dagensskiva.com

48 timmar

Text

Rammstein har världens snyggaste råddare

Några saker är ofrånkomliga. Som att Till Lindemann inte sjunger bra, att Rammstein brötar sönder sina bästa låtar men trots detta bjuder på en sevärd konsert. Det börjar redan med råddarna. Att se bandets uniformerade hantlangare bygga om scenen och förbereda konserten är något av en njutning för ett ärrat konsertbesökaröga. Inga bockskägg, säckiga hantverkarshorts eller toviga frisyrer. Istället en liten armé av välklädda tjänstemän i kortärmsskjorta och slips som välorganiserat rör sig runt och ställer i ordning.

Genomtänkt i minsta detalj. Till och med här. Tysk effektivitet.

Sånt imponerar på mig. Mer än bomber, fyrverkerier och eldkastare. Ett fullsatt Globen tar emot tyskarna under stort jubel när ”Reise, reise” dånar ut. Volymen är öronbedövande och ofta alldeles för kompakt. Det blir störigt och helt utan nyanser. Som att spela med reglagen i botten hela tiden. Det är Rammsteins svaghet. I sin vilja att mangla sönder tappar de kvaliteterna från skivorna.

”Ohne Dich” blir en parodi, ”Moskau” slarvas bort.

Utan det visuella skulle det här varit en skitkonsert. Men där bandet brister musikaliskt uppväger de detta med show, smaklöshet och en rejäl dos glimt i ögat. När Till Lindemann klär ut sig till kannibalkock i ”Mein Teil” och till slut flamberar sin kollega i grytan med en eldkastare är det revy, buskis och mycket närmare Hans Alfredssons karaktär Lindeman än något Rammstein-fan vill veta. För att inte tala om när offret hoppar grytan med gnistor flygande kring kroppen. Det är kul att leka med eld och fyrverkerier, vilket Rammstein gjort till sitt varumärke med den äran.

Jag var inte så lite sugen på att köpa nyckelringen med en brandsläckare för sextio spänn, men köerna var för långa till merchandise-båsen.

Mest imponeras jag av publikens respons. Jag misstänker att de som förstår tyska är i minoritet inne i Globen, men ändå sjunger och vrålar de med. Bandet har publiken i sitt grepp och i ”Du Hast”, ”Ich Will” och ”Amerika” är stämningen som högst. Även gamla slagdängor som ”Du Riechst So Gut” och ”Rammstein” sitter som morgondagens betongkepsar.

Rammstein kombinerar stelhet och totalt kritvitt osväng med en svårslagen föreställning. Jag kommer på mig själv med att irritera mig på Christian ”Flake” Lorenz som mest verkar ha en pajasfunktion under spelningen. Mestadels är hans insatser förprogrammerade, och när han väl spelar live, som i dragsspelssolot på ”Moskau”, lyckas han spela fel hela tiden. Mestadels sitter han i en gryta, åker runt på hjul och tar spattiga danssteg. Ganska mycket buskis, nästan lite för mycket. Sen förstår jag inte riktigt meningen med att Oliver Riedel publiksurfar under avslutande Depecehe Mode-covern ”Stripped”, men bilden av en två meter lång tysk piprensare i en gummibåt på Globenpublikens armar kommer ta lång tid på sig att tyna bort.

Den tyska smaklösheten. En arvssynd som inte alltid är njutbar – men väldigt, väldigt sevärd. Och visst är det lite fantastiskt att ett tyskt band som sjunger på tyska och spelar rätt kass musik kan visa upp en sådan hitkavalkad som Rammstein ändå gör i Globen den här kvällen.

Jag är glad över att ha sett Rammstein. Men mest glad över att ha sett deras råddare. Jag kommer aldrig glömma dem.

Fredrik Welander

Publicerad: 2004-11-19 09:03 / Uppdaterad: 2010-02-26 07:55

Kategori: Krönika

13 kommentarer

lol.

slade_skola Oregistrerad 2004-11-19 09:42
 

Heter han lindeman på fullaste allvar?

a rg skåning Oregistrerad 2004-11-19 11:03
 

rammstein är grymma! dont say anything else. :) barndomsidoler sitter alltid kvar.

Medlem 2004-11-19 12:10
 

Om man har Rammstein som barndomsidoler kan man inte vara byxmyndig nu!

Emilia Bååth Oregistrerad 2004-11-19 13:32
 

nej just det. vi båtar borde ta en sväng någon gång…

John Skuuta Oregistrerad 2004-11-21 00:07
 

Rammstein är snygga, dekoren är snygg, deras råddare ascoola.
De kan sjunga och ljudet var grymt mixat. Om man
stod som jag på golvet. Jag förmodar att herr Welander satt nånstans på läktaren och glassade.
Bland det dummaste jag nånsin läst är "Jag misstänker att de som förstår tyska är i minoritet inne i Globen"

Tyska är ett stort språk i Sverige. Jag förmodar att du är ett ess på tyska som kan racka ner på alla andra. Jag har läat 5 år i skolan. Hur många år har du läst ?
Visst sångaren sjunger inte alltid helt rätt eller rent.
Det är skojigt för jag tyckte nämligen att Flake var den som höll ihop det hela trots sin roll som kanibaloffer etc. Men vad vet jag. Ett högskoleutbildat Rammsteinfan mot en stor (JMK utbildad ellr bananskalsskribent ?) krönikör på en websida. Rammstein är coola. Bara ideén med ett "elektriskt" dragspel och munspelsolon borde ge nåt slags nobelpris och det är troligtvis bara Rammstein som kan komma undan med det. Jag håller med dig om att stämmningen ibland blev rätt "tysk" speciellt under Links men jag ger dem det och förstår ironin i det hela, eller är det nåt jag inbillar mig bara. Rammstein spelar inte kass musik. Att kunna skriva en sån låt som Los kräver ett visst mått av spirituell kunskap och rimteknik. Den syns även till viss del i Mein Teil och Du Hast. Allt funkade, till och med den udda versionen av Engel. Sammanfattning. Welander gillar action men tycker att Rammstein som musik kan dra nåt gammalt över sig. Jag håller med om showen men påstår att Rammstein är jäkligt vassa musikaliskt också.

Fredrik Nyström Oregistrerad 2004-11-21 02:06
 

Fredrik Nyström va imponerad jag blir över ditt otroligt andefattiga inlägg, tyska är fult, vem fan bryr sig om du är högskoleutbildad, många på den här siten som skriver inlägg är högskolutbildade eller studerar där för tillfället! Samt Rammstein är ett jättedåligt, fantastiskt dåligt rockband som sjunger på ful tyska, otroligt ful tyska!!! den enda låten som man kan ge några positiva utlåtanden om är America , dock endast i det otroligt tafatta tarvliga icke subtila sättet att kritisera den amerikanska livsstilen och dess påverkan på övriga livsstilar! Så snälla skriv inte dumma inlägg där du uppvisar dålig smak, dåligt sinne för humor och dåligt språkbruk-trots din fina högskoleutbildning, tro nu inte att jag inte är högskoleutbildad för det är jag, går sista terminen nu! trots det så hackar jag inte på dsc:s krönikörer som oftast uppvisar fin humor! O Vadå munspelsolon, har dy hört talas om musikgenren blues? Där har dem banne mig fina munspelsolon som även de kommer undan med, så snälla börja lyssna på någonting mer subtilt och konstruktivt än rammstein, jag föreslår faktiskt utifrån artikeln Lindeman, kanske i ditt fall då mora träsk, håll till godo!

Medlem 2004-11-21 11:05
 

Fredrik Welander, jag tycker det är tråkigt att du som skriver artiklar inte är mer objektiv. När jag läste igenom det du skrivit så förstår jag att Rammstein absolut inte hör till dina favoriter. Hade det inte varit bättre att skicka en mer neutral person att skriva inlägget om konserten? … Fast det är klart… då hade du ju missat de snygga råddarna ;)
Fredrik Nyström, jag håller med dig om att tyska är ett stort språk i Sverige. Själv så sjöng jag med i varenda låt och vet också texternas innebörd.
Timsan, du klagar på att Fredrik N. nämner att han är högskoleutbildad, men vad gör du själv då? Du kunde inte hålla inne med att du själv studerar!! *ha ha ha* ”Sista terminen” också!
Hur som helst var konserten grymt bra och jag tycker synd om de som missade den och även de som ännu inte har förstått hur underbara de är!

Mutter Oregistrerad 2004-11-22 20:40
 

Fredrik Nyström: Visst är det härligt med mångfald och olika smaker. Och att vi kan respektera att vi är olika. Tyska är ett stort språk i Sverige? Kanske, själv är jag halvtyskt invandrarbarn och tycker knappast att den tyska kulturen syns särskilt mycket här…

Mutter: En objektiv recension av konserten kommer här: Tyska bandet Rammstein spelade på Globen. De stod på en scen och spelade och sjöng sina låtar. Många var där och lyssnade. Sen gick alla hem till sig. Utom Rammstein. De bodde på hotell inne i stan.

Objektiva recensioner är inte så kul.

Fredrik Welander Medlem 2004-11-24 16:48
 

rammsteins reise reise är grym

muerte Oregistrerad 2004-11-26 11:18
 

Links 2,Links 2,Links 2 3 4

Rammstein FanZOMFG Oregistrerad 2007-05-13 23:48
 

Fredrik welander: Svag recension där det lyser igenom allt för tydligt att du personligen inte gillar Rammstein. Att skriva att musiken är kass hör inte hemma i en recension (om inte sångaren konstant sjöng falskt, eller att de inte spelade rent) Och ett barnsligt svar om att göra en objektiv recesion. Hur skulle det t ex. se ut om en filmrecensent alltid gav 1 av 5 i betyg till alla sience-fiction filmer eftersom han själv inte gillar genren?

Till Lindemann är en fantastisk låtskrivare som ofta levererar poetiska texter som ibland innehåller mer djup än man först tror.

Att de flesta i Sverige inte kan tyska spelar nog mindre roll då jag tror att väldigt många Rammstein-fans har lärt sig texterna och dess betydelse.

Chris Oregistrerad 2010-02-25 20:45
 

att Lindeman inte sjunger bra i helvete heller!
den bästa rösten i världshistorien!

Niklas Oregistrerad 2011-10-07 16:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig