dagensskiva.com

48 timmar

Recension

John Legend: Once Again
Once Again (CD) John Legend
2006
Columbia Records
5/10

Ljummen gröt istället för champagne

Lyssna

Sök efter skivan

När John Legend och hans ”Get Lifted” landade i mitt liv för två år sedan fastnade jag direkt. Kanske inte lika mycket för förstasingeln ”Used To Love U” som för euforiska ”She Don't Have To Know” eller den vidunderligt vackra skildringen av vardagsromans i ”Ordinary People”. Med sin perfekta avvägning mellan kropp och själ, skit under naglarna och flygelsalong, och backad av producenten som var mest i ropet, Kanye West, togs han emot med öppna armar och överröstes med priser och lovord från alla möjliga håll.

Jag lyssnade med inlevelse, gjorde låtarna till soundtrack, okritiskt hyllande och glad. Inte ens Snoop Doggs halvdassiga medverkan på ”I Can Change” störde mig nämnvärt.

Och nu är den svåra andra skivan alltså här. John Legend satsar stort. Det sniffas på både rock och gammal gospel. Han använder sin röst på nya sätt, visksjunger, raspar och vågar sig på de höga tonerna. Influenserna är många, fler än förra gången, och viljan att sammanfoga dem finns onekligen. Stora namn som Raphael Saadiq, Kanye West och will.i.am finns med i kulisserna. Ändå lyfter det aldrig, resultatet är ett luftslott, även om alla byggstenar finns för att göra något konstruktivt. Låtar som ”Save Room”, ”Heaven” och ”Stereo” är förvisso bra, men lyckopirret uteblir. Är det jag som förlorat min naivitet eller är det John Legend som idisslats till färglöshet? Där ”Get Lifted” bjöd på återhållna blå likväl som storartade röda tongångar är ”Once Again” en beige, jämntjock och ganska smaklös massa. Varken toppar eller dalar. Lagom.

”I want them to hear that I've grown”, säger John Legend. Det som hörs är en man som hade tråkigt när han skulle spela in uppföljaren till en prisad debut. ”Once Again” har utan tvekan potential att växa med tiden, men vill man bli knockad omedelbart återstår dessvärre bara ett torrt konstaterande: Det var bättre förr.

Agnes Arpi

Publicerad: 2006-10-27 00:00 / Uppdaterad: 2006-10-27 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3903

12 kommentarer

Trist trist trist. Välkammad Onkel-tom musik för vitingar som tror dom är hippa. Typ.

Medlem 2006-10-27 08:13
 

Mötörsågen vs Earth, känns lite kul, trots att jag gillar skivan håller jag med om din kommentar. hmm

Medlem 2006-10-27 12:30
 

Jag tror inte på plattan. Låten som är med på senaste Sonic-plattan kan man både ha och mista.

Medlem 2006-10-27 12:41
 

Gillade verkligen "Get Lifted". Den fick mig att känna mig vit och hipp.

Detta känns dock trist.

Vore kul med någon bra ny soulskiva av någon person under 35 år.

Kanske Juvelen kan släppa en skiva med "Watch your step" 12 gånger om?

sholko Medlem 2006-10-27 14:25
 

varje gång jag gillar sånt som kallas soul innebär det också att resten av världen gillar den musiken, för jag gillar bara aptråkig soul.

som det här. det här är bra. som fan. men fegt. och trist.

Medlem 2006-10-27 16:04
 

Shaktar.nu nerlagt!! Känns lite märkligt.

Kan inte Juvelen ta med "Hanna" på sin skiva också??

Hattenav Medlem 2006-10-27 16:07
 

hattenav>> Det känns väldigt konstigt och, inte minst, oväntat. Bara så där, liksom.

dagensskiva och shaktar har varit de två musiksajter jag kikat in på nästan dagligen… Nån som har tips på nån annan? Förutom den uppenbara kikkidanielsson.se?

Oh, John Legend. Inte hört nåt från nya skivan. Sorry. Men förra var bra, med några riktiga toppar.

Medlem 2006-10-27 17:29
 

som vanligt när det kommer till recensioner av hiphop/soul/rnb så ger dagensskiva.coms recensenter en totalt felaktig bild, knappast oväntat av ett gäng patetiska rock och popnördar. för att få en korrekt uppfattning av skivan kan jag rekommendera hiphopsite.com, allhiphop.com och okayplayer.com. kan tilläggas att denna kommentar även gäller för lupe fiascos food and liquor .

skr Medlem 2006-10-27 21:41
 

Amy Winehouses skiva kanske blir bra!!!!

sholko Medlem 2006-10-28 00:08
 

Jag är varken rock- eller popnörd. Men visst är Amy Winehouses nya typ årets bästa…

Agnes Arpi Medlem 2006-10-28 02:36
 

tycker john legend är alldeles för överskattad.

Medlem 2006-10-29 14:46
 

Motorsagen: Med din kommentar som du fallt med intention att verka vara i kontakt med vad "svarta verkligen gillar" har du lyckats med konsstycket att: 1. Visa att du ar en idiot. 2. Visa pa en valdigt typisk installning bland indiefolk vilken visar pa ingenting annat an en djupt rotad rasism. Hoppsan.

schnasker Medlem 2006-11-06 08:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig