dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Saul Williams: Saul Williams
Saul Williams Saul Williams
2005
Wichita/V2
4/10

Några saker att komma fram till

Lyssna

Sök efter skivan

Det finns tre saker att komma fram till när man lyssnar på Saul Williams. Det första är hur man ska förhålla sig till den. Det andra är om man gillar det. Det tredje är om man gillar att lyssna till det.

Och det kan bara ske i den ordningen tror jag. Är det musik eller poesi? En ljudbok? Små pjäser? I samma veva kommer man fram till om man gillar det eller ej. Först därefter kan man komma fram till om man gillar att lyssna på det. För oavsett vad du kommer fram till att skivan innehåller och om du gillar idén eller ej, behöver du inte gilla att lyssna till den.

Det är musik. Men kanske är konceptet musik lite för hämmande för att beskriva vad Saul Williams håller på med. Det är mer som ett performance uppförd med musik som teknik. Det är mer musik än Henry Rollins tonsatta uppläsning av några kapitel av ”Eye Scream”. Det är mer musik än till exempel ”Spare Ass Annie and Other Tales”, William S. Burroughs lek med konventionerna tillsammans med Disposable Heroes of Hiphoprisy. Kanske är det mer likt mixen av Ministrys ”Just One Fix” (”Quick Fix”) där Burroughs läser en text, tonsatt och mixad av och med Alain Jourgensen och Paul Barker.

Den stora skillnaden är att Saul Williams är en del av musiken. Man kanske kunde göra det enkelt för sig och kalla det för hiphop, men det är att göra inspelningen en otjänst. Enda gången epitetet skulle vara OK är om man anser att hiphop, likt jazz, mer är en ansats, en attityd till och ett sätt att göra musik än en stil av musik. ”Say hiphop no more son / It's bigger than that”.

Och visst gillar jag det. Jag tror på hans röst, jag tror på hans ord. Saul låter ärlig och innerlig. Jag gillar att återigen återstifta bekantskapen med Zach de la Rocha (när ska han få tummen ur och släppa något under eget namn) i ”Act III Scene 2 (Shakespear)”. Jag gillar kompromisslösheten i att sätta texten först, hela tiden. Satt till lite slarvig rock, knastrig elektronik eller beats. Men jag kommer också fram till att jag inte gillar att lyssna på skivan särskilt mycket.

Kal Ström

Publicerad: 2005-05-22 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-01 19:03

Kategori: Recension | Recension: #3260

4 kommentarer

Nein nein, das ist genialish.

Vadfan, fel betyg Kal!

Kanske inte för dig, iochförsig.

Medlem 2005-05-24 23:25
 

ska bli riktigt intressant att se när han öppnar för NIN i London i juli

Medlem 2005-05-25 00:08
 

Det här är en sådan skiva som jag tror alltid kommer få lägre betyg än den förtjänar. Inte för att den inte är bra utan för att den är. Ja jag vet inte men det fattas något. Men ändå älskar jag den. Grippo är typ helt fantastisk. list of demands och black stacey också. Det är synd att den inte är jämnare.

Men svensk pop vol3 då kaaaal?

Medlem 2005-05-25 06:35
 

Fyttirackarn då. Jag som ville att Ola skulle recensera och kallt konstatera att det var hiphop för folk som egentligen inte gillar hiphop.

'Black Stacey' är ett tufft spår, nevertheless.

Medlem 2005-05-25 14:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig