dagensskiva.com

48 timmar

Recension

David Fridlund: Amaterasu
Amaterasu (CD) David Fridlund
2004
Adrian Recordings
6/10

Hemvävt och odramatiskt bra

Lyssna

Sök efter skivan

David Fridlund har satt ihop fjorton låtar på den här skivan, som är en soloutflykt utan kamraterna i The Citizens. Men han reser inte åt rakt motsatt håll. Musiken är själfull och egensinnig. Ibland taggig och ibland mjuk, intressant på ett sätt jag känner igen.

Trots att låtarma inte skakar om mig på samma sätt som Emil Jensens är det dennes skiva ”Kom hem som nån annan” jag jämför David Fridlunds med. Den lever ett likartat liv i mina hörselgångar. Ett liv som är svårt att etikettera.

Musiken byggs upp kring pianot. Ibland sparsmakat, ibland i bombastiska partier som för mina tankar halvvägs till Rufus Wainwright. ”Circles” är en balansgång där nyanser ger låten tyngd och styrka. ”April & May” ger mig känslan av salongspop där sammet och dekadens skapar liv. Där är David Fridlund som starkast, men mycket tack vare Sara Cullers sång som definitivt inte går spårlöst förbi. Hon är en mycket viktig del av de bästa låtarna på den här skivan.

Helheten är inte lika stark som vissa enskilda låtar. Men har du fallit för David & The Citizens kan du lugnt investera i den här skivan. Det kan du också göra om du gillar bra popmusik.

Svårare än så är det inte. Popmusik kan vara det mest oviktiga som finns. Popmusik kan rädda liv. En melodi kan vara totalt intetsägande, men också helt underbar. Den här skivan hamnar för ofta i något som liknar ett ingenmansland mellan ytterligheterna.

Jag tycker om den, men min upplevelse är inte överdrivet dramatisk. Utan låtar som ”Circles”, ”April & May” och ”Before it breaks” hade skivan varit för tom. Låtar som på egen hand är de bästa argumenten för mig rekommendera ”Amaterasu”.

Så jag gör det.

Fredrik Welander

Publicerad: 2005-01-14 00:00 / Uppdaterad: 2005-01-14 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3045

8 kommentarer

Mer oestetiskt äcklande skivomslag får man leta efter. Musiken är godkänd men det krävs skärpning och bättre reflektioner för VG och MVG… Mmm..

Medlem 2005-01-14 00:01
 

känns som om det här inte kan vara annat än tråkigt, med tanke på hur mycket utför det redan hade gått med seanste d&tc-plattan

Medlem 2005-01-14 00:20
 

Cabaretpop… Oj oj oj, man skall då höra en del innan man dör. Sluta spela, du kväver all utveckling.

Medlem 2005-01-14 03:44
 

Den här skivan är ju för fan värd 8 eller 9! 6? Det är ju löjligt!

Medlem 2005-01-14 10:47
 

8 eller 9 då ska skivan vara nästintill perfekt (betygsskalan på denna sida används mycket konstigt) och det verkade inte vara fallet.

Medlem 2005-01-14 13:03
 

TT: Jag menade givetvis vad JAG tycker skivan är värd, och inte att recensenten inte lyckats kombinera vad han tyckte om skivan med ett betyg. Måste jag ens förklara det. Det är ju aslöjligt.

Medlem 2005-01-14 14:40
 

Håller med recensenten nästan till 100%. Betyget är perfekt och låtarna som han nämner är dom bästa även om han glömt nämna den absoluta toppen som är "Then I Will Miss You" fyfan slutet på den låten gör att min hjärta går i bitar det är sanning broder.

Medlem 2005-01-14 15:28
 

pepelipep: jag förstår också att det var du som tyckte. Jag tycker det är konstigt att nästan alla skivor får 8 eller 9 om inte så tycker någon att det är för lågt. Det kanske bara recenseras bra skivor på det här stället…

Medlem 2005-01-14 20:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig