dagensskiva.com

48 timmar

Text

The Thing, Axl och några popband

Det bestående intrycket av den första dagen på Roskilde är folkmassorna. Jag kan inte för mitt liv minnas att det var så här sjukt mycket folk förra året. Men visst, det spelade inte särskilt många band under festivalens första dag och de som häckat på campingen sen förra veckan var rimligtvis sugna att lämna den ett tag.

Jag antar att det är förklaringen till att tältet vid, den för all del lilla, scenen Pavillion är packat med folk när The Thing kliver på som dagens första band. Det som förvånar mig mer är att alla stannar kvar när trion gör sitt bästa för att missuppfatta rocken på frijazzvis. Men när 79 000 människor samlas och de flesta har ett någorlunda stort musikintresse kanske det finns tillräckligt många som precis som jag ler som lyckliga små barn när Mats Gustafsson blåser i det allra största hornet.

Jag ska inte säga att jag lyckas uppfatta några exakta låtar, men jag hör många melodier jag känner igen. Ibland upp till tre fyra eller fem olika i samma stycke. Missuppfatta var ordet. Det blir ett Black Sabbath-riff kört genom ståbas här och en PJ Harvey-melodi omtutad där.

Riktigt grymt och det enda jag behövde se på riktigt under torsdagen kan bockas av och markeras med ett MVG i kanten.

Jag ger Clap Your Hands Say Yeah! en chans, men maken till meningslöst popband har jag inte hört sen Menswears dagar.

Så jag går vidare mot den största scenen och för att hitta en plats inför Axl Rose-konserten. Ja, han är exakt en timme försenad.

Öppningen med ”Welcome to the Jungle”, ”It's So Easy”, ”Mr Brownstone” och ”Live and Let Die” är väl exakt densamma som i Stockholm om jag minns recensionerna rätt. Och eftersom han brännt av de tre låtar jag ville höra med en gång och eftersom ”Live and Let Die” var en skitdålig cover redan från början så kan jag tryggt lämna området vid scenen.

Ingen använder lika många fyrverkerier som Axl.

Blir senare medlurad till Arena där Sigur Rós står på scenen. En halv låt står jag ut innan jag lämnar tältet fnysandes något om ”som Kent fast med stråkar”. Ibland kommer insikterna klara och tydliga.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-06-30 11:34 / Uppdaterad: 2008-01-21 10:14

Kategori: Festivaler, Krönika, Roskilde 2006

8 kommentarer

Det här var inte mycket till recension. Var du inte på festivalen?

Janne Bananan Oregistrerad 2006-06-30 13:20
 

Roskildes bandbokningar har varit skit de senaste 3 åren.. gammal återanvänd skåpmat och ingen riktigt lysande bokning. Nej, festivalen lever på den otroliga atmosfären.

n Oregistrerad 2006-06-30 14:49
 

du var mig en riktig surpuppa..

dänsk Oregistrerad 2006-06-30 15:42
 

Dem bokade ju The Game förra året. Toppilitopptopp!!

Diajcikej Oregistrerad 2006-07-01 08:40
 

som kent fast med stråkar?
haha.

gufv Oregistrerad 2006-07-05 10:13
 

Det är ju nästan så att jag tror att jag har hackat mig in på din dator, skrivit den här recensionen och sedan glömt bort alltihop. Jag håller med dig nästan helt igenom. Bara det att jag sket i clap your hands eftersom jag konstaterat deras menlöshet redan när jag hörde deras skiva. Och tyvärr har man vänner, som drar iväg en efter ett par låtar med världens coolaste frijazzgrupp (the ridicoulous trio plays the stooges inräknat) och istället tvingar en att genomlida en hel sigur ros-konsert på kvällen. De borde verkligen studera rytmer med lars engdahl.

TB Oregistrerad 2006-07-05 11:48
 

Det var ju 14000 fler sålda biljetter i år än förra året, sådet känns väl som en korrekt iakttagelse…

I övrigt tycker jag att det låter som verklig brist på visiter i Ballroom-tältet, om du hade sett ett lysande Toumani Diabaté-orkestergung hade su sluppit både Axl och Sigur…

Da humla Oregistrerad 2006-07-05 15:51
 

men fan. bajs. kent med tårar. vad är det för stort jävla fel på dig?

degön Oregistrerad 2006-07-07 01:08
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig