dagensskiva.com

48 timmar

Text

Google Music Search

Idag lanserade Google en särskild del av sökmotorn som bara är dedikerad till musik, Google Music Search.

Jag märkte det när jag skulle leta upp vilken Wu-Tang Clan-låt som rimligtvis borde följa i Topp 100 gangsta-tråden på dagensskiva.com. Högst upp i träfflistan fick jag då en träff på Wu-Tang Clan från Google.

Sökresultat för Wu-Tang Clan frå Google

Träffen samlar ihop skivor (med recensioner), låtar, webbplatser och köplänkar för artisten. Typ Froogle för musik.

Jag testar lite och gör en sökning på artistnamn (Jaga Jazzist) i Musicsearch. Det ger en träfflista med en träff som visar album från artisten (A Livingroom Hush, The Stix, Animal Chin, and more …) och låtar (Lithuania, Going Down, Airborne, and more …).

När jag testar vidare visar det sig att det egentligen är en sökning över tre kategorier: Artister, Album och Låtar. Och helt korrekt visar sökningen på Nirvana upp såväl Seattle-bandet som den usla brittiska psykedelian. Dessutom visar den upp 3 av 31 träffar på album (den självbetitlade Nirvana-samlingen, en skiva av Rahul Sakyaputra och en av Herbie Mann & the Bill Evans Trio. Vid varje skiva länkar den till tillgängliga recensioner av skivan samt lämpliga butiker för köp – såväl nedladdningsbutiker som sådana som säljer fysiska exemplar. Till sist hittar den 158 låtar (och visar även där 3) med matchande titlar, bland annat Robert Plants Nirvana.

Artistsidorna listar skivorna i mitten, en bild och relaterade länkar (en Google-sökning), nyheter om artisten (Google News-sökning), bilder (Google Images) samt diskussioner om artisten (Google Groups).

Skivsidorna listar länkar till en samlingssida med recensioner (om det finns några som Google hittat) och dessutom ett betygssnitt, köplänkar och låtar skivan innehåller.

Låtsidorna listar produktionsfakta samt länkar till texter (!) och köplänkar med pris utskrivet. Dessutom använder de brödsmulenavigering för att hitta bakåt (Artist › Skiva › Låt).

Jag måste ta reda på hur recensionerna listas, hur betyget aggregeras och hur automatiskt allting är. Det vore coolt och ett sant genombrott för microformat om de indexerar enligt hReview-formatet. (Men det gör de säkert inte.)

Ännu så länge finns funktionen bara på Google.com. Köplänkarna fungerar inte eftersom de endast går till den amerikanska affärerna (och i iTunes Music Store får man felmeddelandet att vald låt inte finns i butiken, fast den faktiskt gör det).

Kal Ström

Publicerad: 2005-12-15 19:28 / Uppdaterad: 2005-12-15 19:28

Kategori: Krönika

3 kommentarer

klart att istore inte är kompatibelt

Medlem 2005-12-16 14:25
 

helt värdelös, sökte på en känd artist och de kunde inte ens presentera fullständig diskografi. det saknades album och de låg inte i kronologisk ordning. bojkotta apotekarnes

Medlem 2005-12-16 15:09
 

[...] betala för en mp3:a tar ny fart. iTunes Store går bra medan tjänster som Google Music Search, som Kal testar, känns hyfsat bortglömt [...]

2005! | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-04-18 00:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig