dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lisa Ekdahl: Pärlor av glas
Pärlor av glas (CD) Lisa Ekdahl
2006
Sony/BMG
8/10

Bärga vad du kan

Lyssna

Sök efter skivan

Den nästan späda rösten är densamma. De rätt så enkla och fina texterna är desamma. Lars Winnerbäck och Ekdahls kompband är detsamma.

Som på ”Olyckssyster” från 2004 alltså. Uppföljaren faller inte långt från trädet.

Jag gillar det här. Jag vet inte riktigt varför. Det är någon form av vacker vispop som både stryker slätt och berör. Slinker ned lätt därför att det är rätt okomplicerad och mjuk musik. Nuddar mig med hjälp av Lisa Ekdahls texter och hennes innerliga röst. Albumet känns nedstämt men hoppfullt. Ska man dansa till det här får vi dansa långsamt alltså.

Kanske är det Lisa Ekdahls rätt mänskliga texter. Lite vardag med hjärta och smärta, utan att fastna i Jocke Bergs obegripliga romanser. Även Ekdahl gör liknelser men de är skönt tilltalande: ”Hennes hjärta var rispat/Bårar bars ut/Stegarna restes mot lyckliga slut”.

Kanske är det de smakfulla arrangemangen som så mjukt visar hänsyn till Ekdahls speciella sångstil och uttal. Särskilt tufft är det att höra hur Norpan Erikssons trummor och percussion nästan varsamt duttar takten.

Hur som helst är det här en efterlängtad och värdig uppföljare. Både med tanke på Lisa Ekdahls texter och musik, och för Lars Winnerdäcks produktion (kanske därför att han här inte låter som en härmapa på Ulf Lundell). Särskilt bra blir det i ”Ljudlöst och salt”.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2006-02-14 00:00 / Uppdaterad: 2006-02-14 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3603

6 kommentarer

Den är bra, men inget slår Olyckssyster. Den är ett mästerverk.

Medlem 2006-02-14 00:03
 

Ush

Medlem 2006-02-14 11:16
 

pedofilmusik

Medlem 2006-02-14 11:58
 

dagensskova.com, vad är det för sida? ;-)

Medlem 2006-02-14 18:13
 

Hej dsc. Jag vann en tävling vid årsskiftet där man skulle gissa vilka fem skivor man trodde hamnade på topp fem när årets skivor summerades av sidans besökare. Jag skulle få lite priser vill jag minnas. Jag har inte hört nåt mer, och inte fått några priser. Någon som vet nåt? Tror att det var Tomas som höll i tävlingen, men jag är verkligen inte säker.

Medlem 2006-02-14 22:02
 

jacob: Det är Patrik Hamberg som är en slacker. Tomas är oskyldig.

Kal Ström Redaktionen 2006-02-14 23:09
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig