dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Babyshambles: Down in Albion
Down in Albion (CD) Babyshambles
2005
Rough Trade
5/10

Fuck dependent indie forever

Lyssna

Sök efter skivan

Själlöst.

Det är det första ordet jag kommer fram till när jag matar igenom Pete Dohertys nya bandprojekt Babyshambles. Mestadelen av skivan är fruktansvärt intetsägande. En Hollywoodproducerad skiva som ska få Doherty vidare till hans dröm om att bli en äkta rocklegend. Det är så jag känner.

The Clashs gitarrist/sångare Mick Jones som producerade Libertines första skiva ”Up the bracket”, lyckas inte få ihop Babyshambles första skiva på samma sätt. Vissa låtar faller totalt på plats. Singelgenombrottet ”Fuck Forever” är en hit, nåt annat kan man inte säga. ”A'rebours” är bra. ”Back from the dead” är en låt som växer med tiden. Många låtar är helt enkelt bra. Problemet ligger i att många av låtarna är mindre bra. De är bara där. De går obemärkt förbi. Jag tycker utan minsta tvivel att man kunde ha tagit bort åtminstone fem låtar från skivan.

Det är helt enkelt det där om avsaknad av själ i musiken.
Det känns som Doherty har gått upp till Jones och sagt att nu får han minsann producera en skiva som låter skitig. För skitigt är ju genialt. Skitigt säljer. Den allmänna massan har aldrig haft ett större behov av att få en stor rockstjärna att kunna identifiera sig med. Och det tragiska är att det funkar.
Det verkar som om Doherty försöker gå i samma spår som Kurt Cobain gjorde på 90-talet. Drogproblemen leder till stor medieexponering. Människor är intresserade av skandaler. Fler människor blir intresserade av musiken. Skillnaden ligger i att Cobain drog igång en ny våg av rock genom Nirvanas grunge. Men vad drar Babyshambles igång?

Doherty är trots det här större än någonsin, samtidigt som Dirty Pretty Things, med Dohertys förra radarkompis Carl Barât går nästan helt osynligt förbi. Ifrågasatt i pressen för sin avsaknad av Doherty. Jag skulle vilja säga att Babyshambles inte har någon balans utan Barât.

Halva konsertpubliken fylls av människor som vill se Doherty och som kan uppskatta musiken till den grad att de kan nynna med till ”Fuck Forever”. Och när det till och med gått så långt att människor inte längre kan ta att man kritiserar ”deras Pete”. Då har det gått för långt. Freakshow ”indie” är den nya genren som jag utan att blinka placerar Babyshambles i.

Jag återkommer till min frågeställning. Vad drar Babyshambles igång?

Slutet för indierocken är mitt förslag. Kommersialism har alltid varit en slags fiende för indiemusiken. Ljudmässigt kommer självklart musiken leva kvar på samma sätt, men jag återkommer en sista gång till själen. Serieproducerad robotpop finns det för mycket av i dagens musikindustri. Utvägen har bland annat funnits i hemsnickrad indie som är utgiven av hårt arbetande människor på ett skivbolag, mest med tanke på att verkligen få ut musiken till människor som bryr sig. Och inte enbart tjäna pengar på det. Och i och med att Babyshambles drar igång en indiehype tillsammans med New York-rockarna The Strokes så kommer denna hype antagligen bära med sig att folk skapar ett intresse för indie. Och varför skulle då inte den falla för kommersialismen som allt annat gör nuförtiden?

Vissa kommer naturligtvis att säga: det här är början på storhetstiden för indiemusiken.

Visst, det är en början. Början på slutet.

De kanske skulle ha börjat med att sätta sig ner med bandet och verkligen diskuterat om de här 16 låtarna var nödvändiga. De kanske skulle ha börjat med att sätta sig ner med bandet och verkligen diskuterat om det här överhuvudtaget var nödvändigt.

David Hagman

Publicerad: 2006-09-02 00:00 / Uppdaterad: 2006-09-02 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3823

21 kommentarer

Gammal skiva by now. Dock bra. Doherty försöker dra igång något som skulle vara bättre än The Libertines eller bättre än Dirty Pretty Things. Eller något att fylla tomhålet med efter Babyshambles. Tycker dock att detta är bättre än DPT men duetten The Libertines är oslagbara.

Medlem 2006-09-02 02:23
 

Oj rättning, något att fylla tomhålet med efter The Libertines skule det stå.

Medlem 2006-09-02 02:24
 

Bara en låt som är bra och det är "Fuck Forever" 5 är ett aldeles för högt betyg, jag skulle ge den en 2:a

Medlem 2006-09-02 04:05
 

Jag tror verkligen inte att Babyshambles kommer att kommersialisera indiemusiken. Inte lyssnarvänligt för fem öre.

Tror inte att hälften av dem som har hört talas om Doherty har ens hört Libertines eller Babyshambles.

Visst får han stilen att hamna i strålkastaren, men jag är ganska tveksam till att det kommer att skapa en hype, förrutom i de redan sålda.

Medlem 2006-09-02 05:02
 

den viktigaste bonusinfon saknas – är han från örebro eller inte?

Medlem 2006-09-02 09:56
 

The Libertines var bätttre än både Babyshambles och Dirty Pretty Things. Och skivan kanske är något för lång. Men Pete Doherty är ett geni. Jag gillar skivan. Den är värd en sjua iallafall.

Hattenav Medlem 2006-09-02 11:07
 

"Många låtar är helt enkelt bra. Problemet ligger i att många av låtarna är mindre bra."

Storartat.

Medlem 2006-09-02 15:02
 

Libertines var värdelöst, förutom låten What a waster. Babyshambles är värdelöst rakt igenom.

Moonbat Medlem 2006-09-02 15:40
 

Jag måste säga att jag tycker att det är en lysande skiva. Visst pretar den, och visst är det lite för många låtar. Men att det skulle vara slutet på någon indieperiod har jag svårt att se. Sen tycker jag att produktionen är mästerlig och förstår inte alls paralellen till någon slags hollywood producering. Jag ger den 8/10.

Medlem 2006-09-02 18:44
 

lite synd att skivan inte har de bästa versionerna av låtarna som finns, tex killamangiro och fuck forever. Han gör bättre låtar än skivor. Hoppas han aldrig dör :')

Medlem 2006-09-02 19:12
 

Eftersom omslaget suger hästballe utgår jag från att musiken är rena skiten. Dom spår man lyssnat på är ju skrattretande usla. Dö. Doherty, dö – och bli ett ungt och plufsigt lik.

Medlem 2006-09-02 19:32
 

Så babyshambles skulle alltså sätta ett slut på något som funnits sedan början av 80talet?

Medlem 2006-09-02 19:55
 

1. Babyshambles är ju inte ett dugg hypade, går inte ens att jämföra med hypen The Strokes har omkring sig vid varje skivsläpp.

2. "Jag skulle vilja säga att Babyshambles inte har någon balans utan Barât."

Barát har väl aldrig haft nåt med Babyshambles att göra?

3. Nirvana var ju knappast det band som startade vågen, Mudhoney plaskade ju omkring där några år innan Nirvana hoppade in.

4. Förstår inte hur du kan tycka att bandet borde ha suttit sig ner och diskuterat skivans existens, och sen ge den 5/10.

Slutligen: 5. "Många låtar är helt enkelt bra. Problemet ligger i att många av låtarna är mindre bra."

Eripio Medlem 2006-09-02 21:41
 

Men hur definierar man vad som är indie då?

För min är det utan tvekan sättet musiken görs och distrubieras och inte hur den låter som avgör om det är indie eller inte, så någon indiedöd är det inte frågan om.

Medlem 2006-09-02 21:50
 

Skönt att det finns människor som viger sitt liv åt att skapa bättre recensioner. Tänk bara på dessa punkter:

*Hype står väl för att man får mer uppmärksamhet än vad man är värd. Tycker nog Doherty och därmed Babyshambles faller under den förklaringen.

*Mudhoney influerade Nirvana, men det var väl mer Nirvana som drog igång vågen för det allmänna folket via MTV etc. Det finns en anledning att folk inte har Mark Arm på väggen

*Min betygsbedömning grundar sig på skivan, trots att mina åsikter grundar sig på mer än så. Tänk på det.

Sen orkar jag knappt kommentera det där stavfelet på Barât.. oj, menade Barát.

Tack för gott arbete. Lycka till med vidare klagomål

// David Hagman

Revolucion Medlem 2006-09-02 22:45
 

Absolut fantastisk skiva som växer och växer och vä….

Medlem 2006-09-04 16:21
 

Revulicion:

Man blir ju illa tvungen. Doherty är upphypad, inte Babyshambles. Möjligen i NME men de räknas inte då snittåldern på den redaktionen måste ligga runt 13-14. Både Mudhoney och Soundgarden gled runt på MTV innan Nirvana, Cobains död (se: "martyrskap")är anledningen till hans närvaro på folks väggar. Att kommentera ett sådant stavfel är verkligen vuxet, keep it comin'. Sedan är det väl bara jag som är dum och inte fattar hur många låtar kan vara bra samtidigt som många låtar är mindre bra. Lycka till i framtiden, du lär behöva det.

Eripio Medlem 2006-09-04 23:17
 

Verkar vara en rättvis recension. Jag hatar Babyshambles. Men att "indie:n" skulle "vara död"? Att ens peta på ett sånt begrepp skulle vara skitdumt. Annars känns det här jättegammalt. Jag känner för att spy på "Hattenav" och alla som påstår att Pete Doherty är ett geni. Han är möjligen en uteliggare.

Medlem 2006-09-05 10:20
 

Början på slutet för indiemusiken? Ärligt talat, lägg av.

Medlem 2006-09-06 01:38
 

det bästa jag läste på den här sidan på säkert ett halvår.

Medlem 2006-09-10 22:18
 

Jag kan bara fylla i det jag tidigare sa, Nirvana, med eller utan Cobains död är väl ändå det som gav utslag för grungen. Andra band var säkert både före och bättre, men min poäng är att en person kan skapa hype utan att bandet är överdrivet bra. Och det med många låtar är bra såg jag inte förrens efter. Jag har inte korrekturläst tusen gånger och letat fel. Det är poängen som är det viktiga.

Revolucion Medlem 2006-09-10 23:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig