dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Soultec Selected vol 1 – Mixed by Martin Brodin
Soultec Selected vol 1 – Mixed by Martin Brodin (CD) Samling
2005
Deeplay Soultec
8/10

Stämningsfull samling

Lyssna

Sök efter skivan

Nu när årets stora shoppinghögtid närmar sig med stormsteg dyker det som vanligt upp högvis med mer eller mindre krystat sammansatta ”Årets” och ”Best of valfri artist”-samlingar i skivbutikerna. Givetvis finns det undantag men i många fall är det väldigt uppenbart att deras enda syfte är att fylla på någons kassakista, inte att försöka skänka någon djupare musikalisk upplevelse åt köparen.

Soultec Selected vol 1 är, om inte den raka motsatsen till det, åtminstone bra nära. Den kommersiella delen är svår att undvika men här finns framförallt en uppenbar kärlek till musiken och målet att ge lyssnaren en upplevelse.

Samlingen är den första i en serie mixskivor från Malmöbolaget Deeplays underetikett Deeplay Soultec (DS) som startades tidigt i våras med syfte att ge ut mer technoinspirerad och udda house än på moderetiketten. Som sig bör är det bolagets grundare Martin Brodin själv som håller i spakarna här.

I många fall när det gäller samlingar med dans/klubb-musik har de som sammanställer dem försökt få med maximalt med heta eller exklusiva spår men gjort det på bekostnad av helhetskänslan. Brodin har struntat i nyhetshetsen, även om det finns med enstaka färskingar som rejält hypade Lindstrom och DS egen Dibaba, och istället fokuserat på att få ihop en enhet som fungerar både musikaliskt och inte minst känslomässigt.

Han flätar ihop DJ Gregorys grooviga discohouse med djupare stunder som Jussipekkas Forced, klassiker som Danny Tenaglia & Celedas Music is the Answer innan han avslutar i technoland med D’Malicious Alive. Och han gör det med en sådan finess att till och med en mixskiveskeptiker som jag bara kan applådera och jubla åt slutresultatet.

Soultec Selected vol 1 är nämligen inte bara ett snyggt sammansatt urval av låtar. Brodin visar att han behärskar både den tekniska delen av DJ-konsten, skivan är omärkligt ihopmixad i en enda mjukt flytande tagning, och det som är ännu viktigare. Förmågan att med musik bygga stämningar som passar för ändamålet och håller från första till sista ton.

Med Soultec Selected vol 1 och DS övriga släpp i åtanke är det bara att inse att det är något riktigt stort på gång nere i Malmö.

David Drazdil

Publicerad: 2005-12-08 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-23 20:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3525

6 kommentarer

svenskt dj-bajs

Medlem 2005-12-08 00:14
 

Ta med "arg skåning":s komentarer i er nästa "100 recensioner"-bok! Hon måste ju vara en av de skönaste här inne! Börjar alltid med att läsa hennes sammanfattning för att få lite grepp om vad som behandlas…

Medlem 2005-12-08 01:40
 

Sug röv!

Medlem 2005-12-08 11:24
 

menar du själva skinkorna eller brunögat?

Medlem 2005-12-08 12:06
 

riot: Haha, skivan är så pass dålig att i det här fallet blir det BRUNÖGAT.

Medlem 2005-12-08 12:11
 

Sån här musik är lurig… (vad det nu är för musik) Jag nöjer mig med Aphex Twin tills vidare! Är arg skåning en hon?

Medlem 2005-12-08 16:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig