dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Prominent: 42 Grams
42 Grams (CD) Prominent
2005
Royalty Music/Playground
5/10

Tufft omslag, snäll musik

Lyssna

Sök efter skivan

Jag erkänner, jag var alldeles för snabb med att döma den här skivan. Efter en första genomlyssning kändes en andra lyssning som ett nödvändigt ont, ungefär som att städa toaletten eller diska veckogammal disk. För att slänga sig med lite dirty south-referenser: Malmö-gruppen var för mycket Chingy, för lite Goodie Mob.

Efter att ha lyssnat igenom skivan fler gånger är jag beredd att omvärdera den. ”Lucky Day” hade fått upp mig på vilket dansgolv som helst. Det är kreativt Blacknuss-stuk med snygga stämmor och lyckad ”smurfskruvad soulsång”, för att citera Ola.

På ”Never Can Say Goodbye” mjukar Castelo och Teresa Pozgaj upp hårda knutor med sin svala och närvarande sång, över vinylknaster och stråkar. Colossos rap flyter med utan att störa känslan av harmoni.

”We've Been Here Before” och ”Never Loved No One (Like I Love You)” är hiphop och R&B för hörlurar snarare än dansgolv. Hiphop för att åka buss genom Sverige, titta ut på landskapet och låta tankarna vandra fritt. Det känns fräscht på samma sätt som svensk hiphop gjorde 1998. ”Hold On To Your World” är både Castelos och Colossos paradnummer. Det är soulpianot jag alltid faller pladask för, det är Marvin Gaye-associationer, det är skrytrap, det är gospel och Gud. Den avslutande låten knyter ihop påsen, en kombination av svår kärlek, religion, dansgolv och rumpskak.

”42 Grams” växer för varje lyssning. En stor del av skivan består dock av rutinmässigt klapprande beats utan större finess. Då hjälper det inte att man lånar klassiska rader från Nas och Ice Cube. Smurfskruvade slingor känns också som ett ganska uttömt ämne efter de senaste årens överdosering. Det funkar ibland, men det är undantag snarare än regel. Mer än halva skivan är genomarbetad men ointressant.

Prominent har potentialen och medlen att erbjuda det som svensk hiphop alltför ofta saknar; substans, sväng och soul. Den här gången räcker det halva vägen.

Agnes Arpi

Publicerad: 2006-02-03 00:00 / Uppdaterad: 2006-02-03 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3588

11 kommentarer

Glasögon, kedja och 42 gram! Cool, nästan som Miami Vice!

Medlem 2006-02-03 00:07
 

Fånigt omslag. Skitkass musik. Slöseri med min tid. Nu fick fredagen en dålig start – hoppas man kan supa fram lite paartyy i kväll. Dock kommer INTE detta mög attfinnas i spellistan :-). Se där – en s.k. såg.

Medlem 2006-02-03 08:47
 

Omslaget får mig att tänkta på Ro-Cee, Da Persiadic Gee.

Medlem 2006-02-03 09:01
 

Killen till höger, är det Adam Sandler?

Medlem 2006-02-03 10:17
 

Jeg tror jeg skal bruke dagen og natta på svensk hiphop; hva skal jeg høre på?

Medlem 2006-02-03 12:03
 

white men can't jump

Medlem 2006-02-03 12:47
 

Här är förlagan till omslaget: http://shorl.com/hatrekugopryhe

Medlem 2006-02-03 13:07
 

Jag hoppas att det framgår att "tufft" inte är ett positivt omdöme i det här sammanhanget.

Agnes Arpi Medlem 2006-02-03 16:29
 

Norbagge>> Du ska lyssna på Looptroops 'A Modern Day City Symphony'.

Medlem 2006-02-03 17:14
 

Killen till höger, kan vara en av världens fulaste människa. Speciellt med tanke på att han inte gör ens ett försök till att inte vara så fruktansvärt jävla ful.

Medlem 2006-02-03 23:37
 

killen till vänster e så jävla hett att jag skulle kunna göra honom närsom, varsom, hursom

tina Oregistrerad 2008-11-07 21:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig