dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Cut Chemist: The Audience's Listening
The Audience's Listening (CD) Cut Chemist
2006
A Stable Sound/Warner
6/10

Ready-mades, energi och skivspelare

Lyssna

Sök efter skivan

Om du, som jag lite pinsamt kommit på dig själv att nästan varit mer intresserad av att följa med i samplingarna från framför allt Jurassic 5:s första skivor har du något att leta efter i Cut Chemists solodebutskiva.

The Audience's Listening är en turntablist-skiva där Cut Chemist grävt ner sig i sina skivbackar för att hitta de byggstenar han behövt för att skapa skivan. Skivan försenades ett helt år när han letade efter originalkreatörerna för att få tillstånd att använda samplingarna och till slut var han i alla fall tvungen att ändra vissa spår när han inte kunde jaga rätt på dem. Men så är det ju också precis vad skivan mest består av, förutom gästinhopp av Hymnal (What's the Altitude), Edan & Mr Lif (Storm) och Thes One (Thes One) samt några gästmusiker.

Jag har svårt att riktigt bestämma mig för vad jag tycker om spår som The Garden där så mycket av Astrud Gilbertos Berimbau finns med att den är svår att särskilja ordentligt från originalet, förutom att den låter uppdaterad och modern. Men det är väl också något, tänker jag när jag vill vara på den sidan. Han har tillfört energi, spelat in nya musiker (slagverk, gitarr och berimbau) och lyfter dessutom upp en fantastiskt låt till ytan igen. Och allt det är väl också att skapa. Men när jag slinter över på den andra sidan ställer jag mig bredvid Fifi som nästan blir förbannad över stölden. Men jag kan inte bestämma mig. Och om jag bara lyssnar så gillar jag det ju.

Och det är ju det här han gör, lyfter fram historien i delar som rytmer och krokar att hänga upp melodier på. Han föreläser inte längre, som han gjort för att visa vilka och vad han gillar sedan Lesson 6: The Lecture. Men han nickar åt detsamma. Och när han låter Kent Hitchcock lägga surfgitarren bakom (My 1st) Big Break kapitulerar jag gärna. Gamla proggtrummor och robotröster gör det svängigt, smart och läckert. Och då spelar det ingen roll att delarna är ready-mades.

Men jag kan heller inte hjälpa att sakna ett inbrott av Chali 2na över rytmerna. Jag mättnar långt innan skivan tagit slut. Även om den inte tappar kvalitet ju längre skivan lider mot sitt slut. Det är bara den lite tomma känslan av något som bara består av byggstenar och inget riktigt eget innehåll. Och precis som Jurassic 5 saknade Cut Chemist på Feedback så saknar Cut Chemist sina forna bandkamrater på The Audience's Listening.

Kal Ström

Publicerad: 2006-09-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-20 10:23

Kategori: Recension | Recension: #3847

4 kommentarer

Det här är en bonusrecension, publicerad samma dag som recensionen av Jurassic 5:s "Feedback". Publiceringsdatum står under skivbolagsdetaljerna.

Kal Ström Redaktionen 2006-09-10 14:49
 

det var den här som hyllades i sonic va? jag kollade upp den och rynkade på ögonbrynen. "aha" tänkte jag.

6/10 låter mer rimligt.

Medlem 2006-09-12 11:52
 

Det är Cut Chemist och titellåten från skivan som är musiken i nya iPod Nano-reklamen.

Kal Ström Redaktionen 2006-09-12 23:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig