dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The High Water Marks: Songs about the Ocean
Songs about the Ocean (CD) The High Water Marks
2005
Eenie Meenie Records/Border
8/10

En recension. Eller sagan om ett indieprojekt

Lyssna

Sök efter skivan

”Songs about the Ocean” är debutalbumet från något som skulle kunna kallas för en supergrupp; medlemmar från Apples in Stereo, Palermo och Preston School of Industry. Själva menar de att de inte är någon supergrupp, men att de glöder och strålar som kryptonit.

Och eftersom kryptonit och supergrupp går ihop ungefär lika bra som Jay-Z och Linkin Park, så är det bara till att avskriva det där med supergrupp. För visst kan vi svälja det där med kryptonit. ”Songs about the Ocean” glöder och strålar bestämt.

Huvuddelen av bandet består av Hilarie Sidney (Apples in Stereo) och Per Ole Bratset (Palermo), som delar systerligt på sjungandet och gitarrspelandet. Kombinationen av tjej/kille på sång ger en bra kontrast på skivan.

Norrbaggen Per Ole Bratset skänker skivan en skandinavisk ljuskälla. Och skivan är inspelad på över-Atlanten-distans, dels på hotell Gyldenlöve i Oslo (rum 528, om du skulle vilja besöka platsen där det hände) och dels i Pet Sounds Studio, på andra sidan Atlanten.
Ändå låter The High Water Marks genomgående amerikansk indie. Och med tanke på att Robert Schneider (medlem i Apples in Stereo och även bidragande faktor till Neutral Milk Hotel) har haft en eller ett par fingrar med i mixandet, är det inte underligt.

Referenserna till Apples in Stereo är tydliga. Det vi får höra är noisigt indieskrammel där trummor och bas bildar en mullrig massa. Formbar materia som gitarrerna försöker hålla ihop. Som en oslipad popdiamant.

Eller kanske rentutav som kryptonit.

Susanna Huldt

Publicerad: 2005-03-31 00:00 / Uppdaterad: 2005-03-31 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3168

8 kommentarer

Jag säger OJ!. OJ. Nu ska vi se var det slutar. Kanske kraschar det, men det verkar onekligen sluta med just ett oj.

Medlem 2005-03-31 00:46
 

Det här måste kollas upp. För övrigt bodde jag på Hotell Gyldenlöve sommaren 2002.

Medlem 2005-03-31 09:55
 

QOTSA och Laleh då?

Medlem 2005-03-31 12:32
 

BD?

Medlem 2005-03-31 14:48
 

Bra recension till en bra skiva!

Medlem 2005-03-31 17:25
 

första gången på länge jag blev sugen på att kolla upp en platta på grund av en recension här. eller kanske mest på grund av att apples in stereo namedroppades så flitigt, men susanna skötte sig också skapligt

Medlem 2005-03-31 18:56
 

Grym skiva! Dessutom kommer de till emmaboda i sommar, härligt!

Medlem 2005-03-31 20:45
 

johnossi?

Medlem 2005-03-31 23:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig