dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Björns vänner: Live på Chokladfabriken
Live på Chokladfabriken (MP3) Björns vänner
2006
Adrian/Klicktrack
7/10

Det var så här det lät

Lyssna

Sök efter skivan

Richard Schicke skulle flytta till London (det var något religiöst har jag för mig för att studera alexanderteknik) och bandet lades ner. Beslutet togs lagom till att man släppt sin första skiva ”Tappat halva hjärnan” och de avslutade med att ge ut en ep, ”Alexander Lukas”.

Ett år senare samlade skivbolaget Adrian Recordings ihop lite överblivna inspelningar och passade på att ge ut en samlingsskiva. Skivan fick titeln ”Får ett eget liv” precis som låtarna fick när de inte hade någon ledning och styrsel av bandet. Och när väl samlingsskivan var ihopsatt ville bandet avsluta med en sista turné. 5 spelningar blev det och den tjugofjärde april 2005 spelade de en av de två sista i hemstaden på Chokladfabriken.

Och mitt bland en bitvis extatisk hemmapublik och ett vingligt Björns vänner spelade Björn Stegman och C-O Johansson in alltihop. Och det bästa med alltihop är att det bara känns så ärligt.

Och det är ju därför jag gillar Björns vänner. Den där känslan av att nästan stå naken inför världen när man lyssnar. Raka, naiva texter och skamkänslan när jag knyter näven i fickan och tvingar mig att sjunga med Richard när han sjunger att han kallar henne stumpan ibland eller att han tycker om att känna på sig själv när ingen annan är hemma.

Av någon anledning lyckades ”Får ett eget liv” inte att bryta sig igenom mig. En del av mig tyckte den kändes krämig, hur det nu kunde gå till med en skiva med ett band som lagt ned och som inte var stort från början. Men det kändes ändå som att försöka krama ut de sista slantarna ur ett investeringsobjekt, snarare än en skiva av kärlek. Därför är ”Live på Chokladfabriken” en bättre avslutning än vad ”Får ett eget liv” var.

Trots att ”Får ett eget liv” innehåller många låtar som inte finns någon annan stans och versioner som är omöjliga att få tag på annars. Där fick man både hela första ep:n, det bästa släppet, och till och med min gamla demofavorit ”Den enda lögn du har kvar”. Men det var det där lilla som störde bilden. Det var fortfarande den orangea plysch-attityden och Atomkraft? Nej tack!-solar i gitarrplocket och i Richards röst, men det satt en liten varumärkeskonsult i kulisserna. Det är kanske orättvist att inte unna ett litet skivbolag som Adrian Recordings att få kräma ut det sista ur ett band som bara hann börja ta fart innan det försvann, men Björns vänner balanserar på en väldigt smal lina. Bror duktig-attityden och allt det där snälla får nästan min kräkreflex att reagera ändå, så när ett litet uns av något annat tillkom så kunde jag aldrig riktigt hitta fram till skivan.

”Live på Chokladfabriken” å andra sidan verkar nästan ihopslängd. Ett år efter sista turnén. Utan förhandsutskick, utan att knappt bandet hört det färdiga resultatet slängde man upp skivan på Klicktrack, endast för digital försäljning. Det känns sympatiskt och som en spännande utveckling för små skivbolag med material som de kanske har svårt att få ekonomi i annars. Inga tryckkostnader, inga dupliceringskostnader, inga distributionskostnader. Och vi får material som aldrig släppts på skiva förut, som låten som brukade inleda Björns vänner-konserter ”Peter Peter”, den första av två ”Leva som en munk” och även material som bara finns på den slutsålda ”Alexander Lukas”-epn.

Det är vingligt här och där. Richards röst bryter då och då och jag hör till och med en mobiltelefon ringa i något lugnt parti. Men det är också ärligt. Som om de säger: Det var så här det lät. Varken mer eller mindre. Ta oss för vad det är.

Kal Ström

Publicerad: 2006-03-30 00:00 / Uppdaterad: 2006-03-30 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3651

11 kommentarer

at ge den här skivan en sjua är som att pissa besökarna i ansiktet

Medlem 2006-03-30 00:01
 

ville du ge den en tia?

Medlem 2006-03-30 00:08
 

Staffanstorp, härligt!

Medlem 2006-03-30 00:24
 

Richard Schicke skulle flytta till London (det var något religiöst har jag för mig).

Jag har för mig att det var för att studera .

Björns Vänner är världens bästa band ..

Medlem 2006-03-30 08:18
 

Borde fått en 2:a!

Vill bara spy på svensk indie!

Medlem 2006-03-30 10:43
 

Studera något religiöst. Maria säger zen. Jag kommer inte ihåg vad det var.

Kal Ström Redaktionen 2006-03-30 10:46
 

Andning-Blödning-Chock och yoga. Grönt te och adamsdräkt. Feng Shui.

Maria Gustafsson Redaktionen 2006-03-30 12:51
 

Tjena

Adrian Magnus här som tänkte lägga mig i lite.

Skivan "Björns vänner får ett eget liv" kom till på initiativ av Richard Shicke. Han tyckte att Björns vänner fram tills dess inte hade släppt någon fullängsdskiva som han va 100% nöjd med. Då de då hade några outgivna kanonlåtar liggande och första EP'n va slutsåld så frågade han om inte vi kunne ge ut en uppsamlings skiva. Så gick det till ….

Richard Schicke pluggar Alexanderteknik i London. Inte så flummigt egentligen. Schicke kanske är lite flummig som person men han är så långt ifrån batik och bongotrummor man kan komma.

Medlem 2006-03-30 14:18
 

"Tappat halva hjärnan" är inget annat än en alldeles underbar skiva. Med "Isoleringskväll" som den klarast lysande stjärnan.

Medlem 2006-03-30 16:46
 

Björn har inga vänner längre …

Medlem 2006-03-30 19:09
 

[...] Som vanligt – tack till Ricke Schicke! [...]

DJ Amatos Mixtape #9 | Rikets sal Oregistrerad 2012-01-23 09:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig