dagensskiva.com

48 timmar

Recension

LCD Soundsystem: LCD Soundsystem
LCD Soundsystem (CD) LCD Soundsystem
2005
DFA/EMI
6/10

Koklockorna anfaller!

Lyssna

Sök efter skivan

”Debut Album released January 24th 2004″.

Ett litet tryckfel i pressmaterialet som ser ut som en tanke.

Det är ju liksom ofta problemet med dansmusik i alla dess former. Antingen får någon en oväntad jättehit med något som svängdes ihop lite snabbt i studion, varpå kravet på ett album nu! nu!! nu!!! börjar hagla och fullängdaren med sämre versioner av singelhiten landar i handeln lagom till jul. Eller, vilket varit fallet rätt många gånger för den dansmusik som lyckats sälja in sig betydligt bättre hos musiktyckare och trendsättare än hos vanliga dödliga musikkonsumenter, så dröjer det en evighet innan det är dags för skivan. Och vid det laget har månadens smak sedan länge bytts ut.

”Losing My Edge”, LCD Soundsystems briljanta avrättning av alla wannabe-fingertoppar (eller för den delen alla som springer omkring med pekfingret i luften för att se vartåt det blåser), släpptes 2002. Nu skriver vi 2005. De flesta nya artister hinner släppa tre skivor under den tiden. John Frusciante hinner med betydligt fler än så.

James Murphy, å andra sidan, väntar tre år. Men när debutalbumet väl landar blir det två skivor på en gång.

Och visst. ”Losing My Edge” finns med här också. Liksom ”Yeah” – dubbelt upp. De återfinns på albumets andra skiva, där singlarna samlats. Men det går inte att komma ifrån att ”LCD Soundsystem” egentligen borde ha landat samtidigt som The Raptures (redan då försenade) debut. Då hade uppmärksamheten, och haussen, varit en helt annan.

Men hur är då ”LCD Soundsystem”? Har den mått bra av att få ta den tid den tog istället för att stressas fram för att tillfredställa mediadrevet?

Nja.

Inte helt otippat är det det patentmärkta DFA-soundet som håller kursen på ”LCD Soundsystem”, Murphy utgör ju trots allt ena halvan av produktionsteamet som gjorde New Yorks postpunkdansmusik till det hippaste av hippa 2002. Det är dansmusik i samma dumma skola som Fatboy Slim och Chemical Brothers, fast med inte fullt lika stora beat. Dansmusik med rockinslag och ylande sång (tänk John Lydon).

Och koklockor, förstås. Ingen postpunkdansmusik utan koklockor.

När Murphy håller sig på rätt sida om gränsen, när det just är dansmusik med rockinslag, funkar ”LCD Soundsystem”. Sämre går det när det blir det omvända, distskrikande rockmusik med dansinslag (som i ”Movement” och ”Tired”) är det faktiskt riktigt Soulwax-uselt.

Med avspark i hemma-hos-spelningen ”Daft Punk Is Playing at My House” blir det sammanlagt nio låtar på den ”nya” skivan. Allra bäst funkar Soft Cell-struttiga ”On Repeat”, med sina bwoi-bwoi-ljud, och electro-smattrande syntpop-äventyret ”Tribulations”.

Men det är ändå svårt att bortse från de tidigare singlarna. Att konstatera att de fått stå modell för det mesta av det nyare materialet. Och att de inte är lika vassa. Texten till ”Losing My Edge” är alltjämt en av de bästa den här sidan 2000-talet (en släkting till Blaze ”I Remember House”). ”Yeah” är ett maratondansmonster för sluddriga ölbrölallsångsnätter, dels i Crass-versionen, som börjar i postpunkhörnan och slutar i en acid-suggestiv ljudorgie, och dels den lite mer nedtonade och discofierade Pretentious-mixen (med sitt mål i ”French Kiss”). Och ”Yr City's a Sucker” framstår alltmer som en ”Once in a Lifetime” för ett nytt årtusende.

Men visst. För den som inte kan få nog av The Rapture eller DFA är det här säkert julafton.

För mig är den stora behållningen den sammanfattande andraskivan.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-02-10 00:00 / Uppdaterad: 2005-02-10 00:00

Kategori: Recension | Recension: #3082

4 kommentarer

Här var det bra musik!

Medlem 2005-02-11 19:03
 

Hur bra som helst – och med Disco Infiltrator får ju nasalsången sitt första riktiga anthem. DFA 1979 är dock tuffare.

Medlem 2005-02-13 17:30
 

Men frågan är; är det bra då? Blev lite sugen på att köpa, mest för att jag kunde hitta den i skivaffären…

Medlem 2005-02-19 18:48
 

Enda skivan du behöver när förfestfolket vill leka disco…tungt!

Medlem 2005-05-11 08:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig