dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Dead Man: Dead Man
Dead Man (LP) Dead Man
2006
Crusher/Sound Pollution
7/10

Svårplacerad psykedelisk folkrock

Lyssna

Sök efter skivan

Dead Man består av fyra meriterade män från Örebro. Kristoffer Sjödahl, el- och akustisk gitarr, slagverk och sång. Joakim Dimberg, bass, moog-synth, xylofon, piano och sång. Johan Rydholm, akustisk guitar, slagverk och sång. Marcus Allard, trummor, slagverk och sång.

Jag tillhör dem som ofta uppskattar musik live mer än på platta, jag tycker att det säger mer om musiken och musikerna än vad än studioinspelning gör. Jag har sett Dead Man live och har alltid uppskattat deras gig, så lite nervös var jag när jag drog på plattan hemma … Det hade jag inte behövt vara …

Första spåret ”Goin' Over The Hill” både rockar, svänger och sätter sig på hjärnan följs av psycho-bossan ”Haunted Man” , med fett trum- och percussionsväng.

Musikstilen är svårplacerad, en i mina öron blandning av band som Jefferson Airplane, Grateful Dead … skulle nog kalla det psykedelisk folkrock.

Sjödahls vibratosång och hippiegura fångar mitt intresse med en gång. Dimberg låter lika arg som alltid, vilket bidrar till ett rockigt sextiotals-sound. Rydholm och Allard, svänger ordentligt med ett tight rytmspel som imponerar. Första sidan innehåller även spåren ”Mumbo Gumbo”, ”Season of the Dead” och ”Further” – riktigt rolig lyssning.

B-sidan inleds med ”Highway” med ett skönt bas-riff; heroinrock som övergår till ett mer energiskt sound när sång och gitarr tillkommer. Det finns bara två spår på den här sidan, de avslutar med 14 minutersmonstret ”Deep Forest Green” där de psykadeliska influenserna gör sig väl påminda. Hela lp:n är jämn men utan att bli tråkig. Ett riktigt bra debutalbum och det ska bli intressant att se vad de kommer med härnäst och missa inte att se dem live om ni får chansen.

Sebastian Kimber, Blowback

Publicerad: 2006-04-22 00:00 / Uppdaterad: 2006-04-22 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3678

3 kommentarer

blowback = örebroband?

Medlem 2006-04-22 10:14
 

"Goin' Over the Hill" och "Highway" är två av 2006-års bästa låtar, så här långt. I övrigt är det en lite ojämn LP, man kunde önska att Kristoffer sjöng på alla låtarna.

Medlem 2006-04-22 13:00
 

Såg denna idag på stan. Cool. Blir kanske att köpe. Måste dock ta tag i skiten och köpa en skivspelare.

Medlem 2006-04-22 23:19
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig