dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Har Mar Superstar: Handler
Handler (CD) Har Mar Superstar
2004
Record Collection/Warner
8/10

Kärlek

Lyssna

Sök efter skivan

Jag såg en lite lönnfet och småskallig karl, iförd endast åtsittande kalsonger och pimpmorgonrock på Hultsfred. Han ville nog tro att han var Guds gåva till kvinnorna. Då trodde jag inte han var klok. Nu vet jag att han inte är det.

Hade det varit Usher eller R Kelly hade det inte varit någon sport. Men med någon som ser ut som en Jolt Cola-drickande datanörd blir det per automatik humor. Och då kan man inte göra något annat än att kapitulera. Har Mar Superstar gör med discon och funken vad till exempel Bobby Conn gör med glamrocken. Men gränsen mellan att ha självdistans och att helt sakna den samma är hårfin.

”Har Mar is so sexy
He gets all the ladies
I want him to touch me
’Cause I wanna have his babies”

Varje spår på skivan har sin egenhet. Överallt är det tydliga referenser inom musiken. På samma sätt som Outkast tar till vara på det musikaliska arvet, gör Har Mar sitt för att anamma det som redan varit. Han återanvänder och framhäver, samtidigt som han är sin egen.

På ”Cut Me Up” är Har Mar Prince. På ”Sugar Pie” är han Stevie Wonder. Ibland rappar han som Eminem eller leker med ljud som Missy Elliot. Han basunerar ut självgoda ”jag är bäst och snyggast”-klyschor i bästa Bootsy Collinsanda och sprider glädjebudskap som Lionel Richie.

Ibland är det fantastiskt att få lyssna på en riktig ”feel good”-artist, istället för en ”I feel so bad (alone with my guitar)”-kille. Här är det bara kärlek. Visserligen en hel del narcissistisk sådan.

Men bara kärlek.

Trots det. När den perfekta avslutningen i covern ”Alone Again (Naturally)” kommer, så hinner verkligheten på något sätt ifatt med drömmen. Det var det här med självdistans. Har Mar Superstar vaknar ur drömmen och inser att han naturligtvis inte är något annat än ensam.

Festen är slut och musiken har tystnat.

”Reality came around”

Susanna Huldt

Publicerad: 2004-12-16 00:00 / Uppdaterad: 2004-12-16 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3008

16 kommentarer

Det var det jävligaste, nu blir jag förbannad. Här har man suttit och skjutit på små harar i flera veckor, helvete var är munspelet? Det finns inga potatis längre. Gojsigt är det, varken fan eller mindre, vers på vers av en äkta sprattelfitta, jaga mig och skjut ner mig, han hade en enda vän och den satte han i en lång lång jävla fink, du lyssnar ju inte på mig, själv har jag aldrig blivit tillfrågad om jag vill va med, men det är okej okej, gubbjävlar, tantkärringar, era barn och deras vanskapta föräldrar, nu tystnar fågelmaten mot himlens jävla päll, ja det heter så, skyll inte på mig, så är det för dom flesta, nu stannar jag här och går inte ut förrän jag skiter.

Skoter Oregistrerad 2004-12-16 00:00
 

Vad är det Skoter säger? Orkar inte läsa allt.

Nacka Oregistrerad 2004-12-16 00:02
 

Ja då orkar du fan inte mycket.

Finska Utö Oregistrerad 2004-12-16 00:16
 

Det finns en kortfilm av Incubusgitarristen Mike Einziger som handlar om en man som blir så irriterad på Har mar Superstar att han tar livet av sig. Något liknande kommer nog att hända mig också. Såg honom första gången när han öppnade för Strokes i Köpenhamn, och sämre val av förband har jag aldrig varit med om..

Jot Oregistrerad 2004-12-16 00:31
 

Först… med att säga först!

Medlem 2004-12-16 00:43
 

Har Mar e skitbra…dansa!!

Medlem 2004-12-16 01:25
 

Skoter = Kjell Alinge.

Koladi-Ola Oregistrerad 2004-12-16 01:41
 

kommentarerna på dsc har blivit mer inbjudande än själva recensionerna. underbart.

philip Oregistrerad 2004-12-16 04:00
 

Vadå inte köpt streets Disciple????

Skärpning nu, ni får väl prioritera lite Ni har ju nästan aldrig me "sån" musik…..

???????? Oregistrerad 2004-12-16 12:07
 

Fast han e polare med Kate Moss och Sadie Frost. Vet inte om det e att vara ensam… Och han har fler tjej polare an du har…

Medlem 2004-12-16 15:07
 

Här är en bättre recension som ger ett mycket mer rättvist betyg:

http://pitchforkmedia.com/record-reviews/h/har-mar-superstar/handler.shtml

Pedro the Lion Oregistrerad 2004-12-16 18:55
 

Såg honom också på Hulsfred förra året och måste säga att det var en av festivalens höjdpunkter. Killen är ju helt sjuk! Det behövs sådanahäringa inslag i den tokallvarliga musikbranschen. Go Har Mar!

Future Boy Medlem 2004-12-17 00:20
 

Jag har en massa grymma foton från Hultsfredspelningen, en av de största anledningarna till att jag åkte på festivalen var att få se Har Mar Superstar. Fyllde minneskortet och fick en massa grymma bilder.

Bäst på konserten var ju när Har Mar Gav sig ut i publiken… hela "Stora Dans" var smockfullt och gungade hårt mycket.

Ett tips är att även kolla upp hans första två plattor, de är mer oslipade (men så jäkla bra!!!)

Carl-Marcus Oregistrerad 2004-12-17 11:49
 

Ah perfekt! Den har plattan blir det forsta jag koper nar jag lamnar bolivia och kommer tillbaka till sverige. som folk har namnt sa var konserten pa forra arets hultsfred festivalens absoluta hojdpunkt. killen ar grym helt enkelt.

Petrus Medlem 2004-12-18 21:30
 

Har Mar Superstars nya platta e grym! Hur svängig som helst! Inledande "Transit", första singeln "DUI" och Eminem möter Justin Timberlake låten "Save The Strip" tillhör årets coolaste låtar!

Snake Oregistrerad 2004-12-20 09:37
 

aha, så petrus din mediakåta jävel. du har varit i bolivia och kråmat dig? fy fan säger jag. jävligt nödvändigt att komma och skryta över det här menar jag…

Petrus Medlem 2004-12-23 11:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig