dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Club Killers: Two Nights With
Two Nights With (CD) Club Killers
2005
Debaser Recordings/Burning Heart
6/10

Big up Viktor och Gustav

Lyssna

Sök efter skivan

Club Killers är en klubb som är ett band med fler medlemmar än någon klarar att räkna. Dessutom med fler gästsjungande popsångare (och sångerskor) än vad som borde vara lovligt. Men mest av allt är det här Viktor Brobackes och Gustav Bendts kärleksbarn. Skivan ”Two Nights With” är resultatet av en brinnande kärlek till reggaemusiken inklämd på en blänkande cd-skiva.

Kvällar med Club Killers brukar omtalas med ett lyckligt skimmer i blicken. Själv har jag bara lyckats se dem en gång. På Hultsfredsfestivalen härom året. Då skrev jag att alla i publiken förmodligen var åtminstone lite upp över öronen förälskade i fantastiska Anna Maria Espinosa. Bandets primadonna och mest glittrande stjärna. Hon är sångerskan på första singeln ”Boy I've Got a Date”, låten som Alton Ellis gjorde i original (fast som ”Girl I've Got a Date” då). Kanske inte det mesta självklara valet ens med Anna Maria vid mikrofonen.

Nu spelar det där med singelval förmodligen ingen större roll för den här skivan. Den är framför allt ett fint ljudminne av magiska kvällar. Något för alla som funnit eller mist någon en kväll på Debaser (där bandet spelar hyggligt regelbundet) eller ute i landet (där de spelar mindre ofta). Den här skivan är först och främst för de som vill och kan säga: ”Jag var där”.

Inte så att den inte har något att erbjuda andra. Det har den. Men det är faktiskt bara en samling söta covers (med ett undantag). Fina tolkningar av fina standards. Framförda med kärlek, värme och respekt. Kanske en ingång till vidare lyssning i reggaearkiven för vänner av Håkan Hellström, Moneybrother och Weeping Willows. Jag tror att det är framför allt vi som gillar någon av gästerna sedan tidigare som kommer att uppskatta det här.

Jag önskar verkligen att Magnus Carlson hade låtit bli att sjunga en Morrissey-låt. Det är så förutsägbart att mina dator går ner i vila (och dessutom gillar jag inte Morrissey ens i baktakt). Jag vet att han kan bjuda på underbart blå reggae om han bara vill.

Hur mycket jag än gillar den här skivan kan jag inte komma ifrån att det är tillsammans med publiken framför scenen som jag gillar Club Killers mest. Till skillnad från det första smakprovet ”Some of Them a Bawl” som kom med en cd tillsammans med tidningen Sonic klarar albumet nästan att ta mig ända dit. Till metrarna framför scenen med strupen full av sång och ett lyckligt skimmer i ögonen.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2005-08-31 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-05 11:26

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3398

14 kommentarer

De är grymma live. Ska nog skaffa skivan också.

Medlem 2005-08-31 00:10
 

Sing Your Life är en Morrissey låt, inte en Smiths låt.

Medlem 2005-08-31 00:11
 

Gecko: Jag borde ha kollat upp det. I stand corrected.

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-08-31 00:14
 

natt två var otrolig … men jag känner inte igen den på skivan ändå.

Otroligt snyggt skivomslag också.

Medlem 2005-08-31 06:35
 

Jag är skeptisk.

Medlem 2005-08-31 08:40
 

jo, det är underbart live. en kväll på debaser är en kväll i himmlen. hon sjunger såå vackert, trodde visserligen det var ska men genresnacket spelar mindre roll.. Club Killers är kärlek och jag ska KÖPA skivan..

Medlem 2005-08-31 10:11
 

Fan, jag måste verkligen se dom live nån gång.

Jag kommer nog köpa den här.

Medlem 2005-08-31 12:45
 

men vafaaan! Opeth's nya släpps idag och den är INTE dagens skiva? men se goddag då.

Medlem 2005-08-31 13:33
 

Är du i sthlm en sista onsdag i månaden är det bara att svänga förbi debaser så står de där på scenen.

Medlem 2005-08-31 14:17
 

pinsamt coverband

Medlem 2005-08-31 19:34
 

Nja, när det kommer till att vara pinsam så dom ligger väl i lä jämfört med dig i alla fall.

Du som fäller kommentaren "tråkig göteborgsrock" när folk ska lista den bästa låten tagen från ett soundtrack till en film.

Släpps skivan idag? Ginza säger det, CDON säger nåt annat och Burning Heart säger nåt tredje.

Medlem 2005-08-31 22:22
 

"…så ligger väl dom i lä…"

Ska det givetvis stå.

Medlem 2005-08-31 22:23
 

Marcusofadown: Skivan ska enligt uppgift ramla in vilken dag som helst. Så en recension dröjer lite.

Tomas Lundström Redaktionen 2005-08-31 22:26
 

Trip Fontaine: Releasefesten är på Debaser idag i alla fall. Burning Heart uppger dessutom två datum – det ena idag, det andra senare.

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-08-31 22:45
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig