dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Svenska Akademien: Resa sig opp
Resa sig opp (CD) Svenska Akademien
2005
SwingKids/Border
6/10

Mer av samma

Lyssna

Sök efter skivan

Tredje gången gillt för skånska reggae-kollektivet Svenska Akademien. Och djupare ner till rötterna.

Steget mellan debuten och förra albumet innebar fler människor och fler instrument. Mer organisk musik och mer baktakt av gammalt snitt. Tajt samspel och fler röster flyttade in livespelningarna på skiva. Eller åtminstone nästan.

På ”Resa sig opp” har Svenska Akademien inte alls tagit sin musik vidare i nya riktningar på samma sätt som tidigare. De har snarare förvaltat det sound som etablerades på ”Tändstickor för mörkrädda”. Inget fel i det. Att uppfinna hjulet varje gång bara för att kunna säga att man uppfunnit hjulet är absolut inget självändamål rent musikaliskt. Det är i vilket fall inte något som är någon slags kvalitetssäkring.

Det här är jag fullständigt övertygad om. Men.

Det är svårt att känna att inte känna att ”Resa sig opp” helt enkelt är mer av samma sak. ”Tändstickor för mörkrädda” en gång till. Fast med några skillnader, som tyvärr är till det sämre. Låtmaterialet känns inte lika starkt som på föregångaren. Leias attitydsproppade närvaro lyser med några få undantag med sin frånvaro (men de gånger hon dyker upp, som i ”Gemensamma skäl”, lyfter hon på egen hand låtarna några snäpp). Svenska Akademien levererar fortfarande ett blåsbaktaktat stabilt sväng med textmässiga rallarsvingar mot Babylon. Men jag kan inte riktigt skaka känslan av att det är en lite sämre ”Tändstickor för mörkrädda” jag lyssnar på.

Och trots det jag skrev inledningsvis pekar skivans två starkaste spår ut nya riktningar för Svenska Akademien – riktningar som jag hoppas att vi får höra mer av på nästa album. ”Svarje” är två steg tillbaka, till de betydligt mer digitalkantiga raggatongångarna från debuten. Fast den här gången proppad med ännu fler glitchande ljud. Den andra höjdpunkten är ”Hat vill väckas i dig”, där Promoe dyker upp och gästar. Här blir det atmosfäriskt vacker hiphop med ett sorgset elpiano, dubbig bas och suggestiva stråkar som scenografi. Mitt promo-ex saknar information om producenter, men ”Hat vill väckas i dig” känns väldigt mycket Embee. Och det är ett väldigt bra betyg.

Gillade du ”Tändstickor för mörkrädda” och vill ha mer av samma vara är ”Resa sig opp” ett säkert köp. Det blir mer av samma sak.

Fast tyvärr inte lika bra som förra gången.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-06-19 00:00 / Uppdaterad: 2005-06-19 00:00

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #3303

3 kommentarer

Bra recension! Tänkte precis samma sak när jag hörde skivan. men jag skulle nog ändå ge den ett snäpp högre i betyg.

Medlem 2005-06-20 22:04
 

jörgen pettersson- reggae. trist.

Medlem 2005-06-21 12:19
 

Du missade att Promoe gästar på En varning och inte på Hat vill väckas i dig.

Dålig recension imo.

Wille Oregistrerad 2007-09-24 22:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig