dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Horace Andy Meets The Mad Professor: From the Roots
From the Roots (CD) Horace Andy Meets The Mad Professor
2004
Ras Records/Sanctuary/Border
5/10

Småtrevligt med dubkant

Lyssna

Sök efter skivan

Horace Andy har spelat in en av mina absoluta favoritskivor. ”Skylarking” släpptes av nu bortgångne C.S. Dodd på hans omhuldade Studio One-etikett 1972. I all sin enkelhet är det en fantastisk rootsreggaeskiva med låtar som jag idag har svårt att vara utan längre stunder. Samtidigt är den inte särskilt representativ för hur Horace låtit senare.

Hade det inte varit för Massive Attack hade det förmodligen dröjt betydligt längre innan jag upptäckt hans vackert vibrerande dysterblå stämma. Hans insatser hos triphopens största har också en tydligare koppling till den Horace vi kan höra här. För när Mad Professor ställer sig vid kontrollbordet kan man vara relativt säker på att ljuva dubekon kommer vinande genom ljudbilden.

Mad Professor hör till den andra vågen av dubproducenter. De som tog vid när duben blev digital. Den dub triphopen i sin tur hämtade mycket inspiration från. Cirkeln är en spiral och musikhistorien fortsätter skrivas om.

”From the Roots” är ett steg framåt i förhållande till en sentida skiva som ”Living in the Flood” (1999), men den är långt ifrån höjdpunkter som ”In the Light / In the Dub” (1977). Mad Professor borgar för att det låter bra, men låtmaterialet är lite ospänstigt och stundtals blekt. Horace sjunger heller inte med lika övertygande svaj längre. Det hörs att stämbanden åldrats.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-11-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-20 12:05

Kategori: Recension | Recension: #2963

8 kommentarer

Skylarking är väl mer åt Rocksteady-hållet än vad den är rootsreggae?

Dessutom är det ju klart att skivan inte är nära en av Horace klassiker från 70-talet (In the Light).

Nu ska jag rekommendera en Horace-skiva som man inte ser i folks skivsamlingar särskilt ofta;

Dancehall Style! TUNGA wackiesproduktioner och en horace i högklass. Basen är överallt och musiken är mörk och »bubblig«.

Sedan måste jag även rekommendera en skiva av en Horace Andy-sing-a-like; Wayne Jarrett med skivan »Bubble Up« där han tolkar endel Horace låtar och dessutom gör en remake av sin gamla klassiker »Bubble Up«. Han har aldrig låtit så like Horace som på dne här skivan.

Hmmmmm… och när du nämner massive och Mad Professor så MÅSTE jag även rekommendera »No Protection« som är en dub extravaganza av Massive Attacks »Protection«. Selah!

Medlem 2004-11-20 10:00
 

Jag skulle inte beteckna "Skylarking" som rocksteady.

Sen kan jag väl passa på att tillägga att det här inte är första gången Mad Professor och Horace Andy samarbetat. Horace släppte flera album på professorns etikett Ariwa under 90-talet.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-11-20 11:08
 

"Skylarking" hamnar i RG i facket "tidig reggae", dvs mellan rock steady och roots. "Every Tongue Shall Tell" är t ex roots.

"Dancehall Style" och "Bubble Up" är de två bästa Wackie's-album jag hört.

Bästa Horace Andy-plattan förutom "Skylarking" ( som nog är bäst) tror jag "Pure Ranking" är. Jet Star gav ut en förvirrad variant av den kallad "The King Tubby Tapes". Finns annars på Clocktower med kasst ljud.

Medlem 2004-11-20 11:19
 

patrik; ja, men de skivorna han släppt på Ariwa är tyvärr inte så jäkla bra. Inte heller det han släppte med Jah Shaka. Känns som om Horace inte riktigt lyckas fullt ut med de engelska producenterna.

Alias; du ska kolla in nya Jah Batta-plattan på Wackies. MÖRDAR allt och en skiva som jag nästan tycker är tyngre än Horace är ju Junior Delahayes – Love Showcase på Wackies. Hur bra som helst.

Ska kolla upp »pure ranking« för jag har faktiskt inte lyssnat på den även om jag sett den nämnas flertalet gånger.

Medlem 2004-11-20 11:28
 

kalcidis: Så är det väl tyvärr även om jag inte hört så mycket från Ariwa-släppen.

Vad tycker ni om "Good Vibes" förresten? Såg den med sjunkande prislapp hos min lokala handlare.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-11-20 12:50
 

Good vibes är väl ett helt ok släpp (som alla andra Blood & Fire-släpp). Recordhunter i sthlm säljer i princip alla B&F-skivor för 109kr styck (har själv plockat upp McCook, Trinity, Gregory och en massa annat) och vinylerna för 189kr styck. Det är ju svinbilligt! Varför denna plötsliga prissänkning på deras grejjer?

Medlem 2004-11-20 13:14
 

"Good Vibes" är mycket bra. Långa versioner. Versionen av "Youths Of Today" är makalös.

Medlem 2004-11-20 16:28
 

allt mad professor rör vid blir till gubbrock tyvärr

Medlem 2004-11-21 20:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig