dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Soilwork: Stabbing the Drama
Stabbing the Drama (CD) Soilwork
2005
Nuclear Blast/Sound Pollution
3/10

Det skär sig

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Singeln ”Stabbing the Drama” tilltalade mig. Det var lite förvånande faktiskt. Jag har varit skeptisk mot Soilworks thrashigare variant av Göteborgssoundet med ren sång på sina håll. Just på grund av den rena sången. Men på singeln tog inte skönsången så stor plats och de feta riffen vägde upp platsen den tog.

Albumet ”Stabbing the Drama” fortsätter i samma anda som singeln. Det är mängder med feta riff, tempot går upp och ner, melodierna dyker upp och sången varieras från skrik till ren. Skåningarna ska ha all heder åt att de har feta riff. Pantera lurar bakom varje krök och sådant är alltid bra. Samtidigt skriker Speed på ett bra sätt.

Men så kommer de där melodiska inslagen med skönsång. Och det är där det skär sig mellan mig och Soilwork. Inget ont i melodier, men det får inte bli för mycket och det blir det på sina håll här. Refrängen i ”Distance” och ”Weapons of Vanity”, som annars har en riktigt trevlig inledning, är två exempel. Och det finns flera.

Tanken bakom greppet är egentligen solklar. Det ger dynamik och kanske gör att de tilltalar fler än gemene metalhead. Just skriksången brukar vara det som oftast stänger ute människor från att kunna lyssna på hård musik. Men greppet tilltalar inte mig.

Näst sista låten ”Blind Eye Halo” är en snabb och arg historia som på något sätt blir undantaget som bekräftar regeln. Ställd mot resten av skivan framstår den som något av det hårdaste som gjorts. Så är givetvis inte fallet, även om den är en frisk fläkt på ”Stabbing the Drama”.

Tomas Lundström

Publicerad: 2005-03-06 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 18:36

Kategori: Recension | Recension: #3128

5 kommentarer

Helt och hållet orättvist betyg. Inte deras starkaste skiva, men nog fan förtjänar den ett högre betyg än 3/10. Distance är för övrigt en gudomlig låt.

Medlem 2005-03-08 01:02
 

håller med att skivan förtjänar högre betyg … och distance är en riktigt bra låt, jag har inget en riktig bra refräng … allt behöver ju inte vara chugga-chugga-chugga hela tiden …

Medlem 2005-03-09 22:19
 

I vanlig ordning en välskriven och målande recension av Tomas, men betyget håller jag inte med om för fem öre. "The Crestfallen", "Stalemate", "Observation Slave" och titelspåret hör till det bästa de gjort – här har vi årets skiva redan nu! 9/10, utan tvekan.

Medlem 2005-03-10 16:26
 

Det verkar ha smugit sig in ett par stavfel i recensionen. I andra meningen står det "ltie", lite längre ner står det "Wepons of Vanity", vilket ser lite tokigt ut. "Weapon of Vanity" heter låten.

Medlem 2005-03-10 16:28
 

Syntage: Tack! Fixar till det.

Tomas Lundström Redaktionen 2005-03-10 17:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig