dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Britney Spears: Greatest Hits: My Prerogative
Greatest Hits: My Prerogative Britney Spears
2004
Jive/Zomba/BMG
3/10

Du vill ha den

Britney Spears och Mariah Carey.

Många paralleller där.

Båda började som helylleartister som till och med kunde fungera som förebilder för de mest fundamentalistiska kristna krafterna. Mariah med sin granntjejsimage, Britney som den docksöta Disney-ikonen. Båda sålde busslaster med såväl singlar som album och knep alla schyssta sponsringsavtal med de största varumärkena. Den ena med en enastående röst, den andra som, om inte enastående, så åtminstone en väldigt bra dansare och showartist. Båda blev ikoner långt mycket större än sig själva.

Båda kvävdes till sist av den genomperfekta image som tvingats på dem av varumärkesbyggarna i deras närhet. Revolt och minimal garderob kom att alltmer följas åt. Båda började att tävla med sig själva om att kunna vara snuskigast och mest sexanspelande. Båda blev helt plötsligt genomhippa när gräddan av hiphopeliten helt plötsligt började dyka upp i telefonboken, vilket förstås innebar en helt ny musikalisk inriktning. En inriktning som inte alls var vad de enhetsförsäljningsansvariga på skivbolagen tyckte var särskilt bra. Kollapser, skandaler, förlorade multimiljonkontrakt, desperata karriärdrag och rekordkorta äktenskap. Allt under en helt vanlig dag. Skvallerpressen jublade.

Båda har dessutom nu släppt varsin skiva där de samlat sina hits. Båda omslagen går i grått och är dessutom förvillande lika i upplägg och allmänt utseende. Båda omslagsbilderna ska dessutom ha manipulerats i efterhand på direkta instruktioner från stjärnorna själva, eftersom kropparna som syntes på fotografierna inte alls var de kroppar de själva såg i sin inre spegel. Mariah förlängde sina ben abnormt långa och Britney ska enligt rykten ha låtit montera en nytagen ansiktsbild på en två år gammal kroppsbild. Hennes nuvarande kropp dög inte.

Alltid ett sundhetstecken.

Men vad många trots allt glömmer är att både Mariah Carey och Britney Spears faktiskt också spelat in rätt många låtar som faktiskt är riktigt bra. I några fall odödliga klassiker, vad man än må tycka om dem.

Vill man göra det enkelt för sig kan man konstatera att ”My Prerogative” är uppdelad i två rätt distinkta halvor. Det är Cheiron-Britney och det är efter-Cheiron-Britney. Inte helt oväntat är det i Cheiron-gängets hårdrocks-r'n'b de låtar som sannolikt kommer att gå till eftervärlden återfinns. Och ja, med ”…Baby One More Time” som given bärare av kronan.

Ska jag plocka favoriterna blir det, förutom den, ”(You Drive Me) Crazy” och ”Oops!…I Did It Again”. Jo, jag gillar dem faktiskt på riktigt. Sedan har ”Boys” växt till sig rätt mycket i mina öron sedan den släpptes. Och frågan är om inte den Britney-låt jag trots allt gillar bäst faktiskt är Trixster-producerade Madonna-duetten ”Me Against the Music”. Inte en av de låtar vi kommer minnas Britney för, men väldigt bra. ”Toxic” och ”I'm a Slave 4 U” vill jag någonstans gilla mycket mer än vad jag gör, men det går liksom inte.

Men när man lägger upp Britneys singlar efter varandra är det två saker som blir smärtsamt uppenbara. Det ena är att Cheiron-soundet passar bäst i små doser. Det andra är att Britney också spelat in rätt mycket skräp. Andra halvan av samlingen innehåller faktiskt inte en enda bra låt. Några är, och var redan då, vedervärdiga (”Lucky”, någon?) De två nya låtarna som stoppats in sist är så bleka att det nästan är en bedrift. Och så har vi förstås samlingens två stora covers. Dels den stelopererade versionen av ”I Love Rock 'n' Roll” och dels den plågsamma slakten av Bobby Browns klassiska ”My Prerogative”. Huh.

Så, ska du då köpa ”Greatest Hits: My Prerogative” idag? Nej, klart du inte ska. Men om ett halvår. Om ett år. När du hittar skivan för tio spänn i en reatunna. Då är det dags.

Om tio eller tjugo år kommer du vilja ha den. Trots att du just nu tycker den är skitdålig.

Eller kanske just därför.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-11-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-14 12:08

Kategori: Recension | Recension: #2963

14 kommentarer

"Men när lägger upp Britneys singlar". det saknas ett "jag". "…vedervärdiga ("Lucky", någon?)". det saknas en punkt.

men vem är jag att klaga, recensionen var jättebra!

Medlem 2004-11-19 23:07
 

Eller kanske ett "man". Fixat nu.

Vad gäller den saknade punkten brukar jag för det mesta skippa det sista skiljetecknet om det direkt föregås av skiljetecken + parentes eller citattecken. Mest för att det ser för jävligt ut med tre sådana tecken på raken.

Ola Andersson Redaktionen 2004-11-19 23:36
 

så sant…

Medlem 2004-11-20 01:26
 

"stronger" är ju B-Ä-S-T-A brittan låten.

Medlem 2004-11-20 15:35
 

och Lucky som är typ den enda Britneylåten som jag någonsin har tyckt om

Larssee Oregistrerad 2004-11-20 20:26
 

…Båda blev helt plötsligt genomhippa när gräddan av hiphopeliten helt plötsligt började dyka upp i telefonboken…

wtf, i brittans fall alltså, har jag missat nåt eller är det bara de där 2 neptunesgrejerna du talar om, ok, rodney också men det är ju knappast hiphop, särskilt inte det han gjorde för henne.. det ryktades iofs om en remix m snoop på den där kellz-låten på förra skivan men men, det har ju inte blivit nåt av den (jag har iaf inte hört)

lite historierevision om du fråger mig..

robert d Oregistrerad 2004-11-21 11:38
 

grymma är f.ö:

..baby one more time

crazy (the stop mix)

oops

stronger

overprotected

..och boys (co-ed remix) om man behållit pharrell o beatet och ersatt britney med vemsomhelst/vadsomhelst.

robert d Oregistrerad 2004-11-21 11:42
 

robert: Fast nu skrev jag ju inte att de samarbetade med gräddan av hiphop-eliten, bara att de, genom att samarbeta med några väl utvalda, började hänga i de sällskapen. Inte helt tydligt formulerat, det medges.

För övrigt är det just Stop-remixen av "Crazy" och Co-Ed-remixen av "Boys" som återfinns på samlingen.

Ola Andersson Redaktionen 2004-11-21 12:12
 

En låt med Britney som inte är så tokig är "I Was Born To Make You Happy", och den är inte ens med, vad jag förstår.

Medlem 2004-11-21 17:20
 

Lamont: Jodå. En av låtarna på andra halvan av skivan (se recensionen för omdöme). Heter dock bara "Born to Make You Happy". Kanske därför du missat den.

Ola Andersson Redaktionen 2004-11-21 17:49
 

Jag klickade på länken till hemsidan, och där fanns den bara med på DVD:n. Nå, det här är hur som helst inget jag kommer att lägga mina slantar på.

Medlem 2004-11-21 19:14
 

ja! born to make you happy är också grym! det blir 6 grymma singlar flickebarnet sjungit, inte dåligt!

robert d Oregistrerad 2004-11-22 09:26
 

och bästa mash-up:arna:

brittan vs. eminem -

oops! the real slim shady did it again

brittan vs. beastie boys -

..baby one more time & intergalactic

brittan vs. hot boys -

born to make you bling

robert d Oregistrerad 2004-11-22 09:33
 

"…brukar jag för det mesta skippa…"

BAH! Man får inte göra som man vill. Du måste ju för fan avsluta meningen. Det ser helt efterblivet ut.

Medlem 2006-03-23 21:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig