dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nils Landgren: Christmas With My Friends
Christmas With My Friends (MP3) Nils Landgren
2006
ACT Music
8/10

Strålande jul med Nils och hans vänner

Lyssna

Sök efter skivan

Det finns låtar som är mer utsatta för förnedrande behandling än andra. Som tvingas ligga sked med allt ifrån demonproducenter och superstjärnor till TV-underhållare, enmansdansband, karaokesångare och operadivor. Låtar som kallas traditionella och får artister med och utan självinsikt att någon gång i karriären närma sig dem på sitt ”alldeles eget sätt”.

Ibland innan de varit med i Doobidoo. Ibland efter. Någon gång samtidigt.

Julsångerna har ingen fackförening. Ingen intresseorganisation. Men de, om några, skulle behöva hjälp, solidaritet och mångas kraft. Hjälp och återupprättelse, frihet, jämlikhet och broderskap. Eller bara lite äkta kärlek.

Tomten är som bekant röd. Därför kommer Nils Landgren få extra många klappar i år. Eftersom han genom att samla några av sina musikaliska vänner närmar sig julens besudlade sånger med riktig kärlek och värme. Arton tolkningar av kända och mindre kända klassiker. På svenska, engelska, tyska och lite norska.

Först ut är en tolkning av Ron Sexsmiths ”Maybe this christmas”. Melankoliskt hopp som över går i ett möte mellan kyrkorgel och den röda trombonen då ”Ave Maris Stella” tar över. Nutid möter medeltid, men med samma blå känsla. Sexton sånger följer. Psalmer, svenska julvisor och amerikanska evergreens. Det är som att sitta i kyrkan och följa en julkonsert – och jag tycker det är vackert, strålande och fantastiskt bra på riktigt.

Nils Landgren har tagit med sig Johan Norberg, som nu är mer känd för sitt morgonteve-tyckande än sitt makalösa sätt att hantera en gitarr. (Ja, jag vill ha fler Chapter 2-skivor.) Men de som lyser klarare än julens alla ljus är Viktoria Tolstoy, Sharon Dyall, Jeanette Köhn och Ida Sandlund som sjunger så fint att hälften vore nog.

Värme och kärlek. Respekt för sångernas innersta. Nils Landgren och hans vänner kommer kanske inte sälja mer skivor än karaokesångarna. Men jag är glad för att de spelade in de här sångerna. Nu har jag fått en chans att lyssna på julmusik och faktiskt tycka om det. Genom att byta varuhus och muzakbehandlingen av de här sångerna mot sakral värdighet och värme.

Nils Landgren fortsätter ha en alldeles särskild status i mitt musikaliska liv. Nu ger han gamla sånger en nybliven status där också.

Fredrik Welander

Publicerad: 2006-12-17 00:00 / Uppdaterad: 2006-12-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3986

8 kommentarer

Hmmm… den här kanske faktiskt är värd ett köp.

Medlem 2006-12-17 00:02
 

WTF!!! JE.E.Z.Y???!!! VILKEN DAG!!!11

CANT BAN THE SNOWMAN Medlem 2006-12-17 00:04
 

Bugge Wesseltoft! Bara det gör att den här är ett måste!

Medlem 2006-12-17 00:37
 

Fredrik: Du skojar väl om Johan Norberg? Slår man på det namnet i min bok hittar man

1) Fantastisk gitarrist från Norrbotten: http://svt.se/content/1/c6/35/99/40/johanockjonas.jpg

2) Allmänt äckel från Stockholms undre värld: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Johan_Norberg.jpg/487px-Johan_Norberg.jpg

"Nils Landgren fortsätter ha en alldeles särskild status i mitt musikaliska liv." En särskild status där han i åratal haft en duo med en nyliberal tondöv broiler?

Jamen Nämen Medlem 2006-12-17 02:00
 

Jösses, vilket skämt! Gitarrist-Norberg vill väl knappast förknippas med Timbro-Norberg (och det omvända gäller troligen det med).

Publicerat är publicerat, men detta faktafel bör du rimligen åtgärda, Welander.

Hank W Medlem 2006-12-17 09:47
 

Trevligt med Johan Norberg, vill bara passa på att tipsa om att karln kan skriva också. Han återkommande kolumn i gitarrtidningen Fuzz är ett alltid lika välkommet andningshål efter 70 sidor gitarreffekter…

Medlem 2006-12-17 11:20
 

Kamrater: Det finns två män med namnet Johan Norberg. Båda förekommer flitigt i tevesoffan. Gitarr-Johan är medlem i SVT:s nöjespanel som diskuterar i Rapport morgon. Timbro-Johan har så vitt jag vet inget att göra med Nils Landgren.

Fredrik Welander Medlem 2006-12-17 11:38
 

Samme Johan Norberg är även krönikör varannan vecka i Vi Bilägare. En man med många strängar (!) på sin lyra (?)…

Medlem 2006-12-17 17:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig