dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Phoenix: Live! Thirty Days Ago
Live! Thirty Days Ago (CD) Phoenix
2004
Source/Virgin
4/10

Jag vet inte

Lyssna

Sök efter skivan

Mitt förhållande till Phoenix har varit kluvet redan från början. Jag har fortfarande inte riktigt kommit fram till vad jag tycker om ”Alphabetical”. Antingen tycker jag den är en av årets allra bästa skivor. Eller så tycker jag den är helt ointressant och själsligt död. Jag ser inte riktigt att det finns någon möjlighet att komma fram till någonting mitt emellan de ståndpunkterna. Vän av ordning kanske påpekar att jag kanske därmed är mitt emellan just nu, i så fall. Men det är jag inte, jag har bara lite svårt att bestämma mig.

Jag påminns om problematiken igen när ”Live! Thirty Days Ago” dyker upp. Jag får samma känsla av låtmaterialet här. Lättkonsumerat, lätt att dras med i. Men irriterande. Som att varje gång jag nynnar med i en refräng förväntar jag mig att nästa gång kommer bli den sista, för alldeles snart kommer jag tröttna så hårt på ”Run Run Run” att jag aldrig mer vill höra den i hela mitt liv. Och om jag hör den där medryckande trallande gitarren ännu en gång måste jag slita bort membranet från mina hörlurar. Men det har inte hänt ännu.

Principiellt förstår jag inte heller riktigt varför de släppt en live-skiva nu? Kapitalisera på framgångarna, OK. Släppa lite nytt material för att hålla intresset uppe, OK. Men ändå. Kände de verkligen, när de hörde hur det inspelade materialet blev, att det var så bra att de verkligen ville ge ut det? Sure, ljudet är bra och rent. Men känslan är som en bootleg där någon tappat mixerbordet. Publikkontakten är i stort sett obefintlig. Till och med när Thomas Mars uppmanar publiken att klappa med hörs den inte. Det låter som det plattaste fall av platta fall. Liksom:

- Andra sidan är ni klara?
- … *Nä*.

Men jag tror inte de är borta, de verkar vara där. De är helt enkelt bortmixade. Med det krispiga ljudet från scenen är växlingen mellan när det tillåts publikljud och när det inte tillåts väldigt märklig. I slutet av låtarna släpper de på publiken, men när ett instrument sedan spelar ensamt på scen i introt till nästa låt är bakgrunden så klar som om det vore en ren studiosättning. Eller som om publiken gått hem.

Samtidigt gör frånvaron av publiken också att jag kan koncentrera mig på att höra detaljer från livespelningen som knappt märks i den slicka produktionen på ”Alphabetical”. Jag hinner förstå att jag är lite småkär i synthen som ligger en halvtakt efter i refrängen för ”Run Run Run” till exempel. Versionen av ”Everything is Everything” (inspelad i Sverige, på Berns) är väl tunn och bygger mest på tanken om att Phoenix är själlösa och döda, egentligen. Jag börjar bli orolig för att jag ska behöva kolla upp deras debut för att bli säker. Men att döma av låtarna från den som är med här finns det en risk för att det bara skulle bli skatologi.

Kal Ström

Publicerad: 2004-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2004-11-26 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2982

24 kommentarer

tyckte heller inte om Alphabetical.

philip Oregistrerad 2004-11-26 00:10
 

ska det va live-skiva ska det va dvd!

Medlem 2004-11-26 00:10
 

vare inte 10 år sen river phoenix dog?

gordie Oregistrerad 2004-11-26 01:13
 

vare = äre

lachance Oregistrerad 2004-11-26 01:14
 

den här skivan är nästan lika bra som det norska bandet radioheads första. jag tycker den borde fått högre betyg

liza Oregistrerad 2004-11-26 01:17
 

Du är mitt emellan just nu.

Medlem 2004-11-26 08:26
 

Gnällkalle, jag håller med om att arclight borde få en tia. Ett utmärkt album från ett utmärkt band. DSC kommer dock att ge den en 8:a.

Modern day molester Oregistrerad 2004-11-26 09:03
 

Dags att recensera Gyllenes nya liveskiva snart!!!

Bratman Oregistrerad 2004-11-26 09:13
 

phoenix debut innehåller ett par odödligt bra låtar som lyfter den från botten till toppen. Kolla upp den kal.

bjerke Oregistrerad 2004-11-26 09:32
 

Where is the love? Where is the hip hop?

Svar: Där bonusrecensionerna är.

Medlem 2004-11-26 10:41
 

Stupid french frog eating peoples!

Johhny Ramone Oregistrerad 2004-11-26 11:03
 

Molester: Du har nog rätt. Det är svårt att få storhet uppskattad.

Medlem 2004-11-26 11:26
 

Till GnällKalle: hiphoprecensionerna är där de hör hemma: där de inte syns eller märks. varje stund man slipper hiphop idag är en skön stund. skiten är överallt.

positivhalare Oregistrerad 2004-11-26 12:33
 

Positivhalare: Tack, mannen, du får min tro på mänsklighetens tolerans att växa sig starkare. Om din sorts vidsynthet fanns överallt skulle vi slippa krig och nyliberalism.

(Hoppas du förstår ironi. Är inte helt säker på det. Det finns böcker du kan slå upp begreppet i om det bereder dig svårigheter på något sätt)

Medlem 2004-11-26 13:43
 

En tanke bara: Är inte en positivhalare bara en slags riktigt dålig DJ, egentligen…?

Medlem 2004-11-26 14:23
 

Just det, det här är ju ett musikforum, förlåt. Pheonix är ruggigt tråkiga och jag förstår absolut varför en recension (rel välskriven) med dem förtjänar en plats här (ja, trots att den inte är hiphop): Den finns ju för att varna alla presumtiva köpare.

Medlem 2004-11-26 14:24
 

Den här recensionen var mycket bra, tycker jag.

Tycker den stämmer över riktigt bra med betyget.

Jag gillar väl phoenix sådär, men känner mig också väldigt kluven.

Känns väldigt tråkigt på något sätt.

tack tack!

Zorro!! Oregistrerad 2004-11-26 15:06
 

Fransmän skall inte göra musik. Inte så här tråkig musik i alla fall.

Hemmafrun Det Kåta Stycket Oregistrerad 2004-11-26 15:52
 

Om ingen recension är intressant inom de närmsta fyra dagarna kommer jag aldrig att besöka denna sida igen.

trött Oregistrerad 2004-11-26 17:22
 

Phoenix är det bästa fransmännen har spottat ur sig sedan Les Hurleurs, fantastiska helt enkelt. Såg dem live på KB i Malmö för ett tag sedan. En av årets bästa konserter. Är dock inte någon vän av live-skivor, håller med en tidigare skribent. Ska det vara Live, ska det vara på DVD.

Måste ändock kolla upp denna skiva!!

Vino Oregistrerad 2004-11-26 17:27
 

Allt som har med Frankrike att göra förutom ost & vin är skit.

Martha Fokker Oregistrerad 2004-11-26 18:33
 

Mais qu'est-ce que tu dis!? Tu es fou!

Medlem 2004-11-27 09:46
 

Phoenix är underbara, men denna skiva är helt onödig. Det låter bara som på skivan, fast lite sämre. Inga överraskningar eller nya låtar. trist.

Medlem 2004-11-29 08:44
 

Hemmafrun och Martha: ni är patetiska.

Stefan: håller med dig, skivan är onödig, men den är bara som en liten bonus för bandets fanatiker, och den kommer i "limited edition".

Jag förstår inte värfor det är den här Live som recenseras, och inte Alphabetical. Ganska inkonsekvent av Dagensskiva.

Mathar (fransman) Oregistrerad 2004-12-03 22:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig