dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sufjan Stevens: Illinois
Illinois (CD) Sufjan Stevens
2005
Asthmatic Kitty/ Rough Trade
8/10

Skrytverk

Under femtio år ska Sufjan Stevens ge ut en skiva för varje amerikansk stat. Med tanke på den ambitionsnivå han satt genom ”Michigan” och ”Illinois” tror jag inte en sekund att han lyckas. Vill han däremot testa ett marknadsföringstrick så har han lyckats. Det senaste verket, nummer två i ordningen med geografiska skivor, är ett extremt ambitiöst projekt. Tjugotvå spår på en timme och en kvart berättar historier om städer, personer och händelser i staten Illinois. Det har krävts ett rejält researcharbete och med tanke på att Stevens enbart besökt Chicago tidigare och inte visste mycket om staten alls så är det beundransvärt.

”Illinois” är ett riktigt skrytverk. Stevens hanterar inte mindre än tjugotre instrument och kommenterar det själv med ett ”Oh Lord, help us!”. Han flexar med att ha skrivit alla arrangemang själv, ”painstankingly”, och han har gjort det väl. Skivan är teknisk och välarrangerad. Körerna på ”Chicago” och ”The Tallest Man, The Broadest Shoulders” bär fram en melodi som nästan försvinner i arrangemang. Men Stevens viskande sång och de stora men lågmälda körerna bygger tillsammans med kvartetten The Illinoisemakers, tidigare Michigan Milita, högtravande och ambitiösa verk som när det kommer till kritan känns både små och introverta.

De stora berättelserna om de stora männen, de stora händelserna och de stora städerna hamnar på en vardagsnivå, tar formen av barndomsminnen och blir nära och personliga. Och även om han gömmer sig bakom stora berättelser handlar allt i slutändan ändå om Steven själv.

Den svidande vackra balladen ”John Wayne Gacy, JR.” väcker på ett otäckt sätt en sympati för seriemördaren John Wayne Gacy och Sufjan Stevens hittar mycket hos sig själv i berättelsen.

And in my best behavior
I am really just like him
Look beneath the floorboards
For the secrets I have hid

”Casimir Pulaski Day”, som lånat titeln av den årligt återkommande hyllningsdagen för den polske frihetskämpen Kazimierz Pulaski, är om möjligt ännu vackrare, sorgligare och klarsynt.

All the glory that the Lord has made
And the complications when I see His face
In the morning in the window
All the glory when He took our place
But He took my shoulders, and He shook my face
And He takes and He takes and He takes.

Den mastiga speltiden, körerna som aldrig riktigt tillåts ta i, arrangemangen som döljer melodier, de överlånga, pretentiösa titlarna, till exempel ”THE BLACK HAWK WAR, or, How to Demolish an Entire Civilization and Still Feel Good About Yourself in the Morning, or, We Apologize for the Inconvenience but You're Going to Have to Leave Now, or, 'I Have Fought the Big Knives and will continue to fight them until they are off our lands!'” som en annan sjuttonhundratals-roman, eller tre, förändrar inte det faktum att Stevens är en oerhört begåvad textförfattare och musiker och vet hur han ska förvalta sin talang.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2005-08-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-05 09:13

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3380

15 kommentarer

först…vad nu det skall tjäna till

Medlem 2005-08-16 00:10
 

Kul att ni publicerar en gammal recension…

Sufjan Stevens är väldigt duktig.

Medlem 2005-08-16 00:26
 

Skivan heter "Illinois" och inget annat.

The lyrics in pop songs seem to describe my life uncannily accurately Oregistrerad 2005-08-16 02:35
 

Kan tipsa om en bra fansida också, nystartad men väl uppdaterad: http://allgoodnaysayers.net

The lyrics in pop songs seem to describe my life uncannily accurately Oregistrerad 2005-08-16 02:40
 

Seven swans var ruggigt bra så det skall bli kul att träffa honom i höstrusket igen. Tack för skiv- och länktipset ovan.

Medlem 2005-08-16 09:00
 

"Seven swans" är en platta med bättre melodier och mindre arrangemang. Sufjan är som bäst när han koncentrerar sig på låtarna och melodierna till enkelt banjokomp och indre dränker låtarna i arrangemang.

Medlem 2005-08-16 10:34
 

Vid en första genomlysning på 'illinoise' så håller jag med Hilly. Det nakna, avskalade var ju just det sköna med 'seven swans'. Men jag skall nog bli kompis med den här orkestrerade plattan tids nog. Det finns ju en hel drös låtar iaf…

Medlem 2005-08-16 10:49
 

ärligt, det här var det dummaste som nånsin skrivits på dagensskiva:

Den svidande vackra balladen "John Wayne Gacy, JR." väcker på ett otäckt sätt en sympati för seriemördaren John Wayne Gacy och Sufjan Stevens hittar mycket hos sig själv i berättelsen.

HAHAAAAAAA MARIA FÖR FAN! Har du kört en plockepinnsticka från öra till öra?? :D

"Sufjan Stevens hittar mycket hos sig själv i berättelsen." Asså? Hehehahahaa

Medlem 2005-08-16 12:08
 

Vet inte om ni tänkt på det men 2.37 in i tredje låten, dvs titelspåret Come on! feel the Illinoise, låter det exakt som the Cure i ''close to me''. Jag vill inte dra några galna slutsatser utifrån detta som Maria kanske skulle ha gjort men visst är det en klar flört med robert smith som gjorde något så bra till något sååå dåligt…

Medlem 2005-08-16 14:15
 

Upprepar vad någon ovanför sa: skivan heter "Illinois" och inget annat.

För övrigt är den ljusår bättre än "Seven swans". Punkt.

Medlem 2005-08-16 20:01
 

Tänk om han verkligen kommer släppa en skiva för varje delstat och med bra kvalité rakt igenom. Vilken grej liksom.

Jag har aldrig lyssnat på Sufjan Stevens men han är säkert bra.

Medlem 2005-08-16 20:22
 

Sufjan är en skojig prick. Bra låtar gör han också.

Medlem 2005-08-16 21:23
 

På vissa håll står den listad som "Illinoise", men mycket riktigt heter skivan "Illinois" och inget annat, enligt alla pålitliga källor.

Medlem 2005-08-16 23:58
 

kom igen laser-sne-allan. Lysna på låten. Fantastisk liten sak. Efter förstår du precis vad Maria menar. Grym skiva som når upp till samma nivå som Michigan.

Medlem 2005-08-22 14:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig