dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Colder: Heat
Heat (CD) Colder
2005
Output Recordings
9/10

Ett glädjespridande blandband

Lyssna

Sök efter skivan

Fransmannen och filmmakaren Marc Nguyen Tan har en egen liten besynnerlig men älskvärd orkester, han kallar den Colder. Enmanbandets andra album heter ”Heat” och låter som det mest glädjespridande blandband du kan föreställa dig med överblivna låtar av akter som: Suicide, Pere Ubu, Talking Heads, Public Image Limited, Joy Division, Can och New Order.

Albumet innehåller en handfull låtar som Factory Records i början av åttiotalet skulle ha marknadsfört precis lika hårt som vilken annan tolvtummare eller fullängdare som helst från deras egna gedigna skivställ, så nedrans bra är det, faktiskt. Inledande ”Wrong baby” skulle faktiskt, med handen på det lilla hjärtat, kunnat vara engelska New Orders debutsingel, utan problem, men tänk istället Suicides aningen mer karismatiske Alan Vega vid mikrofonstativet istället för basgångaren Bernard Sumner.

Men det är i låten ”Downtown” jag tappar ut hela kulpåsen över vardagsrumsgolvet. För det är förmodligen den bästa jäkla låten som New York-duon Suicide aldrig spelade in under sin extraordinära karriär i slutet av sjuttiotalet. Marc tar här på sig Alan Vega-frisyren, fluffar till den med hjälp av hårsprayen han tidigare snattat av Beck, tar likaså på sig Alan Vegas enorma solglasögon och förlorar sig totalt i rollen som excentrisk frontman klädd i svart. Den här låten kan du faktiskt lura de flesta fanatiker av Sucide med, dom som alltså ännu är ovetande om Colders blotta existens. Det ekar även av den amerikanska duon tillika electronica-pijonärerna Silver Apples, vars två album från 1968 och 1969 farbröderna Alan Vega och Martin Rev låtit sig mer än bara inspireras av. (Två album som är så sorgligt bortglömda att de förtjänar en alldeles egen dag i den alternativa musikalmanackan).

Den underbara låten ”Losing myself” droppar fram som ett verkligt lyckat och dansant möte mellan Pere Ubu och Public Image Limited ur modern och tidsenlig tappkran, där sången tilldelats en oväntat inspirerad och trovärdig Lou Reed. Det låter även som om själva Beck haft att göra med mixningen av låten, eller så rullade han bara cigarretterna och tömde askkopparna. Marcs röst tilltalar mig verkligen, den är som sänd från de gamla New York-kvarteren och det gråmulna Manchester, det låter som om han tagit flyget mellan dessa två städer ett antal gånger de sista åren, karvat med sina tänder längs de gator och stigar där förebilderna knallat omkring på i vått och torrt, till och från replokalerna, de olika studiorna och pubbarna. All den smuts, glam, landsväg och nostalgi han fått i sig via sina resor har han sedermera kört i sin högmoderna matberedare hemma i Paris, för att sedan ställa in bakverket i sin gasugn, ut har denna krämiga pudding kommit. Smakar man på kakan så fylls gommen av nostalgiska smaker, men det störs man inte av, det här är nämligen 3 steg bakåt och 7 framåt och väldigt enkel matematik säger mig att den här skivan kommer att hålla betydligt bättre än många samtida gelikar.

För skivan känns efter ett intensivt lyssnande som en av de fräschaste och mest idérikt framtagna rätter som serverats på det musikaliska buffébordet inuti New Yorks hårt pulserande hjärta från det senaste året, med alla de välbekanta smakerna som återfinns i den nu väletablerade punksyntdansvågs-vinegrätten som har sitt högsäte i det amerikanska Äpplet. Men albumet innehåller inga överdrivna och utstuderade gitarrkaskader som ibland kan befläcka skjortärmarna inom genren, här är det mer sparsmakat, mer stil och finess, mer vett och etikett som prioriterats, enbart positivt om du frågar mig.

I ett spår som ”Tonight” är det byxvarm sjuttiotalsglamour som gäller, en fint svängande och tillbakalutad mörk discopastill kryddad med sval dub, låten kunde likväl vara signerad av krautrockarna i Can från sjuttiotalets mitt. Mot slutet av skivan dyker en del mer lunkande och smått introverta låtar upp, med mörka grooves och komplexa ljudmönster. Det blir flummigare och mer kreativt på något sätt, paletten innehåller många starka och påkostade färger, men det spretar aldrig så där krävande, springer aldrig iväg, påverkar inte slutomdömet.

Självklart låter det väldigt mycket Frankrike också, det är sofistikerat, kitschigt och välstädat, fluffigt och stilrent, snudd på kristallklart, som ett svävande skepp ute i den mörka rymden med några ensliga syntslingor så isande kalla att de skulle kunna vara hämtade från någon av vintergatans allra mest New wave-vänliga klubbar. Det är vemodigt också, på ett kyligt och kargt vis, som om tyska Kraftwerk stämt ett möte med David Gilmour kring åren 1973-75, för att be honom producera ett album som då befann sig i startgroparna tillsammans med oraklen Brian Eno och David Byrne. De ville spela in det här albumet tillsammans, på en nästintill tom bilparkering i utkanten av New York, nattetid med en ytterst sparsam belysning, gärna med nollgradig temperatur.
I min lilla värld så är det här en av årets skivor, förmodligen hamnar den också på min topp fem, risken är överväldigande stor, självklart borde titeln på albumet också ha varit: ”Music for carparks”.

Mikael Hammershöj

Publicerad: 2005-12-17 00:00 / Uppdaterad: 2005-12-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3536

19 kommentarer

Hoppsan.

Medlem 2005-12-17 00:01
 

Bra skiva och en bra recension.

Medlem 2005-12-17 00:28
 

Där satt den!

Medlem 2005-12-17 00:36
 

Hammershöj? Är det en översättning?

EvaEmma Andersson är faktiskt mer hiphop än somliga vill tro Oregistrerad 2005-12-17 00:44
 

EvaEmma, nej, det är ett danskt efternamn. Sök på Wilhelm Hammershöj på nätet, det är från honom namnet härstammar.

Medlem 2005-12-17 00:48
 

Aight, dude. Trodde bara du hette något helt annat. Men du kanske har blessats med två efternamn? Typ Mikael HH.

EvaEmma Andersson är faktiskt mer hiphop än somliga vill tro Oregistrerad 2005-12-17 00:53
 

Oh det här får kollas upp närmre. Mycket bra recension mikeyman!

Medlem 2005-12-17 00:56
 

EvaEmma: Kanske det ja:-)

Medlem 2005-12-17 01:02
 

Mmm, verkar lite som något man borde kolla upp.

Medlem 2005-12-17 01:34
 

men vilken butik jobbar han i?

Medlem 2005-12-17 01:38
 

White boys are so sexy

Legs so long and lean

Love those sprayed-on trousers

Love the love machine

My brother calls 'em rubble

That's my kind of trouble

My daddy warns me "no no no"

But I say "White boys go go go"

White boys are so lovely

Beautiful as girls

I love to run my fingers

And toes through all their curls

Medlem 2005-12-17 02:05
 

Kan musik bli vitare och killigare än så här?

Colder

Joy Division

New Order

Beck

Kraftwerk

Brian Eno

David Byrne

My fucking God

Medlem 2005-12-17 02:12
 

You got to be good,

you got to be strong,

you got to be two thousand places at once

Medlem 2005-12-17 03:17
 

Kulorna skall du nog behålla i påsen, Mikael.

Medlem 2005-12-17 12:26
 

Tung recension! i love it

Medlem 2005-12-17 13:18
 

17 namedrop!

Du kunde väl slängt in ett gäng till, va.?

Medlem 2005-12-17 15:03
 

fantastisk skiva. frågan är bara varför jag inte gått och lagt mig än.

Medlem 2005-12-19 08:07
 

"ör det är förmodligen den bästa jäkla låten som New York-duon Suicide aldrig spelade in under sin extraordinära karriär i slutet av sjuttiotalet" För Suicide släppte ju absolut inga skivor på 80-, 90- och 00-talet…

Medlem 2005-12-20 11:13
 

"För det är förmodligen den bästa jäkla låten som New York-duon Suicide aldrig spelade in under sin extraordinära karriär i slutet av sjuttiotalet."

Det var väl inte det som var poängen? Han menade väl helt enkelt att det är en låt som lät som suicide lät under 70-talet, inte någon av deras senare skivor?

Medlem 2005-12-20 18:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig