dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Free Speech & Ro Blvd.: Laffy Taffy Rots Your Teeth
Laffy Taffy Rots Your Teeth (MP3) Free Speech & Ro Blvd.
2006
Egensläpp
6/10

PK-kepsen på

Lyssna

Sök efter skivan

Free Spech och Ro Blvd gör gemensam sak mot hiphopen som dominerar i USA just nu. De gör ett frontalangrepp mot snap i allmänhet och D4L och Dem Franchize Boyz i synnerhet. Med stora soulsamplande beat som drömmer om att få göra sällskap med Jay Dee eller Quannum-familjen hånar de öppet det de kallar fördummande hiphop.

Hiphopen har alltid handlat om att utmana och överträffa. Reaktion och motreaktion i en aldrig ändande spiral. Som svar på bejakandet av fyllan och festen med lösaktiga damer finns så klart en mer påklädd hiphop som ifrågasätter det ansvarslösa levernet. Free Speech och Ro Blvd ger oss det belästa svaret på ”Laffy Taffy”. På samma sätt som native tongues var en sorts motvikt till gangsta-hiphopen i slutet av 80-talet.

Det ena är nu inte nödvändigtvis bättre än det andra. Jag gillar N.W.A. lika mycket som De La Soul. För i slutändan handlar det ändå om att leverera bra låtar. Det räcker inte nödvändigtvis med att sampla ”Do The Right Thing” för att göra mig nöjd.

Nu levererar Ro Blvd och Free Speech ändå en hel del minnesvärda låtar. Den friskt ”Let's Stay Together”-samplande ”Lovin' Cali” sorterar jag självklart ner i min spellista för hiphop till grillfester. Och vi får (ja, albumet är gratis) en skön Ro Blvd-remix av Lupe Fiascos skateboard-låt ”Kick Push”. Och när han låter en skrammlig funkgitarr driva avslutande ”BrekFast Club P.S.A. #1″ i mål nickar jag nöjt på huvudet.

”You should know by now / this is rap music / not snap music”

Tyvärr går Ro Blvd lite för ofta till det slitna kortet ”uppspeedad soul-sampling” när han bygger sina beat. I min värld blir det lika enformigt som ett fingerknäpp och då börjar jag ifrågasätta vilka det egentligen är som flyttar musiken mest framåt?

Det här är 40 minuter för alla som tröttnat på musik för skakande rumpor på MTV. Något för alla som vill höra hiphop från ett annat, om än välbekant, håll en stund.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-08-21 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-16 10:12

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3811

5 kommentarer

Uhh. Jag har tröttnat på musik för alla som tröttnat på musik för skakande rumpor på MTV.

Medlem 2006-08-21 09:30
 

Öh, Ro, why dont you watch your face beat up my hand?

Medlem 2006-08-21 10:57
 

Bara att ladda hem och lyssna.

http://www.laffytaffyrotsyourteeth.com/

Medlem 2006-08-21 12:55
 

Så kass så man inte kan ta betalt för det?

Medlem 2006-08-21 16:15
 

Vadå uppspeedad soul-sampling? Jag tror i alla fall fortfarande på hiphop-smurfen.

teenage bankman. Medlem 2006-08-23 18:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig