dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sunn 0))): Black One
Black One (album, cd) Sunn 0)))
2005
Southern Lord/Southern
8/10

Det nya svarta

Lyssna

Sök efter skivan

”Black One” har ofta kommit på tal när extrem musik har diskuterats i min närhet senaste tiden. Någon gång har den till och med spelats på en förfest och där mötts med oförstående skratt. Sunn 0))) är inte något band som går hem i de breda folklagren, det är ett som är säkert.

Greg Anderson och Stephen O'Malley återfinns vanligtvis i Goatsnake och Khanate, band som inte är kända för att hasta fram med sin musik. Men oavsett dessa bands kvaliteer är det med Sunn 0))) som de båda herrarna kommer att bli ihågkomna i framtiden. Med rätta.

Många band hävdar att de bryter ny mark och tänjer gränser. Floskler som dyker upp i var och vartannat bands biografi. Det är därför skönt att möta ett band som verkligen backar upp de orden. Sunn 0)))s låtar avviker verkligen från traditionellt låtsnickeri, men så består musiken mest av enormt distade gitarrer och lågfrekventa basljud.

Låtarna når gärna upp till tiominutersstrecket, men det är faktiskt inget som ligger dem till last. Repetitio mater studiorum est sägs det och här lär vi oss verkligen något. Faktum är att det repetitiva draget i låtarna närmast är att beteckna som en förutsättning, nyanser som nöts in, sakta men säkert. Och till slut klarnar det.

I jämförelse med det övriga materialet på skivan inleder ”Black One” verkligen publikfriande. ”It Took the Night to Believe” är en låt på knappt sex minuter som med sin karga black metal-slinga sticker ut en aning. Förvänta er inget melodiöst, snarare atonalt. Men effektfullt är det.

I ett hänseende är de påföljande låtarna en transportsträcka till fantastiska avslutningen med kvartslånga ”Báthory Erzsébet”, men ändå inte. Här finns ett meditativt lugn som i lugn och ro för lyssnaren framåt, sävligt och bekvämt. Inga tvära kast, det är bara att flyta med och njuta av åkturen. Frånvaron av trummor gör åkturen än mer behaglig. Här och där dyker det upp ljud som bryter av och som skapar stämningar som får håren att resa sig.

Men det är på ”Báthory Erzsébet” som det verkligen kulminerar. De första sju minuterna består av något som låter som spänningar från gitarrerna och en avlägsen kyrkklocka, ett inslag som får mig att tänka på Black Sabbaths titelspår från debutskivan. En helt logisk koppling, då det är i den mer traditionella doomen som Sunn 0))) har sina rötter.

Men det som verkligen utmärker låten är sången. Gästsångaren Malefic placerades för att uppnå rätt klaustrofobiska stämning i en kista som sedan lastades in i en Cadillac Hearse. För att citera biografin: ”The result is truly suffoating and disturbing!” Sången som fått en enorm aura av reverb är karg, men det som verkligen skapar stämningen är Malefics andetag som dyker upp alldeles lagom subtilt mellan verserna eller vad man ska kalla dem. Fantastiskt.

Är det tänkt att ”Black One” ska följas upp med en tvåa på samma sätt som ”White1″ är det bara att tacka och ta emot, hålla sig i skinnet till dess och hoppas att den är lika bra som ”Black One”. Tur är att ”Black One” kräver sin tid och inte är något som man varken tar till sig eller blir av med speciellt lätt.

Tomas Lundström

Publicerad: 2005-10-26 00:00 / Uppdaterad: 2009-07-24 12:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3476

27 kommentarer

ärligt talat förstår jag inte vad det är 'sunn0)))' bryter för mark. kanske skivan hade passat som soundtrack till david lynch's eraserhead men det blir bara så löjligt att avstå från melodier(och t.om. rytmer) för att bryta mot regler och mallar. jättehäftigt, verkligen..

Medlem 2005-10-26 00:14
 

"Gästsångaren Malefic placerades för att upnå rätt klaustrofobiska stämning i en kista som sedan lastades in i en Cadillac Hearse. För att citera biografin: "The result is truly suffoating and disturbing!" Sången som fått en enorm aura av reverb är karg, men det som verkligen skapar stämningen är Malefics andetag som dyker upp alldeles lagom subtilt mellan verserna eller vad man ska kalla dem. Fantastiskt."

Stor humor.

Medlem 2005-10-26 00:24
 

hm, iofs blir man nästan livrädd av att lyssna på den här skivan under en regn-natt som den här.

Medlem 2005-10-26 00:46
 

är de lika "bra" som på roskilde? Isf hoppar jag denna skivan.

Medlem 2005-10-26 02:36
 

verkligen kul att se den här skivan recenserad! Sunn O)))s malmöspelning är något av det mest minnesvärda jag sett i konsertväg. nu har jag iofs inte hört Black one ännu men som ett svar till gusc kan sägas att det bara finns ett sätt att lyssna på Sunn O))): genom att lägga sig ner och fokusera helt på musiken.

Medlem 2005-10-26 09:35
 

Har aldrig hört talas om skiten äns.

Mer Punk Ska HC

Medlem 2005-10-26 09:43
 

jag hade en viss respekt för Sunn O))) innan jag såg dem på Roskilde. men iklädda munkkåpor och extremt melodramatiska poser gick det inte att ta en timmes monotont muller på allvar. det blev löjligt på ungefär samma nivå som när Bruce Dickinson i Lisbeth-frisyr och tights hoppar omkring framför ett monster och sjunger om indianer.

Medlem 2005-10-26 09:49
 

Jag var på Roskilde men såg inte Sunn0)))), och det är jag nästan lite nöjd med efter att ha lyssnat på den här skivan.

Medlem 2005-10-26 11:33
 

Hur uttalas namnet egentligen?

Medlem 2005-10-26 12:05
 

mongos dream: Olika alternativ förekommer. Har hört både "Sunn" och "Sunno", men även "Sun Circles Earth", som på något sätt verkar rimligast.

Tomas Lundström Redaktionen 2005-10-26 12:13
 

Räknas inte "The Grimmrobe Demos" till den officiella diskografin?

Sen finns det ju ett gäng remixar och annat också.

se: http://www.ideologic.org

Ang. uttalet så har jag ingen aning men det skrivs ju med en nolla och inte ett O.

Medlem 2005-10-26 12:40
 

det är väl bara Sunn, då namnet är taget från förstärkarna av samma märke?

Medlem 2005-10-26 12:42
 

svenke: jag valde bort den och "00 Void" då jag inte var säker på om de var fullängdare. Brukar ha som praxis att lista enbart fullängdare.

Tomas Lundström Redaktionen 2005-10-26 12:44
 

Lundström: Ser inte riktigt hur Sun cirles earth skulle kunna vara rimligast? Fast musiken är ju onekligen ganska orimlig och det är kanske det du syftar på?

Medlem 2005-10-26 12:49
 

Ja, det är ju svårt att veta vad som ska räknas som fullängdare med denna grupp. Beror ju helt och hållet på hur man definierar fullängdare.

Verkar som om daflos har rätt om uttalet enligt intervjun som är med på The Libations of Samhain.

Medlem 2005-10-26 12:55
 

mongos dream: snarare att musiken och hela konceptet är väldigt genomtänkt så även namnet antar jag. Men som sagt, olika varianter förekommer.

Tomas Lundström Redaktionen 2005-10-26 12:56
 

Käften, för fan!

Medlem 2005-10-26 12:57
 

svenke: där ser man. bra att uttalet blev utrett till slut. och lite synd att det inte var mer genomtänkt :).

Tomas Lundström Redaktionen 2005-10-26 13:01
 

Jag gillar det här. Det får mig att bli lugn och trött och sömnig. Upptäckte dem på Roskilde av en slump när jag låg i gräset precis utanför och just blev så vansinnigt avslappnad. Jag har "Flight of the Behemoth" och hade nog inte tänkt mig något mer, men det här var en så bra recension att jag kanske slår till ändå. Musikens motsvarighet till kosmisk grundstrålning, som de så träffande beskrev dem i Roskilde.

Medlem 2005-10-26 14:30
 

Bra rec! Och då syftar jag inte enbart på betyget ;)

Utsökt skiva, fenomenalt "band".

Medlem 2005-10-26 20:33
 

Ville bara säga att det heter "Repetitio est mater studiorum" och inte med "est" efter "studiorum".

Men jag kanske misstolkade, eller nåt.

Medlem 2005-10-26 21:46
 

Zorro!: Tror båda funkar faktiskt, olika skolor eller något. Har i alla fall stött på båda.

Tomas Lundström Redaktionen 2005-10-26 22:17
 

Julian Cope skriver också kul

http://www.headheritage.co.uk/unsung/albumofthemonth/422

Medlem 2005-10-26 22:39
 

Jag har alltid kallat dem 'sun orbits earth' men har för det fått utstå spott och spe.

Klart 00 Void ska vara med, det är ju deras bästa skiva tillsammans med Black One. Flight of the Behemoth är också tjusig, men mest tack vare de avgrundsdjupa bastoner som finns där (jag är lätt att imponera på).

White1 är däremot riktigt dassig, lite buskis. White2 är rätt bra visserligen, men aldrig har Sunn0))) så kompletta som här. De levererar för första gången exakt ett sådant ljud som man förväntar sig när man ser dem äntra scenen i grimmrobes.

Lite besviken över att där inte nämnde ett ord om de grymma medmusikerna de plockade in här, som Oren Ambarchi och John Weise. Jesus, bara de två gjorde ju att skivan är ett köpmåste.

Medlem 2005-10-27 00:28
 

Råkade visst glömma ett 'låtit' där i inlägget.

Medlem 2005-10-27 00:29
 

Julian Cope? Han har enbart gästat Sunn 0))) några gånger… Varför nämns han här? :)

Stephen O'Malley skriver också: http://www.ideologic.org

Medlem 2005-10-27 00:36
 

Malefic är även hjärnan bakom betydligt mer intressanta Xasthur. Thomas borde ta och recca nåt med dem istället för denna vidriga hype.

Erik Oregistrerad 2007-05-11 15:11
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig