dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Eccentric Soul: Mighty Mike Lenaburg
Eccentric Soul: Mighty Mike Lenaburg (CD) Samling
2006
Numero/dotshop.se
6/10

Soulsamlingen i nerladdningens tidevarv

Lyssna

Sök efter skivan

Det känns ibland som om det går tjugo sådana här samlingar på dussinet. Mer eller mindre fokuserade och avgränsade. Sedan mp3-bloggarnas ankomst känns många av dem också mindre livsnödvändiga än förr.

”Eccentric Soul”-serien har nått fram till volym nummer fem. Fokus ligger den här gången på producenten och låtskrivaren Mike Lenaburg som höll sig med ett mindre stall av artister som gavs ut på en rad olika etiketter. De flesta av låtarnaspelades in under åren 1967-1969, men någon så tidigt som 1962 och någon så sent som 1980.

Det handlar om skakigt funkig soul med flöjter, frustande blås, klapprande hovar och ett och annat tårdrypande körarrangemang. Gräl-doowoopen i avslutande ”The Quarrel” med Newlyweds förebådar på ett fint sätt såväl Kelis ”Caught Out There” som Totals ”I Tried”.

Tyvärr är en del av låtarna hämtade från vinyler av minst sagt tvivelaktig kvalitet. Det drar ner helhetsintrycket något. Jag är inte damm- och vinylskrapsnostalgiker på det viset. Och även om alla låtar inte är fantastiska är det 50 minuter som inte gör mig besviken.

Det positiva med ”Eccentric Soul”-serien är att den tar ett rejält grepp om en liten bit av ett bortglömt eller förbisett hörn av soulhistorien. Tack vare det fina häftet som berättar historien om Lenaburg känns inte samlingen helt omotiverad trots att det finns bloggar som erbjuder nästan samma sak utan att det kostar mig eller dig något.

Å andra sidan kan jag tycka att det är värt en hundring att få de här 17 låtarna samlade på ett och samma ställe. Det är väl på något vis det som gör det motiverat att samla gammal musik på cd och återutge den. Det måste finnas en tydlig ingång. Att bara packa ett tjog bra låtar duger inte.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-12-05 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 14:43

Kategori: Recension | Recension: #3974

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig