dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Hidden Cameras: Awoo
Awoo The Hidden Cameras
2006
Rough Trade
9/10

The Sex Death Cult Album

Lyssna

Sök efter skivan

Åh, dessa fantastiska Kanadensare som vet hur man angör en fantastisk tredje skiva. Hidden Cameras är äntligen tillbaka, ja äntligen. Det är tre år sedan ”The Smell Of Our Own” anlände och golvade ganska många och lämnade en del oberörda. Hur som helst hade ingen hört gaykristenfolkkyrkmusik förrut. 2004 års ”Mississauga Goddam” var minst lika bra och bevisade att den första skivan inte bara kom till av någon vidunderlig tur.

Nu kan man lätt känna igen Hidden Cameras sound, på samma sätt som en slajdig gitarr säger U2 eller ett långt inledande stön säger Mariah Carey. En galloperande stegrande himlasträckande rythm säger Hidden Cameras. De fyller ett hålrum mellan gospel och pop som man kanske inte visste att man saknade men tänk vad tomt det skulle vara om de försvann.

Visst är det pop men det är så mycket mer. Hidden Cameras är ett av få band som lägger lika mycket energi på underbara arrangemang som på litterärt eftertänksamma texter. Även fast refränger ofta bryter ut i aaaaaaaah-kavalkader ligger det mycket tänkande bakom textförfattandet. Joel Gibb som kanske är världens mest underskattade männsika har ett helt manifest i bakhuvudet.

Inför släppet av ”Awoo” har han uttalat sig om teman och interna resor. Awoo heter så eftersom Joel Gibb gillar iden att namnge en skiva efter ett läte, som ett djurläte fastän det kan innebära andra saker. Månen är det största temat och lätet är det av en hund som ylar mot månen (gör verkligen hundar det förresten, och varför?). Månen styr omloppet av energi, vätskebalanser i kroppen och stora krafter som ebb och flod.

Om ett mediokert popband gjorde en låt vars text gick: ”She's gone and I'll never see her face again.” och kallade den ”She's gone” hade man kunnat dra slutsatsen att den handlade om en brud som tröttnat och gjort slut. Men det här är hur uttänkt Gibb är: hon är ett anima, en Jungiansk teori om att varje människa har en skuggmänniska av motsattkön som är förtryckt inne i psyket. Att hon har försvunnit är alltså något positivt, en befrielse. Det speglar även tillbaka på månen som lever i sin egen skugga. Det ryms ett otal fler teorier och beräkningar och symbolik i den här skivan som den som är intresserad kan kolla upp.

Det man behöver veta är att det här är en utmärkt fortsättning på ett väldigt lyckat musikmöte som är de 12-13 någonting medlemarna i Hidden Cameras. Gibb beskriver det som ”This is our sex death cult album”. Samtidigt som de faktiskt blir bättre och bättre så saknar jag en ”Ban Marriage” eller en ”A Miracle” eller en ”Bboy”. En sång som får en att dåna av hänförelse. Det hade fyllt i den tioende pluppen.

Marie Lindström

Publicerad: 2006-08-24 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-30 12:05

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3814

14 kommentarer

Först. Heter man Gibb i sitt efternamn så kan det väl inte annat bli bra? Skönt att veta att även deras tredje är en killer.

Medlem 2006-08-24 00:04
 

ett band som jag faktiskt hört talas om; dock ej hört.

Medlem 2006-08-24 00:05
 

tycker tyvärr att skivan är en besvikelse. "Wandering" är fin. sen finns det inte så mycket mer. eller så.

Medlem 2006-08-24 02:22
 

Man blir ju glad av Hidden Cameras. Kiss-sex är ju alltid uppiggande!

Medlem 2006-08-24 11:13
 

nu är jag anal, jag vet, men är inte första meningen skitkonstig? Angöra en skiva?

Medlem 2006-08-24 11:37
 

Ja, pretentiöst att skriva "angör"!

angöra

an`göra verb angjorde angjort, pres. angör

ORDLED: an–gjor-de

SUBST.: angörande, angöring

• (låta) gå in i (en hamn) och lägga till: färjan angjorde Helsingborg

BET.NYANSER: a) (låta) lägga till vid en kaj e.d. b) urspr. ta säkra siktmärken av (land) efter överhavssegling: angöringsfyr; ~ kusten

KONSTR.: ~ ngt

HIST.: sedan 1877; efter lågty. andon, nederl. anmaken med samma bet., till an- 'i riktning mot'

sholko Medlem 2006-08-24 11:52
 

Eller så är hela första meningen en väldigt snygg och uppenbar referens till svensk populärkulturhistoria.

Ola Andersson Redaktionen 2006-08-24 12:14
 

Bra, men tyvärr inte lika bra och rolig som förgångarna.

Låten awoo är underbar.

Medlem 2006-08-24 12:33
 

älskar hump from bending och lollipop.. två av årets bästa låtar!

Medlem 2006-08-24 13:00
 

Eller så är hela första meningen en konstig referens till svensk populärkulturhistoria.

Vad har den här skivan med "Att angöra en brygga" att (an)göra?

sholko Medlem 2006-08-24 14:36
 

Nu borde ju egentligen Marie får svara, men jag hoppar in lite fräckt:

"Åh, ni fantastiska män som vet hur man angör en brygga"

Ola Andersson Redaktionen 2006-08-24 15:22
 

Aha, jag förstår. Jag ber om ursäkt!

sholko Medlem 2006-08-24 16:31
 

Tack Ola!

Marie Lindström Redaktionen 2006-08-25 00:22
 

Marie, sholko var ironisk. Och jag fattar inte heller…

Medlem 2006-08-27 02:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig