dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Georgia Anne Muldrow: Worthnothings
Worthnothings (MP3) Georgia Anne Muldrow
2006
Stone's Throw
7/10

Fri hiphop ur jazzkranen på soulskeppet

Lyssna

Sök efter skivan

I en intervju jag läste om i veckan pekar ?uestlove ut Georgia Anne Muldrow som ”the De La Soul” of ”the next Native Tongues” (SA-RA blir Jungle Brothers och J*Davey blir A Tribe Called Quest). Klart jag ville höra mer.

Några av er la kanske märke till Georgia Anne Muldrow när hon la sång på några spår på Platinum Pied Pipers utmärkta album ”Triple P” ifjol. Jag noterade inte tillräckligt noga. Kanske dags att börja dammsuga efter de andra gästernas släpp nu?

Denna debut släppte hon på egen hand egentligen redan 2004, men för ett litet tag sedan plockades ep:n upp av Stone's Throw som släppte den igen (hon är den första och hittills enda kvinnliga vokalisten på etiketten som annars mest gjort sig känd för skitig hiphop och dammig funk).

Jag tänker på J Dilla och Madlib. Jag tänker på Jill Scott och Nicolette. Jag tänker på Spacek och Björk. Hon är allt det upprullat i en enda person. Hon skruvar fram sina egna beats, spelar instrumenten och sjunger alla stämmorna.

Det är modig musik som jobbar på flera nivåer och i flera lager. Det är musik med rymd (i ordets mest omfattande betydelse, oändlig och kompakt på samma gång). Det är antitesen till den direkta belöningen från en Timbaland-producerad Nelly Furtado (nog för att jag gillar det lika mycket). Det här är inte lättsmält och snabbtuggat, ”Worthnothings” placerar sig ett par steg högre upp på behovstrappan.

Jag behöver inte det här varje dag, men som motvikt till några kvällar med Radiosporten är det en återställare som heter duga.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-07-03 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-16 10:23

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3762

2 kommentarer

Sluta göra gratisreklam för itunes med affelänkar!1111111

Medlem 2006-07-03 14:48
 

Lite kul kuriosa. Hon var med på J. Rawls "version" av 'Manslaughter' där fö. halva Stones Throw också är med.

Medlem 2006-07-03 16:43
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig