dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nina Ramsby & Martin Hederos: Jazzen
Jazzen (CD) Nina Ramsby & Martin Hederos
2006
Bonnier Amigo
9/10

Asocial och behaglig

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har ett stort problem med den här skivan. Samma problem som med ”Visorna”. Det är sällan jag kan lyssna på den. Den är så direkt och innerlig att jag måste vara ifred för att höra. Utan andra i rummet. Men när den stunden kommer är ”Jazzen” lika magisk som ”Visorna”. Nina Ramsbys sång ligger rakt emot mina trumhinnor känsligt uppbackad av Martin Hederos fina pianospel. De tar fram låtarnas allra innersta kärna och placerar den direkt i mina sinnen. Utan filter.

En högtidsstund för själen.

Tonen är blå. Jazzens melodiska vemod avklädd. Inte ens det faktum att fler instrument trängs i arrangemangen eller de gästande musikernas insatser försvårar vägen från musiken till upplevelsen. Arrangemangen är perfekt avvägda och inte en detalj är onödig. Oavsett om låten tolkad eller egen låter det som Nina Ramsbys. Hennes sätt att sjunga, arrangera och producera gör att det låter eget.

Naturligt som talet.

Därför är den här skivan alldeles fantastisk. Trots att jag har svårt att hitta tid att lyssna på den. ”Jazzen” är en asocial samling låtar förpackade på ett sätt som ger mina sinnen en totalt oförstörd upplevelse av musikens allra, allra innersta. Det där som klåfingriga marknadsputtar och branschwannabees nästan alltid lyckas förstöra i sin ambition att skapa inkomstbringande produkter. När de gör allt för att behaga istället för att behagas.

Därför är Nina Ramsbys och Martin Hederos sätt att tolka musik oerhört tilltalande. Deras version av jazzen är i all sin enkelhet inte gjord för att behaga. Därför är den helt oumbärlig just nu. Oumbärligt behaglig.

Men bara mitt i natten. När alla andra sover.

Fredrik Welander

Publicerad: 2006-10-23 00:00 / Uppdaterad: 2006-10-23 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3899

10 kommentarer

Mitt i natten. Pinsamheter från förr. Energin går ur kroppen och kanske somnar jag till sist ändå.

Verkar som att Jazzen kan vara nåt för mig. Jag tycker att Nina Ramsby är rätt cool faktiskt.

Medlem 2006-10-23 00:17
 

sjunger hon igenom en dumstrut eller bara au naturel, rakt igenom näsan? men visst, lika påträngande 'äkta' som folk som vill att man ska lukta på deras fingrar efter att de har tallat på onämnbara platser.

Medlem 2006-10-23 00:30
 

Brukar du ha erfarenhet av att folk vill att du ska lukta på deras fingrar efter de tallat på "onämnbara platser"?

Nina Ramsby är bäst, ingen protest!!

Jonas Wergeland Medlem 2006-10-23 00:41
 

Är det på den här skivan standards tolkas med en svensk översättning? Lite bristfällig information i den här recensionen, svenska eller engelska?

Medlem 2006-10-23 01:05
 

Aha, vänsterspalten, om Jacob Hellman duetterar med Nina Ramsby i låten Du är min vän bör det vara svenska texter. Där ser man…

Medlem 2006-10-23 01:07
 

Hörde detta sömnpiller hemma hos en bekant i helgen. Pretto är väl ordet man letar efter. Efter "Visor" och "Jazz" väntar vi nu bara på att dom skall köra "Folkmusik" eller ännu värre, "Musicals". Öuärg!

Medlem 2006-10-23 09:38
 

Låter onekligen intressant. Speciellt om den är pretto, ska kollas upp!

Medlem 2006-10-23 11:33
 

"Du min vän" är magisk.

Medlem 2006-10-23 14:56
 

skön recension, blev förälskad i Natt i en stad från Visorna, så jag blir glad att du uppmärksammade mig på den här skivan. Det lilla jag har lyssnat ger mig samma sköna rysning som Paus gjorde en gång i tiden, sån musik man bara vill lyssna på innan man somnar.

Medlem 2006-10-25 14:26
 

nina är cool. tack för tipset fredrik, har just msuttit och lyssnat på gamla baxterskivor med vänner under sena nätter och tänkt mycket på ninas storhet. det här påminner mig om skivan "röd" av mattias windemo och lindha svantesson. intimt och briljant.

Medlem 2006-10-25 21:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig