ”Tony Zoulias (Lustful Life)”. Vill åka mot solnedgången till ”TV & Me”. Är tillfälligt fast övertygad om att ”Long Before Rock’n’Roll” är en av de bästa låtar jag någonsin hört.

Det var så här jag kände när jag lyssnade på debuterna med Caesar's Palace, The Subways och The Strokes. Det är samma känslor som går igenom mig när jag tycker Oasis är världens bästa band. När jag då och då kommer på att jag fortfarande tror att något så simpelt som rockmusik kan förändra världen.

Avslutningen är lika knäckande som inledningen. Glädjespridaren ”Song For Aberdeen” och akustiskt episka ”Ochrasy” – som låter som jag tänker mig att Noel Gallagher kommer låta på egen hand – stänger igen skivan.

När dammet lagt sig ligger en blekfet trettiofemårig musikberoende man kvar lätt förvirrad. Hur gick det till? Vad var det som hände? Jag har blivit totalt överkörd av vad som måste vara en av de allra starkaste rockskivorna som släpptes det här året.

Årets i särklass gladaste överraskning.

Fredrik Welander

Publicerad: 2006-12-25 00:00 / Uppdaterad: 2006-12-25 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3995

13 kommentarer

bra recension på en grym skiva!

Medlem 2006-12-25 01:47
 

recensionen var väl ok. men skivan är jätte jättedålig. på allvar.

men ladyjane blir väl glad nu :D

Medlem 2006-12-25 10:47
 

Det bästa Mando släppt ur sig, helt klart. Ok recension.

Medlem 2006-12-25 11:05
 

Ingen genomdålig skiva. En sådan man lyssnade i smyg på ett par gånger.

Men verkligen ingen superhöjdare. Känns som en skiva man tröttnar snabbt på och som känns tråkig ett par veckor efter släppet.

Medlem 2006-12-25 11:43
 

Härlig recension, man känner igen sig. Blev riktigt sugen på att lyssna på skivan.

Är dom bra live?

Medlem 2006-12-25 11:43
 

de är väldigt ojämna live

Medlem 2006-12-25 13:27
 

Kanske är intressant om man är 15 eller nått.

Medlem 2006-12-25 13:44
 

Skönt att någon ger de fullständigt sönderutskällda grabbarna grus lite upprättelse. Första skivan var delvis helt genialisk, men jag tappade intresset när jag hörde singlarna från andra skivan. Fortfarande är Mando Diao på min topp 5 med bästa svenska liveband. Hultsfred 2005 var fantastiskt.

Förutsättningarna för den här skivan låter i mina öron väldigt lovande: En tärande, turbulent inspelning med Björn Olsson. Ska kolla in den.

Medlem 2006-12-25 15:17
 

helt okej skiva. Sämre än debuten, bättre än den andra.

Men 9/10? Njae… snarare 6/10, möjligtvis 7/10.

Medlem 2006-12-25 20:13
 

Håller med Paul Ramone. Bra, fast knappast super.

Ekolod Medlem 2006-12-25 20:20
 

Jag är benägen att hålla med i lovorden. Det här svänger utav bara 17, redan vid första genomlyssningen. Schweinbra.

Medlem 2007-01-02 21:04
 

TACK!

baba Oregistrerad 2008-02-06 21:13
 

Detta är en av de bästa skivorna jag någonsin lagt mina slantar på. UNDERBAR

carl Oregistrerad 2008-02-08 18:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig