dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dråm: Dråm
Dråm (CD) Dråm
2005
Nordic tradition
7/10

En svag doft av medeltid

Lyssna

Sök efter skivan

Det har alltid funnits en stark tradition av säckpipor på olika platser i Sverige. Precis som fiolen var det dock något särskilt farligt med dessa folkliga instrument, och säckpipa kallades också för djävulens blåsbälg. Idag förknippar vi nog säckpipan mer med Skottland och medeltidsveckan på Gotland.

Faktum kvarstår dock att den varit en viktig del i svensk folkmusiktradition. Det är därför glädjande med vilken tyngd Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark tar sig an uppgiften att visa både på säckpipans och harpans fantastiska bredd klädd i svensk folkmusikdräkt.

På den själbetitlade albumet provar Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark hur bordunen åter skulle kunna göra sin entré i vår starka folkmusiktradition. Musikaliskt håller de sig främst i Dalarna och Västergötland, men också en improvisation på harpa och ett besök i Skåne. Med sig har de harpa (keltisk variant), svensk säckpipa, medeltida säckpipa, dalslandpipa, rebec (medeltida stråkinstrument) och nyckelharpa.

Jag måste säga att bordunen ger en nästan mullrande och återhållsam klang till dessa kringlekar, springlekar, polskor, brudmarscher och vallvisor. Det är när bordunen läggs till som Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark verkligen lyfter. Lyssna på ”Stabblåten” så inser du vilken koppling vår nordiska folkmusik kan ha både med medeltiden och säckpipan.

Dråm gör något viktigt för svensk folkmusik. De visar på en undanskymd tradition med bordun, och låter den åter spela en nyskapande roll för traditionell musik. För med Dråm inser jag att bordunen behövs. I kombination med harpan blir det en musik av allvarsam lek. Smakfullt, mytiskt och dolskt.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2006-04-14 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-27 20:29

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3670

9 kommentarer

lajv-musik?

Medlem 2006-04-14 00:04
 

wtf, sluta att bara recensera heterobajs!!

Medlem 2006-04-14 00:56
 

Nu blir jag arg! Sånt här gycklartrams ska inte uppmuntras!

Medlem 2006-04-14 01:36
 

I natt är det fullmåne. Det sägs att den har psykisk inverkan på oss människor. Någon annan anledning kan jag inte se till att den här recensionen publicerades.

Medlem 2006-04-14 01:48
 

lite kul att se vilka som kommenterat den här recensionen hittills, lite som när min pappa kallar all popmusik "dunka-dunka" eller tror att beatles var raggare.

har inte lyssnat på dråm men erik & anna har alltid haft min respekt. de är lika seriösa som superseriösa sequentia, dan laurin och liknande artister; går till källorna och faller aldrig för lajv-tramset. samtidigt har de en lätthet och en tydlig förankring i den svenska folkmusiken. erik & annas medeltid blir aldrig tungt kyrklig t ex ens när de spelar sakral musik, och det är väldigt fint.

men på den här skivan spelar de visst låtar från sverige om jag förstår saken rätt?

Medlem 2006-04-14 09:01
 

Skulle nog aldrig köpa det här, men håller med om att de gör nåt viktigt! Tur att smaken är som baken. Heja!

Medlem 2006-04-14 09:16
 

"För med Dråm inser jag att bordunen behövs". Mmm. Säkert.

Medlem 2006-04-14 09:17
 

när kommer radio dept recensionen som får jonna sima och förstå att hon (alltid) har fel?

Medlem 2006-04-14 10:09
 

Själv funderar jag starkt på at köpa den här plattan. Smakprovet som följde med senaste Lira var kalasbra.

Medlem 2006-04-21 09:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig