dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Neutral Milk Hotel: In the Aeroplane Over the Sea
In the Aeroplane Over the Sea (CD) Neutral Milk Hotel
2005
Domino/Playground
10/10

Själterapi för tvåtusentalet

Lyssna

Sök efter skivan

Oh Comely, / I will be with you when you lose your breath
Chasing the only / Meaningful memory you thought you had left
With some pretty, bright and bubbly terrible scene / That was doing her thing on your chest
But oh, comely / It isn't as pretty as you'd like to guess

Det är få album som jag vill recensera såsom ”In the Aeroplane Over the Sea”. Det är också få album som jag känner mig mer ovärdig att recensera. Ett sådant här mästerverk ska recenseras av någon som kan namndroppa alla referenser som säkert finns här, men som jag själv inte har öra att finna; som kan jämföra med bandets tidigare alster och som framför allt har mer distans till det här än vad jag har. Ändå verkar det falla på min lott eftersom ingen velat skriva om albumet förut. Jag tar mig an uppdraget med vördnad, men misstänker att det kommer bli något av en hyllning istället.

För distans till detta är någonting jag fullständigt saknar. Få album har tagit sig in i min hjärna på det här sättet och obarmhärtigt rannsakat det den hittat. Få röster har kunnat förmedla den där nerven, slå an den där strängen som får en att vilja lyssna om och om igen. Du virvlar med i musiken, genom alla människors livsöden, alla känslor som serveras, inte på silverfat utan genom direkt injektion i dina vener. Jag har aldrig gått i terapi, men jag är ganska säker på att bekantskapen med Neutral Milk Hotel har givit mer än vad de flesta sessioner med en hjärnskrynklare skulle givit.

I öppnande ”The King of Carrot Flowers pt 1” börjar vi resan i barndomen. Jag ska akta mig för att citera för mycket nu, men det är väldigt svårt att förstå utan att höra eller läsa textraderna själv. Musiken är nog så vacker och innerlig, men det är framförallt texterna som har fängslat mig. Jeff Magnums gälla, intensiva men samtidigt sköra stämma sjunger om en allt annat än idyllisk barndom, om bråkande föräldrar och den där självkännedomen som aldrig riktigt ville infinna sig.

When you were young
You were the king of carrot flowers
And how you built a tower tumbling through the trees
In holy rattlesnakes that fell all around your feet

And your mom would stick a fork right into daddy's shoulder
And your dad would throw the garbage all across the floor
As we would lay and learn what each other's bodies were for

Det är svidande direkt men ändå poetiskt språk som aldrig lämnar mig oberörd, oavsett hur många gånger jag lyssnat på låtar som ”Holland 1945” eller ”In the Aeroplane Over the Sea”. Berättelsen om flickan som begravdes bredvid sin syster i krigets Holland men som lever vidare i en liten pojke i Spanien. Jag kan inte heller få nog av Jeffs beskrivning av den där den stillsamma euforiska vårkänslan.

Efter inledningen fortsätter resan i Neutral Milk Hotels värld. Här avhandlas allt från kristendom, krig och livsglädje. Alltid med en poetisk svärta och totalt brist på distans, för varför behövs distans? Ibland är det så otroligt skönt att bara kunna kasta sig in i ett hav av känslor och bara känna huden knottra sig i den där höga tonen i ”Oh Comely” eller dansa till det knastriga draget i ”Holland 1945”. Utan någon ironisk touch eller någon avsikt att stryka medhårs och dölja musikens budskap.

Och musiken? Musiken är egentligen ganska enkla gitarrbaserade komp, med inslag av blås, en underbart ljudande såg (titelspåret) och – i det instrumentala obetitlade spår 10 – säckpipa. Skivan präglas dock av en medveten (antar jag) underproduktion så ljudet låter knastrigt och ibland nästan påfrestande intensivt. De akustiska gitarrerna mullrar på bassträngarna och trummorna låter som massiva åskmoln i bakgrunden, lite grann som i The Bear Quartets stökigaste ljudlandskap. I början tyckte jag att ljudet var lite väl huvudvärksframkallande men efter ett par lyssningar kom jag fram till att låtarna skulle vara alldeles för platta och oskyldiga utan den produktion de fått. Dock är grunden som sagt den akustiska gitarren och det är inga oskyldiga fingerplock vi pratar om då, utan snarare frenetiska hackningar som i ”Two Headed Boy pt 1″. Allting bidrar till den fulsnygga och intensiva helhet som ”In the Aeroplane Over the Sea” är.

När jag har lyssnat igenom skivan känns det som att den har gått igenom varje känsla jag har i mitt register och fått mig att tänka på saker som varit undangömda långt bak i mitt inre. Vi vandrar tillbaka till familjen i sista låten ”Two Headed Boy pt 2”. Familjen där vi alla egentligen började från början, som vi både älskat och hatat åtskilliga gånger. Den handlar om förlåtelse, den handlar om ånger. Den är bitter samtidigt som den ger mig löften om att allting nog kommer ordna sig till slut.

Daddy please hear this song that I sing
In your heart there's a spark that just screams
For a lover to bring a child to your chest that could lay as you sleep
And love all you have left like your boy used to be
Long ago wrapped in sheets warm and wet

[...]

And when we break we'll wait for our miracle
God is a place where some holy spectacle lies
And when we break we'll wait for our miracle
God is a place you will wait for the rest of your life

Oskar Johansson

Publicerad: 2005-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2005-11-26 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3510

23 kommentarer

"huvudvärksframkallande" är nog det enda jag kan hålla med om.

Medlem 2005-11-26 00:41
 

Grym skiva!!!

Bra recension

Medlem 2005-11-26 01:11
 

Har inte läst recensionen än men det är FAN på tiden att nån skriver om den här fantastiska skivan. Den är ju så jävla bra!

Medlem 2005-11-26 01:40
 

JAA! Den här skivan är grym.

Medlem 2005-11-26 01:53
 

Mitt absoluta favoitalbum från den senaste tioårsperioden. Helt fenomenal!

Medlem 2005-11-26 04:16
 

så jävla rätt betyg.

Medlem 2005-11-26 08:58
 

trevliga recensioner de senaste dagarna. igår orange juice och idag det här.

Medlem 2005-11-26 12:00
 

Japp, grym skiva.

En liten kommentar: det är inte säckpipa på spår 10, det är ett skumt instrument jag inte vet namnet på, men det påminner om melodica i konstrumktionen då man blåser i det och spelar tonerna med tangenter. Rent utseendemässigt var den dock större, och klumpigare. Någon annan kanske vet vad instrumentet kallas?

Medlem 2005-11-26 12:05
 

plagsamt OVERSKATTAD SKIVA. kom igen, for fan. det ar ett indieband. ingen javla gubbe fran amerika. bra, men thats it. schopp.

Medlem 2005-11-26 13:39
 

det bästa är att brorsan slarvade bort mitt ex av den hära.

Medlem 2005-11-26 13:46
 

Och så länkar vi till recensionen av trummisen Jeremys nya projekt A Hawk and a Hawksaw: http://www.dagensskiva.com/index.asp?datum=2005-7-13

Medlem 2005-11-26 13:52
 

jag kan bara hålla med! det här är världens bästa skiva. bra recension var det också.

Medlem 2005-11-26 17:15
 

världens bästa album. därmed inte direkt otippat att cassius ogillar det.

Medlem 2005-11-26 18:10
 

Marginalkommentar: kunde inte recensionen varit lite längre? Bara en sida till eller så.

Medlem 2005-11-26 18:14
 

Bästa skivan sen Surfer Rosa. Lång recension, på gränsen till för lång. Nej, över gränsen faktiskt.

Medlem 2005-11-26 18:35
 

alltså är denna skiva från 2005 så heter jag ove

Medlem 2005-11-26 21:32
 

absolut en stor favorit!!

Medlem 2005-11-26 22:54
 

Nu hänger jag inte med, min skiva är från 1998. Är det ett nysläpp?

Medlem 2005-11-26 23:09
 

Nej, men lördag…

Instämmer i hyllningskören, Fantastisk platta.

Medlem 2005-11-26 23:13
 

ja, det är ett nysläpp på domino

Medlem 2005-11-27 13:20
 

CD/2005? as if

Medlem 2005-11-29 13:18
 

man tycker ju att någon som varit här så länge som alternative carpark borde ha koll på att lördagar är till för GÄSTRECENSENTER, och de kan recensera vilka skiva mellan himmel och jord som behagar dem, oavsett när den är släppt.

pinsamt!

Medlem 2005-12-07 20:32
 

Nej Cassius, den är inte överskattad. det är verkligen en fantastisk skiva, om du inte har insett det än har du verkligen missat nåt.

Okej recension, men du kunde ha citerat titelspåret också när du ändå var i farten. Texten till den är tamefan en av dom bästa texterna någonsin.

Medlem 2005-12-26 21:49
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig