dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Plan: Walk for Gold
Walk for Gold (CD) The Plan
2006
Razzia Records
10/10

Att åldras med värdighet

Lyssna

Sök efter skivan

Ibland tror jag att det hörde ungdomen till. Tonårens känslosvallningar liksom. Som gjorde det möjligt att knockas lyckligt fallande, darrande omtöcknad vid den allra första lyssningen av en skiva. Som gjorde att man bara visste. Visste att skivan skulle bli stor, skulle flytta in där allra närmast hjärtat; bli ett soundtrack till den kommande perioden i ens liv. Följa med genom lycka och sorg, skratt och tårar under de kommande månaderna, för att sedan aldrig helt släppa taget. Jag minns ”Känn ingen sorg”, minns tågresorna mellan Göteborg och Stockholm, minns blinkande städer i mörka höstlandskap. Jag minns ”Dog Man Star”, minns de avgasdoftande gatorna i London. Jag minns ”When the Pawn”, minns ilskan, frigörelsen, bakåtsparkarna och flytten till den norrländska industristad jag aldrig lärde mig älska. Och idag står jag här. Darrar på underläppen för att det har hänt igen. The Plan, underbara The Plan, vackraste Theodor Jensen slår mig sönder och samman av känslor och jag vet, jag bara vet, att vi ska gå en bra bit tillsammans, jag och ”Walk for Gold”.

Att åldras med värdighet. Somliga gör det, de flesta inte. Theodor Jensen gör det alldeles definitivt. Om nu åldras är ett rättvist uttryck i det här sammanhanget, jag vet inte riktigt. Men det hör inte hit. Vad som är viktigt idag är att Theodor Jensen har lyckats med konststycket att fem år efter den nästintill sönderkramade debuten ”The Plan” – skivan som var en av få som överlevde svallvågorna av jämförelser efter popchocken som året innan, genom Håkan Hellströms sköra stämma, drabbade landet – komma med en skiva som är precis lika bra. Fast ännu bättre. Det är stort, det är värdigt.

The Plan har blivit större och mindre på samma gång. Bandet som i begynnelsen var en kvartett, för att på andra skivan, ”Embrace Me Beauty”, reduceras till duo, är numera ett enmansprojekt. Det är bara Theodor kvar, men Theodor själv är å andra sidan större än någonsin.

Låt oss börja med titelspåret. ”Walk For Gold” är lika intensiv som någonsin ”Mon Amour”, men här med ytterligare en dimension. Bredvid euforin och det rytmiskt bultande: enter eftertanke, återblick, ett slags statement. Ett konstaterande att när allt kommer omkring spelar det ingen roll med framgången, inte pengarna, ingenting; bara sanningen räknas. ärligheten mot dig själv. Mening och mål, allt i samma förpackning. Lägg därtill körer från himlen, Jari Haapalainens magnifika gitarrfingrar och fingertoppskänsla för stämningar, ett envist, hoppfullt, svettdrypande, nyvaket rusande i ett både kargt och ödsligt landskap. Mot sanningen. Och kärleken – låt oss för Guds skull inte glömma kärleken, ty Theodor är en romantiker och det är jag också.

Och sedan fortsätter det på samma sätt. Så nära, så intensiv och ändå eftertänksam är ”Walk for Gold”. Mogen är ett annat ord som dyker upp men som liksom åldras låter för värdsligt för att riktigt beskriva vad ”Walk for Gold” är. Här finns så många rätt. Så många vinnare. Tio sånger, och inte en enda slår fel. Element som handklapp. Dova aah-körer. Höstmelodier. Regnljud. Orglar. Textrader att skriva ned på små lappar som skrynklas i jeansfickan innan de hamnar på väggen bredvid sängen.

Jag är så glad idag. Så glad att Theodor finns och att han en dag för inte så länge sedan slog sitt kloka huvud ihop med Jaris och spelade in skivan som ska bli soundtracket till min närmaste framtid, min höst. Och av det mesta att döma är jag långifrån ensam om denna ynnest. Skivan släpps den 18 oktober och jag råder er, ta sats redan idag. Tag sats inför en guldkantad vandring med Theodor och Jari tryggt hållande dina händer. Det kommer att bli fantastiskt.

Carolina Setterwall

Publicerad: 2006-10-12 00:00 / Uppdaterad: 2006-10-12 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3883

41 kommentarer

ååå, en tia till the plan. Vad härligt. Den här skivan ska skaffas snarast möjligt.

Medlem 2006-10-12 00:19
 

varför länkar ni inte till sågningen av toksågningen embrace Me Beauty? Den var lite rolig, har jag för mig.

Medlem 2006-10-12 00:20
 

10. Intressant.

Det är för lite BQ på denna sajt. Inte ens när man söker på Jari kommer det upp någon länk.

Medlem 2006-10-12 00:30
 

Ok då Satan. Hade missat den lilla detaljen. Tack. Och ja Björn it is true. Vet du varför? Det är läskigt att recensera BQ. De har så läskiga fans.

Carolina Setterwall Medlem 2006-10-12 00:32
 

jaha? av singeln att döma är det ju samma gamla p3-vänliga tråkindie som 100 st andra menlösa svenska band håller på med. i övrigt borde någon säga åt jari haapalainen på skarpen att sluta producera. typ allt han rör vid gör han ju jättetråkigt.

Medlem 2006-10-12 00:36
 

nej, nu kände jag mig som en sån som klagar. Men jag ville ju bara vara snäll. Tänk så fel det kan bli ibland. Dessutom gjorde jag bort mig genom att skriva ordet sågning två gånger. Attans också.

Medlem 2006-10-12 00:38
 

Åh, grymt! "Stay awhile" är en låt som lovar mycket inför den här skivan. Ska bli riktigt kul (och förhoppningsvis stort) att få höra hela.

Medlem 2006-10-12 01:10
 

Huh? Var inte rubriken en annan nyligen?

Medlem 2006-10-12 01:34
 

Fy fan.

Medlem 2006-10-12 06:12
 

ska ha.

Medlem 2006-10-12 06:30
 

Har Ola fortfarande en basker?

Medlem 2006-10-12 07:21
 

Wow, en tia. Och ett ganska stiligt omslag åxå. Verkar vara en riktig trosfuktare, den där Theodor. Musiken? Inte fan är det en tia.

Medlem 2006-10-12 07:22
 

bad cash quartet-klass på det här.

Medlem 2006-10-12 08:38
 

Hur gammal är Carolina och var bor hon?

Medlem 2006-10-12 08:46
 

Kul grej att först ge Fergie en sjua för att provocera ena halvan av läsekretsen och sen Teodor en tia för att provocera oss på andra sidan.

Medlem 2006-10-12 09:45
 

Den mest relevanta frågan är kanske hur gammal Mötörsågen är och var han bor. Jeeeez.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-10-12 09:47
 

tål kritik, recensent

Medlem 2006-10-12 10:34
 

Bara en gammal man som önskar att han hade samma fräschör, sexapeal och hårfäste som Herr Jensen. Men :-(

Medlem 2006-10-12 10:49
 

haha. ni är så roliga. allihopa. loot: det stämmer med rubriken. jag är vansinnigt dålig på rubriker så jag bad en kollega hjälpa mig med den jag hade innan.

Carolina Setterwall Medlem 2006-10-12 10:58
 

Han va la inget snygg, Sågen? Jag är övertygad om att du ser bättre ut. Skönheten kommer från smaken och du är nere med Art Ensemble Of Chicago, du fixar vilken brud som helst.

Och till plattan. En tia. Vad kul, kan inte vara kasst då antagligen. Får väl försöka lyssna lite. Men vad jobbigt om man skall behöva digga ett band som heter "The Plan", jag har redan problem med "The Band" och "Yes". "The Plan"??!?!? Varför drog ingen i nödbromsen?

Medlem 2006-10-12 12:15
 

Oreflekterad dumtonårsromantik kan väl funka i musikform, men när den ska recenseras blir det utan undantag pinsamt, vem som än gör det. Och förresten är Der Plan mycket bättre.

Medlem 2006-10-12 13:11
 

grejen är att den inte alls är oreflekterad, eller dum, eller tonårsromantisk. liknelsen med toåren hade mer med känslan att knockas av en skiva att göra. den står jag för, pinsam eller inte. inget med skivans innehåll att göra, mao.

Carolina Setterwall Medlem 2006-10-12 13:56
 

mycket bra recension. den verkar komma från hjärtegropen.

Medlem 2006-10-12 13:57
 

Fast grejen är väl den att Carolina i recension efter recension upplevs som 8-10 år yngre än vad hon är, inte för att jag vet om hon skulle vara mer trovärdig om hon var 18 än 28 som jag tror att hon är.

Medlem 2006-10-12 14:15
 

Asså sen när började recensioner handla om känslor. Mer positivism tack.

Medlem 2006-10-12 14:20
 

jaja. barnslig och naiv kan jag väl leva med att vara. så länge jag fortsätter falla handlöst för något så vardagslyxigt som en skiva är det helt ok. herr gårman får förstås tycka vad han vill om min trovärdighet, jag hoppas dock att någon recensent i mogen ålder snarast tipsar om den här skivan så att han inte går miste om den. jag tänkte ett tag att jag borde börja välja att skriva om alla de där skivorna jag får som knappt säger mig något alls, om inte annat för att jämna ut intensitetsnivån. eller ta de där jag vekligen avskyr. men sen kommer de med jämna mellanrum, skivorna om vilka jag inte göra annat än att vilja säga åt alla att köpa, ingen får missa, och då går det inte att värja sig. men vem vet. det kanske kommer med åldern.

Carolina Setterwall Medlem 2006-10-12 15:26
 

härligt!

jag har höga förväntningar.

afternoontea Medlem 2006-10-12 16:11
 

!

?

Walk For Gold är ju faktiskt en av de bästa svenska posinglar jag hört, tror jag. 100% otippat.

Medlem 2006-10-12 16:23
 

popsinglar, för fan

Medlem 2006-10-12 16:26
 

jag har också hört att bear quartet har läskiga fans. en vän till mig (Roland) skrev lite halvdåligt om bandets senast skiva "Eternity now" i Norrköpings-tidningar. då var det något fan som kartla Roland och tog fram en massa information om hans liv och hemadress och la ut det på bear qaurtets gästbok. helt sjukt läskigt beteende tycker jag. man måste ju få recensera.

carolina, vad vet du mer för läskiga saker de gjort? och hur många är de? bra recension förresten.

pemb Medlem 2006-10-12 18:03
 

Fantastiskt intressant!! (ingen ironi)

Hattenav Medlem 2006-10-12 18:50
 

Jag litar inte på dig, Carolina. Jag vet att han har otrolig känsla för melodier, den där theodor, men en tia? Hold your horses…

Medlem 2006-10-12 19:00
 

den här vill jag verkligen ha.

Medlem 2006-10-12 22:32
 

Desertus: hold YOUR horses until du har lyssnat på hela skivan. då hörs vi igen om saken.

Carolina Setterwall Medlem 2006-10-12 23:22
 

en tia eller ej, hursomhelst en snyggt skriven recension…

Medlem 2006-10-12 23:28
 

varken skivan eller the plan vet jag något om, men recensionen var det hög klass på. 10/10.

Medlem 2006-10-12 23:40
 

Gillar the plan (:

SIngeln är bra, så bra. Måste ha skivan nu.

Medlem 2006-10-13 02:44
 

oj en tia?! hade jag aldrig kunnat tänka mig!

älskade första skivan.. en nia lätt, denna ska kollas upp a-sap!

Medlem 2006-10-13 07:46
 

låter mumma, dne hissningen. men kung kjells disnning av förra är ohotat dscs bästa. Litet axplock:

"Nu sjunger han högt uppe i näsan som låter som den fyllts med röda höstlöv: "Naaaaaaaaafing heppäns". Jag känner en svår olust ta stryptag på mig. Den här texten kommer inte att bli snäll. Jag kommer att säga att bilden på han den nakne i baksätet i bilen är höstens jävligaste bild. Den retar mig inte ens. Jag tycker bara att tomheten har fått en överkropp och ett fejs. Den tomhet som möter när alla löven blivit grötsmet och alla våra cyklar rostat sönder och det inte går att hålla igen alls. Nä."

Medlem 2006-10-13 19:43
 

Tack för tipset om KjellAs sågning, den var kul.

Jag kommer aldrig lyssna på denna skiva på eget initiativ :|

Medlem 2006-10-16 09:34
 

walk for gold låter föresten som woodentops.

Medlem 2006-10-16 22:40
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig