dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

In Flames: Come Clarity
Come Clarity (CD) In Flames
2006
Nuclear Blast/Sound Pollution
9/10

Glödheta

Lyssna

Sök efter skivan

Efter att ha debuterat 1993 med den trevande ”Lunar Strain”, där man blandade folkmusik med hårdrock, har In Flames gradvis arbetat sig uppåt. Tretton produktiva år senare har deras melodiösa dödsmetall en given plats hos de större arenorna och nu släpps deras åttonde skiva i ordningen. Det sägs ju att man ska smida medan järnet är varmt och In Flames är närmast glödheta för tillfället.

Fjolåret var minst sagt både framgångsrikt för bandet. Efter att belönats med flera priser, bland annat en Grammis för skivan ”Soundtrack to Your Escape”, som släpptes året dessförinnan, så agerade Göteborgskvintetten förband åt stora namn som Judas Priest, Mötley Crüe och värmde dessutom upp för Iron Maiden på det uppmärksammade Ullevi-giget i somras. Efter att ha medverkat på Ozzfest-turnén i USA gav man även ut en DVD och nu kommer alltså ”Come Clarity”.

Planen här har varit att gå tillbaka till bandets lite äldre sound och blanda det med nya In Flames, vilket innebär mer fart och fler gitarrmelodier. Samtidigt finns de elektroniska inslagen och samplingarna som präglat de två senaste släppen kvar i bilden. Att fansen som varit rätt missnöjda med både ”Reroute to Remain” och ”Soundtrack to Your Escape” har gett nya skivan tummen upp styrker det faktum att In Flames lyckats ”förnya” sig med bravur.

Ännu en förändring som skett är att sången är betydligt mer dynamisk än tidigare. Tidigare har vokalisten Anders Fridéns röst tenderat att låta lite gnällig när han ska försöka sig på att sjunga rent, men både i hårt slående singeln ”Take This Life” och refrängstarka ”Leeches” är hans insats mer övertygande än någonsin. Han klarar till och med skivans ballad, titelspåret som nämnts i liknande sammanhang som indierock och Muse (!), alldeles galant.

Något som lär få flera att höja på ögonbrynen är det omtalade samarbetet med Lisa Miskovsky på låten ”Dead End”. Det är ett kommersiellt grepp i samma anda som när kollegorna i Nocturnal Rites lät den numera pensionerade skidkungen Per Elofsson spela gitarr på deras skiva ”Grand Illusion” ifjol. Med tanke på att In Flames inte sticker under stol med att de hoppas att låten ska generera fler lyssnare utanför hårdrocksvärlden så är resultatet över all förväntan. Att det hela kommer att reta gallfeber på en del personer gör den bara ännu bättre.

Under skivans andra hälft dyker ett knippe låtar upp som återskapar riffglädjen från slitstarka albumtrion ”Whoracle”, ”Colony” och ”Clayman” – det vill säga från perioden kring millennieskiftet då många anser att In Flames nådde sin kreativa topp. Framförallt bitar som ”Versus Terminus” och ”Vanishing Light” är fullkomligt lysande. Samtidigt kliver ett lite modernare In Flames-nummer som ”Vacuum” fram som skivans kanske starkaste kort, med sin storslagna arenarefräng.

Kalaset avslutas med den instrumentala låten ”Your Bedtime Story is Scaring Everyone”. Den lite suspekta titeln är tänkt att hänvisa till alla nyhetsinslag som skrämmer upp folket ute i stugorna, och mycket riktigt hörs en nyhetsuppläsare i bakgrunden, tillsammans med kusliga pianoslingor. Det som kunde ha blivit relativt misslyckat blir istället en mycket suggestiv avslutning på ”Come Clarity”.

På senare år har In Flames gått från klarhet till klarhet (som den kryptiska albumtiteln kanske anspelar på?) och detta är ytterligare en fjäder i hatten. ”Come Clarity” kommer från ett gäng som just nu närmast brinner av självförtroende.

Niklas Lundqvist

Publicerad: 2006-01-28 00:00 / Uppdaterad: 2006-01-28 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3582

22 kommentarer

tönt

Medlem 2006-01-28 00:03
 

synd med en så styltig recension på en så trevlig skiva..

Medlem 2006-01-28 00:12
 

Jag har alltid hatat In Flames och aldrig gett dem en ärlig chans. Troligtvis kommer de inte att få någon.

Medlem 2006-01-28 01:13
 

skit på dig Shino.

gästrecensionerna är det bästa som hänt den här sidan, enda gångerna det skrivs om något intressant och inte bara en massa jävla indie.

Medlem 2006-01-28 01:15
 

Nej, In Flames har verkligen inte gått från klarhet till klarhet på dom senaste skivorna, men denna är dock ett lysande undantag. Synd bara att recensionen inte matchar skivan i kvalitet.

Medlem 2006-01-28 01:42
 

"Det är ett kommersiellt grepp i samma anda som när kollegorna i Nocturnal Rites lät den numera pensionerade skidkungen Per Elofsson spela gitarr på deras skiva "Grand Illusion" ifjol."

sjukt nyfiken på hur mycket försäljningen ökade pga det.

Medlem 2006-01-28 05:44
 

Var är melodierna? In Flames kan mycket bättre än det här…

Medlem 2006-01-28 10:04
 

Kul att FCZ-Tore fick skriva en recension!

Medlem 2006-01-28 11:40
 

Jag kommer ihåg att jag tyckte mycket om "Reroute To Remain" när den kom. Sen dess har jag nog inte lyssnat på In Flames någonting. Har den några likheter med Reoroute To remain"? I såna fall kanske jag ska lyssna på den i alla fall.

Medlem 2006-01-28 12:51
 

Varför är alltid metallrecensenter så jävla positiva till allt? Det lite av underminerar deras trovärdighet (detta sagt utan att jag har hört skivan i fråga).

Medlem 2006-01-28 16:21
 

Ok, har testat lite nu. Jag kan inte säga att jag är besviken men det var verkligen inte särskilt kul.

Medlem 2006-01-28 16:26
 

Ja, men det är ju.. bra ljud i alla fall.

Medlem 2006-01-28 16:39
 

In Flames är Sveriges största metalgrupp och har fått mycket skit för att de påstås vara kommersiella. Ett vanligt drag när den debatten pågått ett tag brukar bli att släppa en skiva där man "går tillbak till rötterna". Men jag tror att In Flames alltid gått sin egen väg och litar på att "CC" blir ett toppenalbum. Har bara hört "Take This Life" men tycker tyvärr inte den är någon höjdare men så länge en skiva får folk irriterade så är den värd att kolla upp. Själv är jag tvungen att köpa den eftersom jag har alla deras tidigare…

Medlem 2006-01-28 16:50
 

Såg dom här på P3Guldgalan. Lite småtrist, lite "gubb deathmetal" över det hela. Lite styltigt precis som denna recension. Och At The Gates är ändå kungarna trots att dom la av för länge sedan!

Medlem 2006-01-28 16:51
 

att någon ger något utgivet på nuclear blast högre än 4 år bortom min fattningsförmåga.

Medlem 2006-01-28 22:06
 

Ojämn, men höjdpunkterna är grymma.

Medlem 2006-01-29 00:33
 

Ett steg tillbaka till deras "ursprungliga" stil. Helt rätt, det är bara så rätt.

Medlem 2006-01-30 12:23
 

För er som gillar In Flames kan jag ju tipsa om Avatar… mysigt litet göteborgsband

Medlem 2006-02-01 21:50
 

men kom igen, som alla bra skivor så växer skivor som denna ju mer man lyssnar på den. detta är inget annat än en klockren skiva!

Medlem 2006-02-06 15:45
 

det här är så jävla bra och ni vet att in flames är så sköna

Medlem 2006-11-24 21:43
 

in flames ni äger allt å alla

Henrik Oregistrerad 2008-01-18 16:25
 

In Flames We Trust

—-

Ville jag bara säga

Cooling Oregistrerad 2009-05-25 16:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig