dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Baby's Gang: Challenger
Challenger (LP) Baby's Gang
1985
Memory Records
10/10

Italiensk bäbis-disco?

Lyssna

Sök efter skivan

Ett gäng med fjorton spralliga, unga italienska tjejer i sisådär åtta- till sextonårsåldern. Är det ett dagis vi pratar om? Är det pedofilpop som vissa vill hävda? Svar: Nej. Det är den bästa italodiscogruppen som någonsin funnits; Baby's Gang! Både om man ser till hur många fräna knäskålkrossarhits de hade och till estetik och omslag.

”Challenger”-albumet släpptes samma år jag föddes, 1985, under italodiscons absoluta guldålder. Sedermera kom italohousen som bekant allt mer i slutet av 80-talet och när det var dags för mig att gå på mitt första disco 1994 hade Rednex och Pandora tagit över eurodiscofanan. Och jag älskade det, som alla andra kids. Dock forsatte förälskelsen ända till dags dato. Vilket ledde till att jag blev italofreak tack vare några ungkommunister från Boden och en magister på Konstfack, men nog om det här.

Första gången jag hörde Baby's Gang var samma känsla som när jag träffades av Skitsystems smash-hit ”Maktens Murar Rasar” 1995. För vilka hits albumet innehåller! Vi inleder med en låt som skulle kunna välta regeringar (för att parafrasera Andres Lokko om Primal Screams ”XTRMNTR”); titelspåret ”Challenger”. Den tunga oktavbasen, den maffiga stämningen. Titeln stämmer bara så bra. Baby's Gang är rebellerna, revoltörerna, revolutionärerna, den nya generationen som skakar om Europas dansgolv. Se bara på den UNDERBARA musikvideon. Flickorna, med det lilla blonda yrvädret Denise i spetsen, flyr den tråkiga lärarens lektion och springer ut uniformerade i rosa träningsoveraller och utflippade solbrillor för att dansa koreograferad dans någonstans på en skolgård i en förort till Milano (?).

Jag får svåra rysningar av den videon!

Efterföljande ”Jamin”, även den i moll, har också en stark känsla av överväldigande kraft, hur överdrivet det än må låta. Låtens budskap är inte så raffinerat i sig. Den behandlar bara ”mjuzik åll naijt longh”. Men magin som skapas med ett gäng flickor som tar i för full hals på italiensk brytning till ett beat med dubbel oktavbas och ödesmättade synthar KAN bara vara oslagbar! Du måste helt enkelt höra det för att förstå det.

Albumet innehåller bara sju låtar, men hör och häpna; tre riktiga halshuggarhits återstår!

Först: ”Happy Song”, såklart, Baby's mest kända låt, (som Boney M gjorde en cover av) dessutom i en finfin nymixad version som faller mig mer i smaken än originalet från 1983.

Spår 5: ”My Little Japanese Boy”. Många italolåtar handlade om Japan. Denna får anses vara den absolut bästa! När jag hörde den första gången var jag på ett militärparty i Skövde och satan alltså, den tog kontroll över min kropp!

Om jag får lov att vara patriotisk vill jag vara det med avslutande ”America”. Detta är en så kallad ”Swedish remix” som gjordes på otaliga italohits av Sveriges riktiga kung Fredrik Ramel på det svenska bolaget Beat Box. En låt som definitivt dominerar originalet.

De två återstående balladerna på albumet skulle kunna beskyllas för att vara utfyllnads- eller B-sidesmaterial. Dock tycker jag personligen ”Happy Birthday (To My Mammy)” är en låt alla borde spela för sin mamma på hennes födelsedag eller kanske mors dag!

”Step By Step” är inte fel den heller utan får stå som ett lysande positivt alternativ till gravt uttjatade ”We Are the World” eller någon annan trött Band Aid-dänga.

Samlandet av deras skivor är en förbluffande resa. Detta originalalbum på vinyl har jag blivit erbjuden att köpa för 800 kronor av någon knäpp amerikan. Men nu ligger den på eBay och denna gången SKA jag vinna den. Annars vet jag inte vad jag tar mig till. Det sjukaste jag sett är dock en svindyr cd-singel från 1995 vid namn ”Din Don” med bäbisgänget. Pris: 143 dollar, drygt 1000 svenska kronor. Tydligen är det dock en ny generation barn med på detta släpp vilket ju förtar lite av euforin. Den där singeln visar på italosamlandets frustrerande komplexitet. Samtidigt som du ibland hittar kanonskivor för en femma på Incas Frimärksshop eller Kvibergs Loppmarknad går samma för tusentals kronor på eBay!

Övriga släpp med Baby's Gang att kolla upp är tolvan ”Disco Maniac” som min italoklubb tagit sitt namn efter och övriga släpp med Denise eller den passande pseudonymen Pizza Girl.

Min absoluta dröm är att ordna en reunionkonsert med tjejerna. Dock torde de vara i trettioårsåldern idag och det kanske känns en aning fånigt för dem att ställa sig på en scen igen och ”spela barn”.

Nils Palmeby

Publicerad: 2006-03-25 00:00 / Uppdaterad: 2006-03-25 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3646

23 kommentarer

ironimätaren slår i tian.

Medlem 2006-03-25 00:09
 

Ja vafan ska man säga. Tydligen recenseras allt skit

Medlem 2006-03-25 00:15
 

Så den här skivan skulle kunna välta regeringar? Skeptisk.

Medlem 2006-03-25 00:27
 

Så den här skivan skulle kunna välta regeringar? Skeptisk.

Medlem 2006-03-25 00:28
 

Du vet inte vad du talar om elongate the gate to be swedish.

En mycket passionerad recension som självklart ger inspiration till att följa upp "Happy song", men först ska jag försöka lura hem Doctor's Cats lp från 1984 (stort frågetecken på årtalet). Den är nog inte billig den heller.

Medlem 2006-03-25 00:29
 

erkänn att ni inte ens orkat läsa recensionen.. gå och lägg er istället..

Medlem 2006-03-25 01:08
 

Jag har läst hela recensionen.

Medlem 2006-03-25 01:39
 

maximmusik

Medlem 2006-03-25 02:07
 

snygg kille, usel skiva

Medlem 2006-03-25 10:04
 

Verkar grymt. Men du var alltså 10 år när du träffades av "Maktens murar rasar". Det låter för bra för att vara sant. Jaja, annars uppmanar jag dig att beskiva känslan istället för att säga att det var samma känsla som en annan gång. Okej? Vilken är känslan?

Medlem 2006-03-25 10:41
 

Jag kan inte minnas Baby's Gang som något speciellt märkvärdigt. Hoppas fan att ungjävlarna inte repade lacken på Pontiac GTO'n.

Medlem 2006-03-25 11:14
 

när ska ni recensera Yeah yeah yeahs nya och ge den en 10a?

Medlem 2006-03-25 11:56
 

Doctor´s Cat LP:n hittade jag på "buy it now" för typ 80 kr. Från Tyskland såklart. Doktorns Katt hör verkligen också till favoriterna.

Ja, min brorsa gav mig mycket bra musik redan på den tiden. Det är svårt att beskriva känslan av Skitsystem kontra Baby´s Gang. De är rätt olika om man säger så, men båda har berört mig på djupet och representerar det jag gillar.

Medlem 2006-03-25 12:26
 

babys gang är ett mycket bra band som förtjänar att recenseras

Medlem 2006-03-25 13:54
 

Vad fan är nu detta?! Italodisco? Nu väntar vi bara på en retrospektiv recension av Ingemar Nordströms Saxparty 347 från mitten av det "glada" 70talet. En upprättelse för den nersablade dansmusiken. Sedan har vi Röda Bergens Balalajkor och Eddie Meduza på tur. Italodisco förpestade en del utekvällar jag hade – vil inte bli påmind om skiten.

Medlem 2006-03-25 16:41
 

Och vad har Skitsystem med det hela att göra annat än att dom åxå var ett rent internt skämt som inte många fattade?

Medlem 2006-03-25 16:43
 

Underbart. Italo är bäst.

Medlem 2006-03-26 19:03
 

Skitsystem är långt mer än ett "internt skämt" och i allra högsta grad fortfarande levande. De släppte nyss sin nya fullängdare "Stigmata". Dessutom var de det främsta bandet i den svenska crustscenens återfödelse i mitten av 90-talet. Men för att hålla oss till ämnet snackar vi italo, inte punk.

Folk verkar vara makalöst trångsynta! Hur orkar dom? Har de överhuvudtaget lyssnat på italodisco? Tyck vad du vill men genren är så mycket mer än "Tarzan Boy" och "Boys Boys"!

Medlem 2006-03-26 21:46
 

Italdisko är ett djävulenspåfund men som i allt djävulskap finns det ett litet, litet guldkorn längst in. Någon med hårdhudade öron måste hitta det och servera oss andra det och då kan man till och med njuta. Exempelvis av life is life, men bara när Laibach gjort grovjobbet!

Medlem 2006-03-28 12:15
 

Nu är ju inte "Live Is Life" italo disco, men visst.

Ola Andersson Redaktionen 2006-03-28 13:34
 

Denise & Baby's Gang är något av det bästaste som finns. Så är det.

Hawkleif Medlem 2006-11-11 11:19
 

Babys Gang lp:n och maxisinglarna är några av ”godbitarna” i samlingen. Att det sedan är Anfrando Maiola och Alex Cundari ( Koto gänget)som spelar keyboards gör inte saken sämre.
Dessutom är det ju släppt på en klassisk italolabel Memory Records !! :-)Den lilla blonda som sedan hade växt till sig på omslaget på Disco Maniac heter Denise Fontana.
Ja italo är betydligt mer än Tarzan boy och boys boys ! En smal genre med enorm bredd ! För er som gillar italodisco kan jag rekommendera att besöka http://www.iventi.net där det finns bla forum labelregister samt länkar ( bla till euroflash hemsida rekommenderas). Att denna musikstil fortfarande älskas av entusiaster världen över( bla jag) måste väl betyda trots usla texter och dåligt engelskt uttal att italon ändå har ngt speciellt.Till er som inte gillar italo tänk på att vi ”italofreaks” också får utstå att lyssna på annan skit då och då.
Alla har rätt att uttrycka sina åsikter – italodisco regerar. Ha det så bra ALLA !

Italobeat Oregistrerad 2007-07-28 02:01
 

Sjukt bra skiva!

Tumm Oregistrerad 2009-07-31 16:47
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig