dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Leroy: Baby, Baby, Baby
Baby, Baby, Baby (Demo) Leroy
2006
L-Gals Records
8/10

This is Leroy!

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har svårt för att lyssna på demoband objektivt. Även om jag tycker att det låter bra så inbillar jag mig alltid att jag hör orutinerat handlag med instrumenten eller att sången klingar falskt. Kanske är det för att banden ofta spelar på små caféer utan publik eller på överfulla sunkiga barer, där folk bryr sig mer om att hinna med så mycket vattnig öl som möjligt innan happy hour tar slut än att lyssna på musiken. Och visst påverkas man när samma band spelar på samma ställen om och om igen, innan de forna musikskoleleverna går skilda vägar och börjar spela ”indierock som låter skitannorlunda” eller jazz i nya bandkonstellationer.

Leroy är ett härligt undantag. Visst att de nu i början av sin bana spelar på ställen som Röda Rummet och Kelly's i Göteborg, men skillnaden är att folk dansar. Dansar, är glada och sjunger med så gott det går, trots att den inpyrda kisslukten är påtaglig. Förhoppningsvis står de på andra scener inom en snar framtid.

För Leroy är bra. Riktigt bra.

Sångerskan Freja Jonsson Blomberg låter stundtals snarlikt The Gossips fantastiska frontfigur Beth Ditto, stundtals som rocksoulsångerskan Res, som hade en hit med ”Golden Boys” för några år sedan. Det finns ett tryck och ett driv i Frejas sång som jag saknar i den svenska soulmusiken, som oftare sällar sig till den mjukljuva skolan. Detsamma gäller kompet. Viljan och energin hos bandet fortplantar sig till kroppens egna rytmsektioner och är väldigt långt från det jag skulle kalla menlöst och ofarligt. Inget ont om smooth och välhyvlad musik, men variation berikar alla genrer. Det Leroy gör påminner om Pauline, både i musik och koncept.

”Baby, Baby, Baby” består av fem stycken välgjord bitterljuv musik. Det är hjärta och smärta, det är att vakna upp bredvid honom igen fast man vet att man inte borde, det är att dansa för att inte gråta.

Jag har spelat Leroy lite överallt ett bra tag nu. På något sätt lyckas de sticka ut ur mängden musik, för varenda gång är det någon som lyssnar lite extra och frågar mig vad det är jag spelar. Kanske märker de att jag kan alla texterna eller att jag spelar lufttrummor i smyg, jag vet inte. Sant är i alla fall att min skepticism har kommit på skam.

Jag försöker ogilla de återkommande snabba tempoväxlingarna, störa mig på att kören inte är helt synkad och inte alltid harmoniserar med Freja Jonsson Blombergs sång och tycka att stompigheten blir tröttsam efter ett tag. Men det är petitesser och bandet står på en alltför solid grund för att petitesserna ska avgöra.

Leroy är så långt ifrån folkhögskolefunken man kan komma. Det här är musik som är för stor för Göteborgs syltor. Den är större än den bittra recensenten som aldrig missar en happy hour.

En sliten klyscha sammanfattar helhetsintrycket galant:
Kom ihåg var du hörde det först.

Agnes Arpi

Publicerad: 2006-04-10 00:00 / Uppdaterad: 2006-04-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3666

14 kommentarer

kanske, kanske inte… men troligtvis inte

Medlem 2006-04-10 00:01
 

"Jag har svårt för att lyssna på demoband objektivt. Även om jag tycker att det låter bra så inbillar jag mig alltid att jag hör orutinerat handlag med instrumenten eller att sången klingar falskt."

okej, så har man inget skivkontrakt så är man automatiskt en dålig sångare/sångerska och inte så bra på sitt instrument? Riktigt dumt skrivet det där första!

Medlem 2006-04-10 00:04
 

Gecko: Nej, givetvis inte. Det är ju en brist och en fördom hos mig själv jag påpekar.

Agnes Arpi Medlem 2006-04-10 00:05
 

De flesta demoband är kassa. Det är bara några få som får skivkontrakt.

Medlem 2006-04-10 00:16
 

rachel nagy i detroit cobras också!

kom ihåg var ni läste det först.

Medlem 2006-04-10 00:22
 

Gecko moralens väktare a.k.a. Sverker Olofsson har talat. Haha

Försök få lite sömn och läs om det hela imorgon när du sovit ut så kanske du kan förstå vad som skrivs

Medlem 2006-04-10 00:28
 

ep är beställd, låter faktiskt väldigt bra. tack agnes

Medlem 2006-04-10 12:57
 

Eftersom arg skåning verkar ha checkat ut:

Kommer bandet från Örebro?

Medlem 2006-04-10 16:50
 

Journal: Har du förlorat läsförmågan på gamla dar?

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-04-10 17:09
 

Förvisso är Örebro isolerat, såväl mentalt som geografiskt, men det torde ändå finnas kommunikationer mellan staden och Göteborg, vilket skulle möjliggöra pendling.

Medlem 2006-04-10 17:39
 

Tja, varför inte? Alltid kul med nya band. Tyvärr går man ofta på nitar. Här är ett annat grymt band för den som är intresserad http://www.annaleong.com/

Medlem 2006-04-10 18:32
 

Tja, det låter ju inte så tokigt det där!

Följer i Olas fotspår och tipsar om lite andra schyssta band. Denna gång på temat Gotland och initialerna TC:

http://www.tony-clifton.com

http://www.truckercleavage.se

Medlem 2006-04-10 22:19
 

Ha! Får man chansen så tar man den… Hälsa på hos det musikaliska kollektivet Wild Geese Music.

http://www.wildgeesemusic.com

Medlem 2006-04-10 23:01
 

Mer underbar musik och helt ratt musik gar icke att finna. Det ar helt javla otroligt! Jag ar helt betagen och latarna gor mig lugn och musiken ar som varmt smor i mina oron… (komplimang) Nar jag ater befinner mig i Sverige kommer jag ga pa varenda spelning och sta dar langst fram och vagga och vara pinsam. Mohahaha ps: anvandaren ehter nagonting annat i verkligheten :P

Medlem 2006-04-11 10:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig