dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Rosie Thomas: If Songs Could Be Held
If Songs Could Be Held (CD) Rosie Thomas
2005
Sub Pop/Border
8/10

En sångfågel som har växt

Lyssna

Sök efter skivan

Hon kallas här för Sverigefavoriten. Och det är inte så konstigt. Rosie Thomas har sedan 2002 skämt bort oss med två fantastiska album; ”When we were small” och det nästan lika bra ”Only with laughter can you win”.

Nu kom den så, den tredje efterlängtade plattan ”If songs could be held”. På väg till skivbutiken var jag en aning skeptisk. Det var svårt att tro att Thomas skulle kunna överträffa det hon presterat tidigare. När jag så kom hem och tryckte in skivan i min stereo slog det mig hur obefogad min skepsis var.

”If songs could be held” har allt som de två föregångna skivorna har, och lite till.

Även denna gång får vi levererat poetiska texter blandade med countryinspirerad, skön musik och Thomas renklingande röst. Hon framför proffsigt bitterljuva texter som i ”It don't matter to the sun” och vidrör dig på ett plan som få artister lyckas med.

It ain't gonna stop the world
If you walk out that door
The same world just keep spinning round, spinning round
Like it did the day before
Cause to them it makes no difference
It just keeps on keeping time
So it ain't gonna stop the world no no
But it will be the end of mine

Thomas har växt som artist och blommar under många spår på ”If songs could be held”. Mest har hon växt som låtskrivare. Dock är ovan citerade text från ”It don’t matter to the sun” samt spår 6, ”Let it be me”, inte skrivna av Thomas själv.

Låtföljden är bra och den enda egentliga nackdelen är att det kanske kan blir lite för slött på sina ställen. Det hade inte skadat med någon mer låt liknande spår 2, ”Pretty dress” som är åt det popigare hållet. Denna tillsammans med ovannämnda ”It don't matter to the sun” samt ”Say what your want” utgör albumets höjdpunkter.

Man skulle nästan kunna tro att Thomas har upplevt den svenska hösten. Skivan är i alla fall som klippt och skuren för den och det är ett briljant drag att släppa albumet nu när den nalkas, även om det var medvetet eller ej. Det är sådant som vi uppskattar. Det är sådant, som att släppa en skiva rätt i tiden, som gör att vi älskar det Rosie Thomas ger oss. Det är sådant som gör att hon blir det våra kritiker kallar henne. Sverigefavorit.

Linda Kante

Publicerad: 2005-10-15 00:00 / Uppdaterad: 2005-10-15 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3460

2 kommentarer

meh. Igen! Och så tätt inpå förra recensionen. Aja.

Medlem 2005-10-15 00:37
 

Plötsligt i Vinslöv, F1 och lundensare! Det finns onekligen hopp om framtiden. Själv tycker jag att skivan är platt. Inte tillräckligt mycket engelsk heroinrock från 1970 för mig.

Medlem 2005-10-15 00:52
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig