dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Carolyn Franklin: Sister Soul - The Best of the RCA Years 1969-1976
Sister Soul - The Best of the RCA Years 1969-1976 (CD) Carolyn Franklin
2006
Ace Records/Sony BMG
8/10

”Hiding in shadows, where we don't belong…”

Lyssna

Sök efter skivan

Rubriken, hämtad från James Carrs oöverträffliga ”The Dark End Of The Street”, sammanfattar syftet med den här samlingen låtar väl.

Erma, Carolyn och Aretha Franklin var tre musikaliskt begåvade systrar som hade sångambitionerna och pappa prästens gospelkör gemensamt. Bara en av dem blev stjärna, medan de andra två förpassades till skuggorna, som låtskrivare och körsångerskor. Erma Franklin dog i cancer 2002 och är för eftervärlden ihågkommen främst för att ha spelat in originalversionen av ”Piece Of My Heart” (Janis Joplin, ni vet). Carolyn Franklin dog, också hon i cancer, 1988 och är mest känd för att ha skrivit låtar som ”Angel” och ”Ain't No Way” åt samt körat bakom storasyster Aretha. Hennes största listframgång som soloartist blev ”It's True I'm Gonna Miss You”, som 1969 nådde placering 23 på Billboards R&B-lista. Inte nog med att syster Aretha kom att betraktas som världens främsta soulsångerska medan Erma och Carolyns solokarriärer hamnade i skymundan, hon överlevde dem båda dessutom.

Nog om detta. Carolyn Franklin har tillräckligt med musikskapande bakom sig för att förtjäna en bedömning utifrån andra kriterier än relationen till systern. Det är bara att vara tacksam för de initiativ som görs för att också små bidrag till musikhistorien ska uppmärksammas.

”Sister Soul” innehåller alla de nödvändiga komponenterna.

Trånsjukan återfinns bland annat i ”On A Back Street”, två smäktande minuter på samma tema som Carrs klassiker, och i finstämda ”I Can't Help My Feeling So Blue”.
Nerven i ”Chain Reaction” och ”Boy I Love You”, som påminner om O'Jays glansdagar och The Temptations roligare stunder.
Wailandet är ett stående inslag men i ”It's True I'm Gonna Miss You” tar Carolyn denna konstart allvarligt. Dessutom är versionen av The Stylistics ”You Are Everything”, om än inte lika strålande som originalet, en trivsam bekantskap.

Visst dyker det upp lite standardkänsla emellanåt, men det gör inget. Tillfredsställelsen i att nu kunna växla från Arethas välkända, via Ermas råare till Carolyns ljusa döljer de pluttiga skavankerna.

Agnes Arpi

Publicerad: 2006-07-18 00:00 / Uppdaterad: 2006-07-18 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3777

2 kommentarer

Detta är fantastisk soul! Egentligen vill inte heller jag behöva jämföra med Aretha, men det är väl omöjligt – inte lika kraftig och övertygande röst men hon är innerlig och det räcker långt.

Medlem 2006-07-18 08:52
 

jag blev då banne mig sugen på att kolla upp den här skivan efter att ha läst recensionen. Angel är något av det bästa Aretha spelat in…och nu när jag tänker efter så nämner hon ju faktiskt "my sister Carolyn" i den talade monologen i början…

Medlem 2006-07-18 15:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig