dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Billie The Vision And The Dancers: The World According To Pablo
The World According To Pablo (cd) Billie The Vision And The Dancers
2005
Beat That/Border
5/10

Pablos inferno

Lyssna

Sök efter skivan

Första gången jag hörde talas om Billie The Vision And The Dancers var när jag intervjuade Annika Nordin aka Hello Saferide. Vi gjorde en intervju inspirerad av frågor som ofta dyker upp i ”mina vänner” böcker, och på frågan lyssnar på svarade Annika just Billie The Vision And The Dancers. Nu, månader senare, stöter jag på gruppen och ”The World According To Pablo”, och jag förstår precis varför. De har nämligen en hel del gemensamt.

”The World According To Pablo” är en samling melodiska, medryckande popsånger som de allra flesta handlar om, ja, Pablo? Och en given fråga är förstås: vem är Pablo? Är Pablo en söt maskot som Billie The Vision And The Dancers i sann mysindieanda håller kär? Eller vänta, är Pablo rent av ett spöke? En förlorad vän? Ett instrument? En gammal kärlek som aldrig rostar? En bror? En prostituerad transa i Malmö? Kanske tycker Billy The Vision And The Dancers helt enkelt att Pablo är ett väldigt fint namn som kan appliceras på alla av ovanstående alternativ. Om man lyssnar på texterna låter det nämligen så. Själv tycker jag mest att det är irriterande. Allra mest när bandet inte nöjer sig med att i varje sång sjunga om denne mystiske Pablo, utan även adderar efternamnet ”Diablo”. Låt mig illustrera med två exempel. ”Pablo Diablo, go to hell”. Eller ”Pablo Diablo, what are you doing to yourself”. Är det bara jag eller blir det inte lite… För sött? Nästan klibbigt?

Kanske är det därför jag inte sväljer det här med hull och hår. Kanske har det helt enkelt blivit ett band för mycket med ungefär samma arrangemang. Kanske är jag bara mätt och belåten, nöjd med vad jag redan har. (Jag menar: vi har ju hört det både en och två gånger vid det här laget. Snälla trumpeter, glada handklapp, rara körstämmor, Hellströmska gitarrslingor á la ”En vän med en bil”. Naiva textrader om dans och kärlek. Närmast till hands ligger nog Suburban Kids With Biblical Names. Eller, som sagt, Hello Saferide. Som jag i och för sig älskar.) Hur som helst är det något med Billie The Vision And The Dancers som lämnar mig förbryllad varje gång jag lyssnat på Pabloskivan, som jag kallar den. I teorin är ju allt så rätt. Men jag KÄNNER INGET. Och jag undrar: Var är nerven, var finns den oslipade energin som liksom väger upp och kompenserar för den vingliga rösten, nödrimmen och den halvkassa engelskan?

Men ändå. Jag ska inte hymla. Trots ovan ambivalenta harang ska erkännas att jag ändå någonstans gillar Billy The Vision And The Dancers. Det är väldigt akustiskt. Det låter som en ljummen sommarkväll vid en lägereld. Eller en eftermiddagsspelning på en solig festival. Eller som folkhögskola. Ett popkollo. En musikklass. Och minsann om jag inte i skrivande stund sitter och gungar i takt med de elva kortkorta sångerna samtidigt som jag försöker såga dem. Paradoxalt så det förslår.

Carolina Setterwall

Publicerad: 2006-02-19 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-29 10:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3608

14 kommentarer

verkar ju guld?

Medlem 2006-02-19 00:12
 

Om inte allt går åt helvete och världen går under i fågelinfluensan så kommer Billie and the Vision Dancers till Örebro och Nya Teatern för en spelning den 7:e april!

Medlem 2006-02-19 00:28
 

den här skivan är ju fantastisk! och att ens nämna håkan hellström o recensionen är ett brott.

Medlem 2006-02-19 02:02
 

vad hände med laakso???? skulle sett dem på v-dala ikväll. letar efter pizza, hittar inget. linda bengtzing och andreas johnsons gick viddare från shclagersn.

Medlem 2006-02-19 03:47
 

Lite sent gnäll om länkarna. Den första är lite fuffens och den andra borde väl hamna under Recencerat?

Medlem 2006-02-19 05:20
 

thankz björn!

Carolina Setterwall Medlem 2006-02-19 10:31
 

Skitbra recension. Jag känner exakt, jag säger EXAKT likadant.

Medlem 2006-02-19 14:06
 

Påminner mig om Aberfeldy.

Medlem 2006-02-19 14:19
 

Bra! :)

Medlem 2006-02-19 16:44
 

Hon heter Nordin…

Medlem 2006-02-20 18:35
 

Jag fattar inte hur du kan säga så om den här skivan.. den är bara för underbar.. jag har alla låtar på min mp3 jag tröttnar aldrig någonsin på domoch jag tycker det är underbara låtar!.

Elin_g Medlem 2006-06-03 12:57
 

Äntligen en vettig kommentar till denna skittråkiga skiva.

Andreas Oregistrerad 2007-05-03 17:07
 

billie the vision and the dancers spelar sjuk bra musik, man tröttnar inte på låtarna utan kan lyssna på dom utan stop. medan du kritiserar det med pablo tycker jag det bara är en rolig grej.

moa Oregistrerad 2007-08-02 18:57
 

Hon heter Annika Norlin med L.
Billie the vision and the dancers är skitbra likaså Håkan Hellström som är popgud.

Emma Oregistrerad 2009-01-24 16:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig