dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Grizzly Bear: Yellow House
Yellow House (album, cd) Grizzly Bear
2006
Warp/Border
10/10

50 minuter av din uppmärksamhet

Redan när skivan låg inplastad och ohörd var övertygelsen fast: Grizzly Bear behöver jobba hårt om de vill toppa de prestationer som gjorde deras debut ”Horn of Plenty” till en av mina favoritskivor från det 2005.

”Horn of Plenty” var en vemodig och sentimental lo-fi-upplevelse och lät som om Ed Drosté (grundaren och huvudpersonen bakom Grizzly Bear) låste in sig på ett biktrum och viskande bekände alla sina synder och pojkhemilgheter.

Skivan låg mig så varm om hjärtat att Ed och Christopher Bear för min skull lika gärna kunde fortsatt syssla med något annat i livet efter att de skänkt ett sådant vackert musikstycke till världen.

Som tur är finns det många som är klokare än jag och inte delar mina åsikter i varje läge.
Uppmuntrade av Skandinavienturnén, som de hade med med Rumrakets bossar Efterklang, och förstärkta med Chris Taylor och Daniel Rossen, som programmerar och spelar allt från banjo till tvärflöjt, kommer Grizzly Bear nu ut med en splitternya skiva som ligger framför oss, ”Yellow House”.

Grabbarna har lämnat det danska skivbolaget Rumraket och blivit sajnade av Warp Records vilket tydligen möjliggjorde vidare ljudexperimentering.

Redan från första ackordet på plattan är det solklart att de nya medlemmarna har bidragit enormt till stämningsförändringen. Grizzly Bear låter som ett fullständigt annat band och Ed Drostés röst har fått en annan dimension som får den låta helt oigenkännlig. Hans mjuka röst glider obehindrat genom kamraternas elgitarrcrescendon, mellotronstråkar, somnanbuliska fioler (som på ”Marla” tillhör Final Fantasys Owen Pallet, spåret är komponerat av Drostés mors moster – jazzmusikern Marla Forbes på trettiotalet), uppspelta flöjter, dova saxofoner, pianoutförda kaskader med mera.

Det som även den kräsnaste lyssnaren inte kan låta bli att slås av är de myriader av till synes totalt oförenliga musikgenrer som Grizzly Bear lyckas sammanföra och göra dem till sin fördel.

Här hör man bitar av såväl americana, alt-country, folkmusik, electronica, femtiotalskörmusik, jazz, musikal, Walt Disneys-soundtrack, vals, amerikanska inbördeskrigsmarscher, soft- och progrock med mera. Alla dessa blir en del av ett fullkomligt logiskt pussel på ett icke-påträngande sätt.

Patetiskt eller ej ser alla skivor jag har hört (och som jag förmodligen kommer att höra) i år pinsamt bleka ut när de går mot dessa mästerliga femtio minuter av rena rama gåshud.

Om du inte lyckas begripa skivans genialitet vid en första genomlyssning gör dig själv en tjänst, stäng av tv-n och avbryt allt du sysslar med i femtio minuter. Plocka fram dina hörlurar och sätt på skivan en gång till. Ägna all din uppmärksamhet åt Grizzly Bear. De är värda det. Och det är dina öron också.

Zeljko Cirikovacki

Publicerad: 2006-12-02 00:00 / Uppdaterad: 2009-06-05 08:19

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3968

10 kommentarer

Jag hade den här skivan på min dator, men slängde den när jag inte orkat lyssna in mig på den. Kanske skulle ge den ett försök tilldå.

Medlem 2006-12-02 00:03
 

Jag måste bara anmärka på några saker:

från "det" 2005?

4:e stycket:

som de hade med med rumrakets bossar…

6:e stycket:

som får den ATT låta helt oigenkännlig bör det stå.

sen kanske det ska stå att rumraket är ett danskt skivbolag första gången det nämns.

Förlåt om jag är petig men jag vill bara underlätta läsningen.

Jag blev väldigt nyfiken på bandet i alla fall.

Medlem 2006-12-02 11:40
 

Mycket bra skiva.

Medlem 2006-12-02 14:56
 

Paul Ramone, jag citerar ur Bonusinfon till vänster:

"Zeljko Cirikovacki bor i Belgrad och har studerat svenska på universitetet där i fyra år. "

Man kanske får vara lite tolerant i det här fallet avseende grammatiska finesser? Jag är snarare imponerad av Zeljkos sätt att behandla vårt språk efter bara fyra år!

Medlem 2006-12-02 18:13
 

Till Paul Ramone: Tack för dina välmenande kommentarer. Det var mycket uppskattat. Jag kommer att försöka förbättra mina språkkunskaper nästa gång.

Till Filthy: Tusen tack för dina varma ord.

Hälsningar till båda

Zeljko

stylophone Medlem 2006-12-02 18:25
 

åh, vilken fin recension. verkligen bra skriven och den kommer nog få många att bli nyfikna på detta smått fantastiska band.

gillade verkligen 'horn of plenty', så nu är det kanske på tiden att jag skaffar den här med.

Medlem 2006-12-03 16:50
 

Djävulskt imponerande recension av ett band jag ska lyssna in mig på. Spännande.

flitcraft Medlem 2006-12-03 17:30
 

Troligen den tredje eller kanske till och med näst-bästa skivan jag hört iår. Pampigt-underbara-harmonier som gör underbart för själen.

Medlem 2006-12-04 15:58
 

jag måste bara anmärka på några saker:

den andra personen som kommenterar din recension; hans namn Paul Ramone har blivit felstavat – det ska stavas Pinsam Språktönt.

Förlåt om jag är petig men jag vill bara underlätta läsningen.

För att faktiskt kommenera det väsentliga på den här sidan så tycker jag att din recension var inspirerande för att få mig att vilja lyssna in skivan. Tack.

Medlem 2006-12-06 14:08
 

hillblom, filtkraft och ironi_lisa, tack så mycket för allt ni har skrivit. Jag har haft lite problem med cookies på min dator och kunde inte höra av mig tidigare. Ha det så bra allihopa! Zeljko

stylophone Medlem 2006-12-10 17:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig