dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Håkan Hellström: Nåt gammalt. Nåt nytt. Nåt lånat. Nåt blått.
Nåt gammalt. Nåt nytt. Nåt lånat. Nåt blått. (cd) Håkan Hellström
2005
Dolores/Emi
9/10

Patetik är konst och konst är att se

Lyssna

Sök efter skivan

Jag tror att det var Håkan Steen som sade det först, och jag har inte lyckats släppa det sen dess. Att Håkan Hellströms skivor känns som kronologiska delar av en lördagsnatt. ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” är en förfest. Hoppfull, naiv, valpigt berusad och med den dominerande känslan av att allt är möjligt. Kärleken finns därute, ja alldeles runt hörnet, i gott sällskap med alla de där drömmarna man aldrig formulerar till vardags. Du måste va blind och vi måste börja leva, Eva. Jodå. Och tiden går, kväll blir natt. Det är så jag säger det är manisk eufori, svettiga kroppar på trånga dansgolv. Imma på fönster och skygglappar för timmar som passerar utan att förväntningarna slår igenom. Dans, dans, dans till Kom igen Lena och Gullbergs Kaj. Allt medan tiden går och till slut. Taklampor som tänds. Kön till garderoben. En vilsen klunga som i råa morgontimmar vinglar mot ett gatukök. Ett kolikbarns bekännelser; en skiva om att landa. Om att se natten övergå i gryning. Om att försiktigt låta verkligheten krocka med drömmarna.

Vad är då Nåt gammalt. Nåt nytt. Nåt lånat. Nåt blått.? Funkar dygnsmetaforen ännu en gång? Har rent av söndagen kommit och med den eftertanken, den smutsiga disken i köket och en unken doft av cigaretter bredvid sängen? Suddiga minnen av gårdagen och flashbacks från åren som gått? Kan det vara så enkelt? Jo men faktiskt.

Nåt gammalt. Nåt nytt. Nåt lånat. Nåt blått. är en uppsamlingsskiva släppt lagom i tid till att Sveriges störste hjärtekrossare fem år efter debuten beger sig in i familjelivet och tar en paus från turnerande och inspelande av den musik vi älskat besinningslöst från det allra första ”Lillebror, pa-pa-pa”. Alternativt låtit charma brallorna av oss allt eftersom tiden gått. För visst är det så att nästan ingen värjer sig mot Håkan idag. Och det med all rätta.

Och än en gång sopar Håkan Hellström mattan. Till och med nu, med en blandning av extramaterial och covers, slår han all annan svensk pop med hästlängder. Hur han bär sig åt har jag ingen aning om, men det spelar ingen roll. Här trängs ett gäng sånger som spränger och bultar och smärtar och smittar med all den nakenhet och passion som Håkan gjort till sin under de år vi haft äran att känna honom.

Klubbland är den direkta hiten. Med doft av Pet Shop Boys, åttiotal och en synthslinga som etsar sig fast sjunger Håkan att det har blivit svårt att älska när all kärlek lett till besvikelse. Och att slutet just har börjat. Sådana klyschor kommer ingen annan undan med, inte så fullt, inte så fast.

”Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig” gör så ont att lyssna på att jag inte vet vad jag ska säga om den. Ni som någon gång blivit lämnade eller, för den delen, lämnat, vet vad jag menar. Eller förlåt, vad Håkan menar. Bara titeln säger mer än tusen ord.

Går vidare är om möjligt än mer innerlig. Man såg gårdakvarnar men man såg skiten med, återanvänder Håkan och förstärker därmed den känsla av sammanfattande, uppsamlande, återblickar som hör den melankoliska söndagen till. Eller varför inte; en vaggvisa för den generation svenska indiekids som växt upp med Håkan vid sin sida. Tag min hand så går vi vidare. Det är alarmerande vackert och påminner alldeles för mycket om det farväl jag långt ifrån är redo att säga.

Sen ska jag inte låtsas som att några av spåren på Nåt gammalt. Nåt nytt. Nåt lånat. Nåt blått. inte går näst intill obemärkt förbi. Som till exempel Jag vill ha allting; jag har absolut inget minne av hur den låter trots att den uppenbarligen passerat förbi åtskilliga gånger. Och duetterna känns faktiskt inte mer än sådär. Fade Away med Freddie Wadling är nog det minst spännande som kommit från en skiva med Håkan Hellströms namn på omslaget. Kanske kan vi skylla det på Freddie Wadling. Eller att Håkans engelska verkligen är förskräcklig. Eller att det helt enkelt inte klaffar, vispoeterna emellan. Det är hur som helst långt mer vilja än resultat, och då Håkan med slem i halsen brölar ”To meeee” som sista ord vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Bort, bort, bort.

Jag vet inte hur Håkan Hellström gör för att träffa så rakt i hjärtat. Jag vet inte varför ingen annan ens är i närheten. Allt jag vet är att jag är väldigt glad, och väldigt tacksam, för det han bidragit med under de fem år jag haft nöjet att ha honom i mitt liv. På festivalscenerna om sommaren. I stereon på vintern. I hörlurar på stan. I högtalare på fester. Dränkt av skrik från andra som känner som jag.

Carolina Setterwall

Publicerad: 2006-01-04 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-06 21:01

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3554

35 kommentarer

bra

Medlem 2006-01-04 00:27
 

Igår kändes Håkan som min vän, en förlorare. Idag står jag kvar ensam. Han blir en fin pappa.

Medlem 2006-01-04 00:29
 

Det är väl ändå Freddi som vrålar/bajsskriker "To meeeee!" i Fade Away? Och sen tycker jag att det är tråkig att Jag Vill Ha Allting glidit förbi dig, med tanke på att den låten har ett så otroligt vackert arrangemang. Jag smälter varenda gång kören kommer in och sjunger "Och jag vill ha dig". Annars bra recension och bra betyg till världens bästa Håkan.

Medlem 2006-01-04 00:52
 

grymt töntigt att skaffa barn. popjävel.

Medlem 2006-01-04 01:01
 

Någon borde göra en lista över alla textstölder denna man gjort sig skyldig till. DN:s recensent citerade raderna "den här natten kommer döda mig/om jag inte får va med dig" men verkade totalt omedveten om att de är direktöversatta från Lou Reed.

Medlem 2006-01-04 02:12
 

Håkan snattar upphovskyddade texter och musik, han delar filmjölk! RING ANTIPIRATBYRÅN!

Medlem 2006-01-04 02:36
 

fin recension. en förhoppnings viss väldigt bra skiva också. har ju inte lyssnat så där mycket än.

Medlem 2006-01-04 05:29
 

Jag gillar recensentens dygnsmetafor. Men vad blir Håkans nästa steg? En ny morgon?

För övrigt tycker jag att hans Big Star-tolkning (13)är hemsk, fattar inte varför alla gillar den. Arrangemanget är utslätat och sången försimplad jämfört med originalet. Att behålla engelska originalfraser när man inte lyckas hitta på rim som funkar på svenska är väl inte speciellt lysande. Särskilt som han inte tycks ha fattat att "paint it black" syftar på Stoneslåten (något som avslöjas av att han lagt in ett litet "att" före låttiteln).

Medlem 2006-01-04 08:36
 

Jag diggar omslaget!!

Medlem 2006-01-04 08:49
 

känns inte första raden i "jag hatar att jag älskar dig.." lite fade away med bruce? lite roligt med tanke på att en låt på skivan heter just så. den låten är i alla fall (förutom tretton) det enda jag har hört hittills, och jag kan nog säga, utan att blinka, att det är en av håkans fem bästa låtar – någonsin. jag fick en stor jävla klump i halsen från första tonen och den släppte inte förrns långt efter att låten hade slutat.

Medlem 2006-01-04 09:19
 

richardborg:

Är det Freddie som skriker sista orden i "Fade Away"? Det låter som Håkan tycker jag. Inte så jäkla snyggt hur som helst.

Carolina Setterwall Medlem 2006-01-04 09:37
 

Tror det finns en sida som listar alla Håkans "låtstölder". Kommer dock inte ihåg adressen dit.

Medlem 2006-01-04 09:50
 

""Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig" … Bara titeln säger mer än tusen ord. "

Titeln består ju i och för sig "nästan" av tusen ord.

"Jag Vill Ha Allting" är ju hur bra som helst.

I övrigt en jäkligt bra recension men jag skulle nog inte ge mer än 8, skivan är lite för ojämn.

Medlem 2006-01-04 09:56
 

klubbland och går vidare.

7/10.

Medlem 2006-01-04 10:38
 

Har aldrig fattat grejen med Hellström. Och kommer nog inte att fatta det efter detta "verk" heller. Har å andra sidan aldrig fattat grejen med Göötebååårggg heller. Fyllon på Masthuggstorget, goa gubbar och annan skit. Sveriges rövhål.

Medlem 2006-01-04 10:57
 

bra recension, bra skiva.

Men jag tycker inte "Fade Away" är särskilt dålig alls.

"Går Vidare" är den bästa låten Håkan gjort. Någonsin.

Teetee: Jag tror att den sidan har lagt ner. Men jag har en lista på typ 50 låtar Håkan har "snott" ifrån.

Medlem 2006-01-04 12:56
 

Kännde precis som Whiskeytown när jag hörde "Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig" första gången. Grymt länge sen jag blev så tagen av en låt.

Snygg recension me, fast borde den få så mycket som 9/10 när flera låtar passerar obemärkt förbi för recensenten?

Medlem 2006-01-04 13:00
 

Har bara hört big star-tolkningen, den är verkligen hemsk. Om man gillar den är man hjärtlös och kommer aldrig förstå sig på musik med känslor i.

Medlem 2006-01-04 13:31
 

Har svärt för Hellström på skiva. Det ska vara live annars stör jag mig bara på att han sjunger falskt. När han väl står där på scen är det omöjligt att inte älska allas våran Håkan.

Medlem 2006-01-04 14:50
 

nåt urtjatat. nåt falskt. nåt stulet. nåt värdelöst

Medlem 2006-01-04 15:04
 

arg skåning lyser inte lika starkt nu när mötörsågen är i farten. va?

Medlem 2006-01-04 18:38
 

mötörsågen: Det är ingen som har fattat grejen med dig heller.

Angående dygnsmetaforen så är den ju fin men den håler inte riktigt. "Det är så jag säger det" t.ex. är alldeles för spretig för att den ska kunna klassas som en "nattskiva".

Medlem 2006-01-04 18:56
 

Paul Ramone (vet Sir Paul McCarntney om att du snott hans alias?). Det finns inget att fatta med mig – bara att hålla sig undan när sågen går….hähähä!

Medlem 2006-01-04 20:10
 

Montag in my <3!

Medlem 2006-01-04 21:33
 

Fin recension av en riktigt bra skiva! Att Håkan lånar är ju ingen nyhet, grejen är att genom Hellströmsfiltret blir allt så makalöst sant och vackert att det inte spelar någon roll vart källan till låtarna kommer ifrån. Vissa artister försöker skapa något helt unikt som ingen varit i närheten av förrut, medan andra vill inspireras av andra artister och deras musik. Acceptera detta och Gå vidare!

Medlem 2006-01-04 22:38
 

Alister Grönkål= fantastiskt namn

Medlem 2006-01-04 23:03
 

Vem kunde ana att Hellström skulle få så högt betyg, ett mirakel.

Varför?

Medlem 2006-01-04 23:35
 

Med tanke på att öppningsspåret förtjänar ett -6 ungefär måste återstoden vara sjuhelvetes bra.

Medlem 2006-01-07 14:11
 

enligt min mening är det bara "klubbland" som tar mig med upp till skyarna på den här plattan. i övrigt visar hellström att han inte är kapabel till att spotta ur sig låtar till höger och vänster i tid och otid. han verkar tömma sig helt och hållet inför varje albumsläpp. inget fel med det dock, snarare att föredra.

gillar verkligen tanken med dygnsmetaforer, hur krystad den än må vara.

men "screamadelica" är väl ändå det bästa exemplet i det avseendet? förväntningarna, ruset och till sist avtändningen.

Medlem 2006-01-07 21:45
 

Riktigt bra skiva av en riktigt bra artist, om alla bara kunde släppa "stöld"-tjötet och lyssna på vad det är som kommer ur högtalarna skulle dom få höra svensk pop när den är som bäst.

Varning bara för kopieringsskyddet på skivan, visst går det att rippa ner den men filerna (WMA) fungerar inte i min MP3 spelare iallafall, vilket jag tycker e lågt, när jag betalat för skivan vill jag kunna lyssna på den i min MP3a oxå förstås:(

Medlem 2006-01-09 09:47
 

Klaatu & Teete:

Det fanns en sida med "inspirationerna", men den blockades bort, se: http://referenser.vintervila.se/

Medlem 2006-01-09 15:46
 

Bra recension f ö, men att läsa följande stycke känns tämligen respektlöst och pinsamt oinitierat.

"Fade Away med Freddie Wadling är nog det minst spännande som kommit från en skiva med Håkan Hellströms namn på omslaget. Kanske kan vi skylla det på Freddie Wadling."

Medlem 2006-01-22 13:12
 

byt ut ‘nåt lånat’ mot ‘nåt jävligt snott’ i titeln så det inte blir så jäkla missvisande.

Medlem 2008-08-15 16:17
 

Fade Away ÄR en skitbra låt! Freddie och Håkan är lika varandra men ändå varandras kontraster, sångmässigt. Detta skapar ett unikt vackert musikstycke utan att bli ansträngt eller fånigt.

Johan Oregistrerad 2010-05-19 05:40
 

[...] Nåt gammalt. Nåt nytt. Nåt lånat. Nåt blått. (album, cd)Håkan Hellström [...]

Tio år av Håkan Hellström | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-10-10 15:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig