dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lo-Fi-Fnk: Boylife
Boylife (CD) Lo-Fi-Fnk
2006
La Vida Locash/dotshop.se
6/10

Lite mindre spattigt

Lyssna

Sök efter skivan

I en konversation med Patrik Hamberg om Gnarls Barkley debut undrade jag lite retoriskt om Gnarls redan plockat hem priset som 2006 års crossover-artist. ”Gnarls Barkley och Lady Sovereign”, blev Patriks svar. Min reaktion på det blev i sin tur att jag trodde att loppet var rätt kört för Lady Sov i det racet. Men inte för att hon kommer att släppa en trist skiva.

Nej. Det handlar om timing.

Hade Lady Sov fått ur sig albumet i mitten av förra året, när grimevågorna svepte fram höga i de trendkänsliga musikkretsarna, så hade hon säkerligen varit snudd på drottningen av 2005. Nu har det snart gått ett år – en evighet i popmusikens värld. När albumet väl landar kommer det säkerligen kunna få bra recensioner (förutsatt, förstås, att det inte stinker), men den där riktiga hyllningseuforin, och alla tal om ”här och nu” och ”ingen musik är mer 2006″, nja, det tillfället har nog runnit Lady Sov ur händerna. Det kommer att bli recensioner, men snacket om Lady Sov kommer att tvärdö rätt snart därefter.

Inom populärmusik är ju rätt musik vid rätt tid snudd på viktigare än starka låtar. Eller: det ÄR viktigare.

Oavsett om jag har rätt eller fel om Lady Sov kan jag inte låta bli att dra paralleller till två svenska grupper som, förutom att de båda börjar på ”L”, att båda är duos bestående av män och att de spelar så pass likartad musik att det är frestande att klumpa ihop dem, också är albumaktuella ungefär samtidigt. Och bådas brott består i samma sak: deras album är för sent ute. Det ena bandet är Le Sport. Det andra är Lo-Fi-Fnk.

När duons ep ”…and the JFG?” rasade in i mitt liv var det ett möte fyllt av bubbelglädje. Visst, det var musik som det var fantastiskt lätt att stoppa in i samma fack som The Embassy, The Tough Alliance och en handfull till, baserat på att ett gäng helt irrelevanta saker, men samtidigt inte alls samma sak. Lekfullt, oväntat och charmerande som bara den.

När det nu blivit dags för albumdebut har gruppen, sympatiskt nog, plockat med ett enda spår från ep:n (”A.D.T.”). Tyvärr betyder det också att gruppens så här långt bästa låt inte, ”Change Channel”, inte fått följa med.

Just det sammanfattar ”Boylife” rätt väl. Att de starkaste låtarna dök upp redan förra vändan.

Leo och August fortsätter längs med det eljusspår som duon stakade upp med ”…and the JFG?” Fast lite mer polerade. Lite mer moget, om man så vill. Lite mindre wi-hi-hiou.

Med det sagt funkar ”Boylife” bitvis ordentligt. ”System” blir en snygg duett mellan korrigerad plåt och My Little Pony. ”What's on Your Mind” är ju en halvspännande låt fram till dess att den 2.50 in exploderar i sprudelkonfetti och jag undrar varför det stämningsläget inte kunde fått ta över hela alltet. Det thump-thumpande titelspåret med sin oemotståndliga melodi. Och ”The End” som är oemotståndlig mest hela tiden. Sedan finns det ju gott om de där… ljuden som bara kastas in och gör världen lite trevligare bara genom att finnas till.

Så visst, det är fortfarande charmigt och bitvis svänger det som bara den. Men tyvärr känns det den här gången som att Lo-Fi-Fnk hållit igen lite väl mycket. Eller så här, jag gillar faktiskt i princip alla låtar på albumet. Var för sig. När de hamnar på en halvtimmeslång rad blir det däremot lite väl mycket samma lika.

Eller, så kan det ju helt enkelt vara så att ”Boylife” kommer lite för sent även för mig.

Inte omöjligt.

Ola Andersson

Publicerad: 2006-04-24 00:00 / Uppdaterad: 2006-04-24 00:00

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #3683

5 kommentarer

bra recension. efter att ha läst den vet jag mer om lady sov än om bajsbandet lo-fink, vilket är tacksamt men kanske inte riktigt meningen?

Medlem 2006-04-24 15:43
 

Men ska man skriva två likadana recensioner av olika band är det enklast om texten handlar om en tredje artist.

Medlem 2006-04-24 18:30
 

Tycker verkligen Boylife är riktigt bra. Och Steppin out är med o fajtas bland årets låtar.

Medlem 2006-04-24 22:20
 

kul recensioner, helt klart.

Medlem 2006-04-25 15:26
 

8/10

Medlem 2006-04-25 23:52
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig