dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Love Olzon: Skärsände
Skärsände (CD) Love Olzon
2005
another.records/V2
8/10

Apokalyptisk frihet

Lyssna

Sök efter skivan

Människor som lever i väntan på det stora stupet säger sig ibland vara fria. Allt annat har blivit oviktigt än att just härda ut i dödsskuggans dal. Eller så kan den största ofrihet i ett fängelse vara den största frihet en människa upplevt. Sartres fängelsevistelse hos Gestapo under andra världskriget tillhör den senare kategorin.

Och vad kan passa bättre som genre i den där märkliga friheten än blues. Snart sveps vi bort, men i väntan på Godot kan vi släpigt beskriva ögonblicken som passerar revy i livets teater.

Love Olzon är tillbaka. Önskad och behövd. Ändå sänkt. Dov. En märkligt avslappnad blues som är svår att nå. Hjärtan som gått i stå. Själar som delats. Ond bråd död. Love Olzon är nog mer svårmodig än någonsin, samtidigt lättare till sinnet, som om han accepterat sitt öde. Han är som om arbetarna på bomullsplantagerna sjungit skillingtryck och mordballader till sina bluesmelodier.

Samtidigt finns den gamle Olzon där i låten Söndag morgon”. En melodi där kärleken och det, av dyrare IKEA-möbler, doftande sovrummet ljussätts av en svag höstsol.

Love Olzon är viktig för svensk musik. Han är utan tvekan en låtskrivare som fångar sina egna och samhällets känslomässiga trender. Enkla ibland omelodiösa gitarrlåtar tragglas med Love Olzons ibland ointressant släpiga röst. På ”Skärsände” får dessutom både trumpet och saxofon vara med.

En skiva för hösten och höststormarna. En höst som är varm och skön tack vare klimatförändringar. Fri i väntan på.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2005-10-17 00:00 / Uppdaterad: 2005-10-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3467

5 kommentarer

Jävligt bra skriven recension! Dessutom trevligt med en artist som känns lite intressant. Det har varit ont om det här ett bra tag nu.

Nu väntar vi bara på cardigans, neil young, ryan adams och kjellvander. Do it!

Medlem 2005-10-17 00:11
 

Lite synd att man inte kan provlyssna på den här skivan på hans hemsida.

Medlem 2005-10-17 10:56
 

men enemhå då?

Medlem 2005-10-17 14:04
 

Ah, kom igen nudå Peter, "gitarr låtar" vet ju både du & jag att det inte heter.

Haha.

Medlem 2005-10-17 20:45
 

Ojojoj. Tack för att du uppmärksammade oss på den där särskrivningsfadäsen. Undrar hur den slank igenom i 22 timmar.

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-10-17 22:29
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig